bird
donderdag 09 mei | 10.56 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 06 2024

07-02-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
Pieter van Maaren-3 portet met keten

Column Burgemeester Van Maaren

Brand
In de nacht van vrijdag 12 januari werden we opgeschrikt door een grote brand bij Textielhandel Lemetex. De bedrijfshal, gevuld met kussens en dekens, ging in vlammen op. Dat laat een diepe indruk achter.

Mijn eerste betrokkenheid ging, en gaat, uit naar de getroffen ondernemer en zijn medewerkers. Je bedrijf en je werkplek in zo’n korte tijd volledig verwoest zien raken is een indringende gebeurtenis. Met het college van burgemeester en wethouders houden we contact met hen. We laten weten dat we als gemeenschap achter hen staan in deze moeilijke tijd.

Voor alle ondernemers op bedrijventerrein de Wildeman is een brand van deze omvang een heftige ervaring. Bij sommigen van hen is schade door water en/of de hitte. De angst voor wat had kunnen gebeuren heeft voor velen tijd nodig om een plek te krijgen.

Bij een dergelijke grote brand zijn meerdere hulpdiensten nodig. Men spreekt op zo’n moment van een GRIP 1 situatie. De coördinatie komt dan in handen van de Veiligheidsregio. Die zorgen voor de bestrijding van het incident. En zij zorgen voor communicatie erover. Van heinde en verre zijn brandweerkorpsen bezig geweest om de brand te bestrijden. Zij hebben met man en macht gewerkt. En hebben kunnen voorkomen dat de brand zich verder verspreidde.

Grote dank en veel eer voor het moedige werk van de brandweer, de hulpdiensten en onze ambtenaren voor hun kordate optreden.

In tijden van tegenspoed zijn we samen sterker dan alleen. De veerkracht van onze gemeenschap en de kracht van onze saamhorigheid zijn belangrijk in dit soort situaties. Samen kunnen we het verschil maken.

Met een hartelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
burgemeester van Zaltbommel


 

Carnaval!

Het is al weer bijna zover: carnaval. De tijd van lekker feesten en onbezorgdheid. Een welverdiende ontsnapping aan het serieuze, drukke leven. Maar laten we, vooral als het om jongeren gaat, bewust blijven van verantwoordelijk feestgedrag.

Zorgen over alcoholgebruik
Ouders maken zich begrijpelijk zorgen over het gedrag van hun kinderen tijdens carnaval. Een drankje mag, maar buitensporig veel drinken is niet wenselijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat af en toe een glaasje alcohol al schadelijk is voor de hersenen van jongeren. Hetzelfde geldt voor het roken van tabak. Hun hersenen zijn namelijk nog in ontwikkeling.

Ga in gesprek
We adviseren ouders om ruim voor carnaval al het gesprek aan te gaan met hun kinderen over alcohol en roken. Hoe kan uw kind bijvoorbeeld het beste omgaan met groepsdruk als drank aangeboden wordt? Bespreek het zonder gelijk afspraken te maken of regels te stellen. Jongeren staan vaak best open voor dit gesprek, ook al lijkt het alsof ze het allemaal maar flauwekul vinden. Wacht niet tot het feest losbarst; neem nu de tijd voor deze belangrijke gesprekken. Feesten is leuk, maar verantwoordelijkheid nemen maakt het nog beter.

Meer informatie of vragen?
Kijk voor meer informatie op onze site: www.buurtzorgjong.nl. Of bel of mail ons.
Team Stad: zaltbommelstad@bzjong.nl of 06-12597553.
Team Dorpen zaltbommeldorpen@bzjong.nl of 06-20744148.

 


 

Nieuwe Voorzitter voor Adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel

Na een toegewijde periode van 7,5 jaar gaf Leen van Leersum in januari het voorzitterschap over aan Tinie van Aalsum in de Adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel. De adviesraad erkent met waardering de inzet van Leen van Leersum en Tinie van Aalsum kijkt ernaar uit om de rol als voorzitter te mogen vervullen. Tinie van Aalsum: “Er ligt een sterke fundering waarop we verder kunnen bouwen”.

Rol van de adviesraad
De Adviesraad Sociaal Domein speelt een cruciale rol door gevraagd en ongevraagd advies te geven aan het college van Burgemeester en Wethouders over huidig en toekomstig beleid binnen het sociaal domein. Denk aan beleid voor de uitvoering van het sociaal domein voor de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Wethouder Karima Bouchtaoui benadrukt het belang van de adviesraad: “Als gemeente Zaltbommel werken we hard aan een inclusieve en kansrijke samenleving voor iedereen. Ik ben dan ook blij met een Adviesraad in Zaltbommel die er is voor alle inwoners van Zaltbommel en specifieke aandacht heeft voor kwetsbare burgers.”

Neem contact op
Voorzitter Tinie van Aalsum nodigt inwoners uit om hun signalen te laten horen. Met een frisse wind, (nieuwe) leden en veel ervaringsdeskundigheid pakt de adviesraad deze signalen op. Uw signalen en ideeën kunt u delen via adviesraad@zaltbommel.nl.


 

Laag inkomen en een hoge energierekening?

Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen weer terecht bij het landelijke Tijdelijk Noodfonds Energie. U kunt het Tijdelijk Noodfonds Energie tot 31 maart 2024 aanvragen. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan eerst op www.noodfondsenergie.nl en doe de check.

Vragen of informatie?
Inwoners uit de Bommelerwaard kunnen contact opnemen met de gemeente Maasdriel via telefoonnummer 0418 63 88 88 of een mail sturen naar budgetcoaching@maasdriel.nl. Gemeente Maasdriel is het aanspreekpunt voor onze inwoners. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de Noodfondslijn via 085 088 11 11. Kijk voor meer informatie op www.zaltbommel.nl en zoek op ‘Tijdelijk Noodfonds Energie’.


 

Raadsnieuws

Carrouselvergadering
Donderdagavond 8 februari is de carrouselvergadering van de gemeenteraad. De vergadering start om 19:00 uur en de agenda is als volgt:

Raadzaal

  • Presentatie Dekkingsplan 2024-2027 VRGZ
  • Dekkingsplan 2024-2027 VRGZ
  • Parkeergarage Bossche Poort
  • Vaststelling herstel bestemmingsplan Buitenstad

Trouwzaal

  • Presentatie gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen
  • Wijziging gemeenschappelijke regelingen en plan van aanpak Regionale Samenwerking
  • Kadernota 2025 en het Strategisch Koersplan Avri
  • Accommodatiebeleid
  • Advies aanvraag zendtijdmachtiging lokale omroep

De volledige agendastukken treft u op zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u de vergadering live volgen of terugluisteren. Ook bent u van harte welkom op de publieke tribune in het stadhuis.

Meespreken
Als u wilt meespreken op de geagendeerde onderwerpen kunt u zich aanmelden via griffie@zaltbommel.nl. Bekijk www.raadzaltbommel.nl voor meer informatie.


 

Zilveren verhaal van Mariët van der Toorn

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Iedere week vertellen we het ‘zilveren’ verhaal van iemand uit onze bruisende gemeenschap. Deze week vertellen we het verhaal van: Mariët van der Toorn uit Nederhemert. Zij is al 25 jaar met liefde en toewijding gastouder.

Mariët woont al 32 jaar met veel plezier in Nederhemert. In januari 1992 verhuisde ze met haar gezin naar het schoolhuis, naast de basisschool waar haar man directeur werd. Dit jaar markeert Mariëts 25-jarige jubileum als gastouder. “Toen ik hoorde over de ‘Zilveren verhalen’ actie, leek het me meteen leuk om mee te doen!”, vertelt Mariët.

Zo ziet een dag als gastouder eruit
Mariët begon als oppas aan huis, wat tegenwoordig gastouder heet. ‘Ik paste op de kinderen van collega’s toen ik zelf ook nog op de basisschool in Nederhemert werkte. Sinds acht jaar is Mariët aangesloten bij een officieel gastouderbureau. Op woensdag en donderdag is ze gastouder. Van ontbijt tot na schooltijd, Mariët neemt de kinderen mee in haar dagelijkse ritme. “De kinderen hobbelen met me mee. Dus samen de vaatwasser uitpakken, naar de winkel, de was ophangen.” Wat maakt het gastouderschap zo speciaal? “Ik vind het fijn om voor kinderen te zorgen. Je bouwt een band op en een liefde die wederzijds is.” Ze wordt liefkozend ‘oma Jet’ genoemd door alle kinderen.

Een band voor het leven
In 25 jaar gastouderschap heeft Mariët met een aantal kinderen en hun ouders een extra bijzondere band opgebouwd. Zo heeft ze bijvoorbeeld nog steeds contact met haar allereerste gastkind. “Hij was een pasgeboren baby toen hij voor het eerst bij mij kwam en nu gaat hij binnenkort trouwen.” Maar Mariët deelt ook een minder rooskleurig verhaal uit haar gastouderschap. “Eén van die kinderen waar ik voor zorgde was vaak ziek, een ‘zorgenkind’ en hij is uiteindelijk overleden toen hij 3 jaar oud was. Als je zoiets meemaakt dan merk je wel wat het gastouderschap met je doet. Dat draag je altijd met je mee.”

Verbondenheid en zorgzaamheid
Na zoveel jaren wonend in onze gemeente, wat typeert een klein dorp als Nederhemert? Mariët benadrukt, “Men zegt weleens dat een klein dorp zoals Nederhemert één grote kliek is. Maar mensen weten echt niet alles van elkaar. Het dorp is gegroeid maar nog steeds een betrokken gemeenschap. Mijn man en ik komen beiden uit de Randstad en hier groet iedereen elkaar.” Met haar 25 jaar als gastouder symboliseert Mariët deze vorm van verbondenheid en zorgzaamheid.

Wat betekent het getal 25 voor u? Laat het ons weten via 25jaar@zaltbommel.nl en wie weet verschijnt uw verhaal binnenkort op deze pagina.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie