bird
donderdag 09 mei | 07.01 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 11 2024

13-03-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
25jaarZB_MP-02

Het zilveren verhaal van de Stichting Matthäus Passion Zaltbommel

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Elke week vertellen we het ‘zilveren’ verhaal van iemand uit onze bruisende gemeenschap. Deze week staat in het teken van de vrijwilligers van de Matthäus Passion in Zaltbommel. Elk jaar komt de Matthäus Passion tot leven in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel, dankzij de 25 vrijwilligers bij Stichting Matthäus Passion Zaltbommel.

Al 58 jaar lang, op palmzaterdag, wordt de Matthäus Passion opgevoerd in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Donja van der Waal, voorzitter van de stichting, benadrukt het essentiële karakter van de vrijwilligers: “Onze 25 vrijwilligers zijn onmisbaar om jaar na jaar zo’n 500 bezoekers te ontvangen en het evenement in goede banen te leiden”. Jolanda van Dooijeweert, Mary Grootes en Marjan Burg zijn al jarenlang trouwe vrijwilligers bij de Matthäus Passion. Mary herinnert zich nog goed hoe ze destijds begon: “Ik werkte bij een bedrijf dat een sponsor was van de Matthäus Passion en kreeg vrijkaarten. Ik wilde graag gaan, maar na mijn pensioen kon dat niet meer. Daarom ben ik vrijwilliger geworden en geniet ik nu weer jaarlijks van de Matthäus”.

Diverse taken
De vrijwilligers van de Matthäus Passion Zaltbommel vervullen veel verschillende taken. Jolanda licht toe: “De taken zijn heel divers. In de ochtend starten we met een briefing en krijgt iedereen een taak. Van het plaatsen van stoelen tot het verzorgen van maaltijden voor de muzikanten, er komt veel bij kijken. Het is altijd één dag, maar die dag is gevuld met voorbereidingen, organisatie en ’s avonds natuurlijk het verwelkomen van gasten”. Marjan benadrukt de samenhorigheid onder de vrijwilligers: “Het allerleukste is de samenwerking. We zijn een hechte groep die gezamenlijk een fantastische Matthäus neerzet”.

Voor jong en oud
Donja benadrukt het belang van het betrekken van de jeugd bij de Matthäus Passion. “Kinderen zijn onze toekomst”, zegt ze met een glimlach. “Daarom werken we samen met verschillende organisaties om jongeren al vroeg kennis te laten maken met deze prachtige muzikale traditie. We zijn verheugd om jong talent een podium te bieden tijdens de uitvoering. Ik vond het heel bijzonder toen Heleen Bongenaar uit Kerkwijk hier in 2018 als eerste Matthäus Passion haar sopraan solo heeft gedaan op het podium. Iedereen had kippenvel”.


 

Landelijke Opschoondag: helpt u mee?

Zaterdag 23 maart is het weer de Landelijke Opschoondag. Samen steken we de handen uit de mouwen en maken we onze straten, parken en pleintjes schoon. Helpt u ook mee? Sluit aan bij een opschoonactie in uw buurt of ga op eigen initiatief zelf aan de slag. U kunt dan speciale afvalzakken en materialen van ons gebruiken en wij halen de volle vuilniszakken bij u op.

Meer informatie?
Kijk dan op www.supportervanschoon.nl. Wilt u zich aanmelden en materialen lenen? Stuur een e-mail naar info@zaltbommel.nl.


 

Organiseer een evenement voor 25 jaar Zaltbommel

We bestaan dit jaar 25 jaar. Dit willen we graag met u vieren! Daarom hebben we een subsidieregeling voor organisaties, stichtingen, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties. U kunt een bijdrage aanvragen om activiteiten en evenementen rondom ons 25-jarig jubileum te organiseren.

Aanvragen kan tot 1 september 2024
U kunt de subsidie tot uiterlijk 1 september 2024 aanvragen. Wilt u weten wat de voorwaarden zijn en hoe u de subsidie aanvraagt? Ga dan naar www.zaltbommel.nl/subsidie25jaar.


 

Gratis rijbewijspas voor jongeren

Is uw (klein)kind tussen de 16,5 en 24 jaar en staat het rijexamen binnenkort ingepland? Wijs uw (klein)kind op de gratis Alcohol Verkeer Cursus van IrisZorg. Na afronding van deze cursus betalen wij de rijbewijspas ter waarde van € 50,00!

Cursus
De cursus wordt maandelijks online gegeven en begint om 19.00 uur en duurt 1,5 uur. De eerst volgende mogelijkheid is op maandagavond 25 maart. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, maar wees er snel bij want vol is vol. Meer informatie over de cursus, data en aanmelden vind je op www.zaltbommel.nl/avc.


 

Wat vindt u van uw dorp of wijk?

Hoe ervaart u uw dorp of wijk? Voelt u zich thuis in onze gemeente? Om een duidelijk beeld te krijgen van wat we kunnen verbeteren in de dorpen en wijken vindt vanaf half maart tot half april een bewonersonderzoek plaats. Onderzoeksbureau RIGO voert dit onderzoek voor ons uit.

Vragenlijst
U ontvangt binnenkort een brief waarin u uitgenodigd wordt om een vragenlijst in te vullen. Deze kunt u anoniem invullen. Met de resultaten van dit onderzoek weten wij beter wat er in uw wijk of dorp nodig is om (nog) prettiger te wonen. Wij doen dit niet alleen, maar trekken hierin samen op met samenwerkingspartners, zoals bijvoorbeeld de wijk- en dorpsraden, woningcorporaties, politie en welzijnsinstellingen. En bij voorkeur ook samen met u, onze inwoners. Wij waarderen het als u meedoet.


 

Raadsnieuws

Terugkoppeling carrouselvergadering 7 maart
De gemeenteraad bepaalde hoe onderstaande agendastukken in de raadsvergadering van 21 maart behandeld worden:

Hamerstukken

  • Verordening Starterslening
  • Wijziging verordening cliëntenraad

Bespreekstukken

  • Meerjarenstrategie GGD Gelderland-Zuid 2024-2027

Ook is de opiniërende nota ‘mogelijke alternatieven papier ophalen voor verenigingen’ besproken. Er is een vergoeding vanuit Avri aan verschillende verenigingen en organisaties voor het ophalen van oud papier. Deze vergoeding wordt vanaf 2024 afgebouwd tot nul vanaf 2027. In deze nota zijn mogelijke alternatieven geschetst. Verzoek aan de raad om hier input op te leveren en een standpunt over in te nemen. De opgehaalde input wordt meegenomen in een definitief raadsbesluit over dit onderwerp.

Meer informatie?
Bekijk www.raadzaltbommel.nl.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie