bird
zaterdag 04 mei | 14.25 uur

Omwonenden niet eens met evaluatie carnaval

24-04-2024 13:00
uur
De carnavalsoptocht in Mispelgat dit jaar. Foto: BWG tv

ZALTBOMMEL - Een groep bewoners van de Waluwe is het niet eens met de conclusies uit de evaluatie van het Carnavalsfeest van afgelopen februari. Dat schrijven ze in een brief aan het college en de gemeenteraad.

De gemeente publiceerde de conclusies twee weken geleden. Bij de evaluatie waren onder andere de politie, brandweer en gemeente betrokken, maar de omwonenden was niets gevraagd. "Wij zijn van mening dat er met name ten aanzien van de aspecten geluid en geluidsoverlast onjuiste en/of storende zaken in de evaluatie zijn gemeld", schrijven de wijkbewoners in de brief aan raad en college.

Evenemententerrein
De gemeente Zaltbommel heeft het terrein bij de Nieuwe (Witte) Watertoren vorig jaar aangewezen als tijdelijke locatie voor evenementen. Dit jaar is een vergunning afgegeven voor carnaval en voor Lolliepop, dat op Hemelvaartsdag plaats gaat vinden. De gemeenteraad moet nog een beslissing nemen over een eventueel permanent karakter voor het evenemententerrein. Maar de omwonenden zitten daar absoluut niet op te wachten.

Geluidsmetingen
Tijdens het carnavalsfeest dit jaar heeft de Omgevingsdienst Rivierenland verschillende geluidsmetingen gedaan, die vermeld staan in het evaluatierapport van de gemeente. Volgens de omwonenden stond er slechts één meetinstallatie bij één woning. "Hoe kan het dat in de evaluatie staat dat er meerdere waren?", schrijven ze in de brief. "Dit geeft een verkeerde voorstelling van zaken."

Afhandeling klachten
De omwonenden vinden dat er nog meer niet klopt in het evaluatierapport en ze vinden daarnaast dat de gemeente niet goed is omgegaan met klachten die tijdens de carnavalsweek zijn ingediend. "De afhandeling van die klachten heeft geleid tot nieuwe irritatie en boosheid bij de bewoners. In die brieven wordt gerapporteerd dat er tijdens het carnaval géén overschrijdingen van de geluidsnormen hebben plaatsgevonden, hetgeen pertinent onjuist is."

De briefschrijvers bieden aan hun verhaal in een carrouselvergadering of ander verband een keer toe te lichten: "Niet om de discussie te voeren (dat doen we indien dan nog nodig wel bij de rechter), maar om elkaar beter te begrijpen. Ons inziens rest de gemeente nog veel huiswerk voordat de condities zijn ingevuld om überhaupt aan een permanent evenemententerrein op de beproefde locatie te denken, hoe graag de gemeenteraad en het college dit ook voorstaan."

Tags

evaluatie carnaval Mispelgat

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie