bird
maandag 15 april | 20.16 uur

Full colour stadskaart van Zaltbommel uit 1649

20-09-2023 15:20
uur
200923_afsetterZaltbommel
Foto: Marcus Laman

ZALTBOMMEL - De moderne 'afsetter' Marcus Laman heeft een stadskaart van Zaltbommel uit 1649 ingekleurd met eigentijdse heldere kleuren. Het resultaat is een fraaie kleurrijke stadskaart waarop vele details te zien zijn, die in de zwart-wit versie niet opvallen.

Zo springen de vele hooibergen in de nog overwegend groene stad nu veel meer in het oog. Zij staan in de tuinen, boomgaarden en landbouwakkertjes die achter de huizen liggen. Dankzij de secure inkleuring kun je ook duidelijk de in Franse stijl vormgegeven tuinen zien met symmetrisch aangelegde grasvelden die met buxusheggetjes zijn begrensd.

Galg
Andere details zijn de waterputten in de Nieuwstraat, Vogelenzang, Aart Robbersstraat, Gamerschestraat en Nonnenstraat. Ook is er een bleekveldje waar stoffen uitgespreid liggen te bleken in het zonlicht. Op het middelste bastion in het zuiden (boven) staat een galg afgebeeld met een trap ernaast die werd gebruikt om de veroordeelde omhoog te brengen naar de strop. 

Het meest indrukwekkende detail is ongetwijfeld de sloep met een staande stuurman en vijf zittende passagiers in de rivier de Waal. Ze zijn zo gedetailleerd getekend dat ze makkelijk te onderscheiden zijn: drie vrouwen en twee mannen, allemaal met een hoofddeksel.

Meer informatie staat op www.historischestadskaartenfullcolour.nl of is verkrijgbaar via: 06-24272423.

Tags

afsetter,Marcus Laman,stadskaart