bird
donderdag 09 mei | 13.49 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 10 2024

06-03-2024 00:00
uur
spporters-van-schoon_bommelerwaardgids-wk10-2024

Landelijke Opschoondag

Op 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Een dag waarop we allemaal onze handen uit de mouwen kunnen steken. Om zwerfafval op te ruimen. Om buurten en bermen, straten en speeltuinen in onze mooie gemeente Zaltbommel nog schoner te maken. Ik roep jullie van harte op om deel te nemen aan deze voorjaarschoonmaak. Dat kan in je eentje of met je buren, met je klasgenoten of met je sportclub.

Deze Landelijke Opschoondag is voor mij ook aanleiding om mijn waardering en trots uit te spreken. Om al die vrijwilligers in het zonnetje te zetten die in onze gemeente het hele jaar rond zorgen voor schone bermen, speeltuinen en ons prachtige gebied langs de Waal. Met de zwerfafvalprojecten Schone Kernen en Schone Waal ondersteunt de gemeente deze groepen vrijwilligers.

U kunt ook zelf actief zijn door zwerfafval binnen en buiten de bebouwde kom van de dorpen en wijken of langs de stranden van de Waal op te ruimen. De gemeente kan u helpen met speciale afvalzakken. En met het lenen van materialen om het afval te verzamelen. Zwerfafval voorkomen is uiteraard het uiteindelijke doel. Neem dus je afval mee terug naar huis na een picknick. En gooi afval in een afvalbak. Samen zorgen we ervoor dat onze gemeente Zaltbommel een schone en prachtige plek blij­ . Dus kom op, doe mee op 23 maart en meld je opruimactie aan op www.supportervanschoon.nl. Samen maken we het verschil.


 

Samen beter afval scheiden

Avri gaat met inwoners in Poederoijen en Aalst en de rest van Rivierenland aan de slag om nog beter afval te scheiden. Goed gescheiden afval kunnen we hergebruiken voor nieuwe producten. Dat is belangrijk voor het milieu en het is goedkoper.

Woont u in Poederoijen of Aalst? De komende tijd kunt u Avrimedewerkers tegenkomen in uw buurt. Zij kijken hoe het afval gescheiden is, geven tips en beantwoorden vragen. Om u vast op weg te helpen, hee­ u vorige week een boekje met een Mini-Afvalwijzer in de brievenbus gehad. Hee­ u het boekje niet gekregen, maar bent u toch nieuwsgierig naar de Mini Afvalwijzer? Scan dan de QR-code om ‘m te bekijken.


 

Wat heeft u met het getal 25?

Dit jaar vieren we ons 25-jarig jubileum als gemeente Zaltbommel. De warmte en betrokkenheid van iedereen die hier woont hebben Zaltbommel gemaakt tot de prachtige gemeente die het vandaag is.

In ons 25-jarig bestaan zijn er talloze prachtige verhalen ontstaan. Nu zijn wij nieuwsgierig naar persoonlijke verhalen met het getal 25! Kent u of bent u iemand die bijvoorbeeld woont op het huisnummer 25? Staat het 25-jarig jubileum als inwoner, ondernemer of lid van een vereniging in gemeente Zaltbommel voor de deur of hee­ u wellicht een unieke verzameling van 25?

Wij willen deze bijzondere ‘Zilveren verhalen’ vieren en delen met onze gemeenschap. Stuur daarom nu uw verhaal met het getal 25 naar 25jaar@zaltbommel.nl. Wie weet komen we bij u langs!


 

Lentekriebels

Praten over seksuele opvoeding met je kind. Ouders ervaren dit vaak als een lastige opgave. Toch is het belangrijk om dit thema aan te snijden, mogelijk zelfs eerder dan je zou verwachten.

Vanaf 6 jaar kunnen de eerste nieuwsgierige vragen al opduiken. Als ouder is het noodzakelijk om heldere uitleg te geven over welke delen van je lichaam privé zijn. Maar hoe doe je dit? We delen enkele adviezen.

  • Neem de vragen van je kind serieus en geef duidelijk antwoord, aangepast aan hun lee­fijd en begripsvermogen.
  • Maak ruimte voor het gesprek zodat kinderen het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen.
  • Wees je bewust van de voorbeeldrol die je als ouder hebt bij het aangaan van relaties.
  • Als je merkt dat je het gênant vindt om het gesprek over seksualiteit te voeren, wees hier dan eerlijk over.
  • Start het gesprek over seksuele voorlichting al voordat je kind in de puberteit komt.
  • Blijf betrokken in de digitale wereld van je kinderen en maak het onderwerp bespreekbaar wanneer ze ergens per ongeluk of bewust mee in aanraking komen.

Merk je dat je het toch lastig vind om dit thema aan te vliegen? Neem dan contact op met Buurtzorg Jong. Team Stad via zaltbommelstad@bzjong.nl of 06-12597553. Team Dorpen via zaltbommeldorpen@bzjong.nl of 06-20744148.


 

Raadsnieuws

Carrouselvergadering 7 maart
Donderdagavond is de carrouselvergadering van de gemeenteraad. De agenda is als volgt:

Raadzaal (19:00 uur)

  • Presentatie evaluatie Projectplan Ervaringsdeskundigheid
  • Verordening Starterslening
  • Opiniërende nota mogelijke alternatieven papier ophalen voor verenigingen

Trouwzaal  (20:00 uur)

  • Wijziging cliëntenraad Bommelerwaard
  • Meerjarenstrategie GGD Gelderland- Zuid

De volledige agendastukken tre­ u op zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u de vergadering live volgen of terugluisteren. Ook bent u van harte welkom op de publieke tribune in het stadhuis.

Meespreken
Als u wilt meespreken op de geagendeerde onderwerpen kunt u zich aanmelden via griffie@zaltbommel.nl. Bekijk www.raadzaltbommel.nl voor meer informatie.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie