bird
zondag 05 mei | 09.25 uur

Q-koorts besmetting op melkschapenbedrijf in Brakel

25-04-2024 15:41
uur
schapen_boerderij_schapen_q koorts_foto adobe stock
Q-koorts kan van dier op mens overgaan, niet van mens op mens. (foto: Adobe Stock)

BRAKEL - Op een melkschapenbedrijf in Brakel is een besmetting van Q-koorts aangetroffen. Dat meldde het ministerie van Landbouw woensdag aan de Tweede Kamer.

Het ministerie heeft de besmetting besproken met deskundigen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). “Het RIVM schat het risico op de volksgezondheid in de omgeving in als laag”, aldus het ministerie. “Voor mensen die in direct contact kunnen komen met de schapen is het risico op besmetting wel aanwezig. Daarom is een bezoekersverbod ingesteld en is de schapenhouder geïnstrueerd over persoonlijke beschermingsmaatregelen.”

Bacterie
De besmetting kwam aan het licht in de verplichte landelijke monitoring waarbij op schapen- en geitenbedrijven maandelijks onderzoek wordt gedaan in de melk naar de aanwezigheid van de bacterie Coxiella burnettii, de veroorzaker van Q-koorts. Sinds 2016 zijn er geen bedrijven met schapen of geiten meer geweest met een officiële besmetstatus.

Niet gevaccineerd
Het besmette bedrijf telt 83 volwassen dieren en op dit moment 45 lammeren. Er zijn 35 jonge, niet gevaccineerde ooien aanwezig. Sinds april 2021 is het verplicht om schapen en geiten te laten vaccineren tegen Q-koorts.

Eén of enkele dieren
Van de groep ongevaccineerde dieren in Brakel zijn er 25 melkgevend. “Het is het meest waarschijnlijk dat in deze groep de dieren zitten die Q-koortsbacteriën uitscheiden”, aldus het ministerie. De uitslagwaarde doet volgens het ministerie vermoeden dat het slechts om één of enkele dieren gaat. Op het bedrijf worden niet alleen schapen gehouden; er zijn ook nog ruim 450 melkvee- en zoogkoeien, enkele paarden en zeven honden aanwezig waarmee deels gefokt wordt.

Onderzoek
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) is een onderzoek gestart. De organisatie voert onder andere contactonderzoek uit om in kaart te krijgen waar de niet-gevaccineerde dieren zijn. Een deel is namelijk naar de slacht afgevoerd, maar een deel ook naar andere bedrijven.

Van dier op mens
De infectieziekte Q-koorts kan van dieren overgaan op mensen, niet van mens op mens. De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De meeste mensen krijgen na een besmetting geen klachten. Als ze wel klachten krijgen, lijkt het vaak op griep. Maar soms verloopt het ernstiger, dan hebben mensen heftige hoofdpijn, hoge koorts, soms longontsteking met droge hoest en soms een leverontsteking. Ongeveer twintig procent van de mensen houdt na acute Q-koorts langere tijd klachten.

De gemeente Zaltbommel werd pas donderdagochtend geïnformeerd over de besmetting. Burgemeester Pieter van Maaren noemt de impact van deze besmetting 'allereerst voor de betreffende ondernemer en zijn gezin groot.' Hij heeft contact met hen gehad en ze een hart onder de riem gestoken.

 

 

 

Tags

q-koorts brakel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie