bird
maandag 15 april | 20.13 uur

De Slagen, de Sleutel en ‘t Slot: lange skeelertocht staat bol van de symboliek

27-06-2023 15:16
uur
Door: Martin van Hemert
260623_Indeslagvan150-GijsvTuijlGOED-LR
'In de slag van 150' poseerde in gloednieuwe teamkleding bij ’t Slot in Gameren. Foto: Gijs van Tuijl

BOMMELERWAARD - De actie rondom 'In de slag van 150' bereikt bijna zijn climax. Aanstaande zaterdag arriveert de skeelergroep na een 400 kilometer lange tocht van 't Slot in Gameren naar het Friese Sloten en weer terug.

Het is de verwachting dat het team zaterdag rond 16:00 uur zijn eindbestemming heeft bereikt; zorgcentrum 't Slot. Daar wordt op dezelfde dag vana 14:00 uur een uitgebreide activiteitenmiddag georganiseerd waar van alles te doen is. Beide acties zijn bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de nieuw aan te leggen Beleeftuin bij 't Slot.

Onder andere een pergola, een insectenhotel, een dambord én een vernieuwd terras zijn onderdeel van de ambitieuze plannen voor de buitenruimte bij het zorgcentrum in Gameren. "Uit onderzoek blijkt dat een beleeftuin en buitenzijn het dementie- of ziekteproces vertraagt, dat botten sterker worden door meer mobiliteit en dat valgevaar afneemt, het slaappatroon verbetert en er minder medicatie nodig is. Zo'n beleeftuin heeft dus duidelijk veel voordelen voor zorgcliënten", aldus Jolanda Stoeten, verantwoordelijk voor de PR en communicatie bij 't Slot.

(Tekst loopt door onder de foto's)


De tocht van de skeeleraars van 'In de slag van 150' staat bol van de symboliek. Zo haalt het team tijdens de tocht bij molen De Kaai (sleutel in het Fries, red.) in Sloten een bijzondere sleutel op. Deze is speciaal voor de gelegenheid handmatig gefabriceerd door Henk Hofmans. Die openingssleutel zal een 'verrassende sleutelrol' gaan spelen in het hele verhaal, zo belooft het team, dat zelfs onderstaand gedicht heeft geschreven over de actie:

De Slagen, de Sleutel en ‘t Slot

Roestig metaal en skeeler-smid Henk,
vormden oud ijzer tot een openings-geschenk,
in zijn smidse met zuivere slagen geraakt,
heeft Henk ambachtelijk een sleutel gemaakt.

Deze sleutel, ontstaan uit kilo’s metaal,
maakt samen met ’t Slot, een bijzonder verhaal.
Een medewerkster reisde af naar ons Friese land,
Zodoende is onze sleutel in Sloten beland.

Bij molen 'De Kaai' is de sleutel bewaard,
de skeeleraars, voor geen kleintje vervaard,
gingen voor dit goede doel de uitdaging aan,
om skeelerend over Neerlands wegen te gaan.

Zij brengen de sleutel terug naar ’t Slot,
in de Slag van 150, met een donatie aanbod.
Komt allen zien of de Sleutel in ’t Slot past,
en beleef 1 juli dat ’t Slot u aangenaam verrast.

Iedereen is welkom om zaterdag omstreeks 16:00 uur de skeeleraars te ontvangen. Zij hopen met de sleutel het terras ceremonieel te openen. Meer info: www.indeslagvan150.com

Tags

't Slot,In de slag van 150