bird
zaterdag 20 april | 16.17 uur

Feelgood romans met een randje

18-04-2023 10:12
uur
Door: Evelien Piels
Ellen van Herk
Ellen van Herk woont in Velddriel en schrijft haar boeken in haar vakantiehuisje in Portugal. (Foto: aangeleverd)

VELDDRIEL - ‘Herstelwerk in Portugal’. Dat is de titel van het twintigste boek van romanschrijfster Ellen van Herk uit Velddriel. In deze spannende roman wordt een verkrachter de nieuwe buurman van het slachtoffer van tien jaar geleden en blijkt de verkrachting heel anders in elkaar te zitten dan gedacht. 

Ellen van Herk besloot in 2017 haar grote droom om boeken te schrijven na te jagen, nadat zij haar werk als masseuse naast zich neer moest leggen vanwege schouderklachten. Inmiddels is haar droom een uit de hand gelopen hobby en is zij fulltime auteur. De twintig romans die Van Herk op haar naam heeft staan, zijn geen zoetsappige romans. Het zijn ‘feel good romans met een randje’. Dat randje is bijvoorbeeld een trauma uit het verleden, een ingewikkelde familiegeschiedenis of een stalking. Na het lezen van haar boeken moet wel het goede gevoel overheersen.


Romans
In de boeken van Van Herk staan wisselend romantiek, spanning of seks centraal. Ellen van Herk: "Als je van een roman houdt om bij weg te zwijmelen, dan raad ik je aan om de boeken ‘Vlinders in Ferragudo’ en ‘Tweestrijd in Alvor’ te lezen. Lees je liever een spannende roman, dan moet je zeker ‘Diep Verborgen’ en ‘Verwarring aan de Duro’ lezen. Als je je wilt mee laten slepen door een roman waarin verschillende vormen van relaties centraal staan, lees dan ‘Algarve met Verve’."


Portugal
De boeken van Van Herk spelen zich grotendeels af in Portugal, vanwege de romantische en zomerse sfeer die dit met zich meebrengt. Sinds 2013 hebben Ellen en haar man een vakantiehuisje in dat mooie Zuid-Europese land. Zij werden tijdens vakanties verliefd op het land en de mensen. ‘’Mijn verhalen schrijf ik grotendeels vanuit Portugal. Ik kan mij dan goed afsluiten’’, aldus Van Herk. Ook gebruikt de schrijfster in twee boeken de Bommelerwaard als decor. Het boek ‘Afsluiting in Portugal’ speelt zich daarnaast voor een deel in Zaltbommel af. En het boek ‘Diep verborgen’ in Rossum.


Positieve feedback
De boeken van Van Herk worden niet alleen tegengelezen door een redacteur, maar ook door haar man en een goede vriendin. Haar vriendin leest een op een met haar mee. Ellen van Herk: ‘"Als zij het begrijpt zit ik op de goede weg. Als zij er niet in kan komen, weet ik dat ik nog aanpassingen moet doen. Ook krijg ik van haar soms net een extra zetje om even verder te schrijven en een nieuwe draai aan het verhaal te geven.’’
'Ik krijg veel positieve feedback van lezers van mijn boeken. Zo vind ik het een mooi compliment dat mensen geëmotioneerd raken bij mijn boeken of dat zij het boek niet weg kunnen leggen. Er zijn ook mensen die met mijn boek op pad gaan in Portugal, vanwege de herkenbaarheid van restaurants en gerechten die in het boek aan bod komen. De minst leuke feedback die ik heb gehad was dat mijn debuutroman wat langzaam op gang kwam, omdat ik mij teveel liet meeslepen door het beschrijven van de omgeving. Ik heb hier veel van geleerd. Het boek is herschreven en opnieuw uitgegeven. Ook neem ik de feedback mee bij het schrijven van nieuwe boeken," aldus Ellen.

Evelien Piels

De Bommelerwaardgids geeft twee exemplaren van het nieuwe boek cadeau aan de lezers. Wilt u kans maken op een exemplaar? Stuur dan een mail met daarin uw naam en adresgegevens naar: redactie@bommelerwaardgids.nl met als onderwerp ‘Herstelwerk in Portugal'. Meedoen kan tot 3 mei.



Tags

Feelgood romans,Ellen van Herk