bird
zondag 19 mei | 15.01 uur

Doorbraak rondom Grote Ingh en Veilingweg: 'Lang op gewacht'

07-05-2024 11:25
uur
Door: Martin van Hemert
070524_gebiedenGroteInghVeilingweg
De twee gebieden waarover het gaat; Veilingweg (linksonder) en Grote Ingh (rechtsboven). Foto's: gemeente Maasdriel

KERKDRIEL/VELDDRIEL – Geen glastuinbouwbedrijven, maar woningen in de Grote Ingh in Kerkdriel en juist wél bedrijven op een specifiek daarvoor aangewezen gebied langs de Veilingweg in Velddriel. Dat wordt mogelijk dankzij een intentieovereenkomst die de gemeente Maasdriel en de provincie Gelderland recentelijk hebben ondertekend.

Ramen in plaats van glas. Dat is heel kort door de bocht de grootste verandering die de gemeente Maasdriel en de provincie Gelderland hebben weten te bewerkstelligen met het wijzigen van de bestemming van de Grote Ingh in Kerkdriel. Het bedrijventerrein dat ingeklemd ligt tussen ‘Berm' en de provincialeweg N831, gold in de jaren '50 en ‘60 nog als één van de lichtende voorbeelden voor de moderne tuinbouw. Maar zo positief de tendens destijds was, zo negatief is het gevoel over het Kerkdrielse tuinbouwgebied nu.

Verpieteren
Want hoe goedbedoeld de plannen voor de Grote Ingh ook waren; het gebied hangt als een molensteen om de nek van Maasdriel. De locatie is voor veel ondernemers namelijk - mede vanwege de ligging en de beperkte geschikte ruimte aldaar - niet aantrekkelijk. En daardoor staat het tuinbouwgebied al jaren te verpieteren.

Ook de provincie Gelderland merkt daarvan de gevolgen. De provincie had namelijk grootse plannen voor ogen met de Grote Ingh, dat zodoende deel uitmaakt van het zogeheten Provinciaal Inpassingsplan, kortweg PIP. Zo'n PIP is een bestemmingsplan op provinciaal niveau, maar waar een bestemmingsplan door elke gemeente apart wordt voorbereid en vastgesteld, wordt een PIP voorbereid door de provincie en vastgesteld door Provinciale Staten. 

Belangen
Het uitgangspunt is bij een PIP altijd dat er sprake is van provinciale belangen. Net als bijvoorbeeld het plan om twee nieuwe rotondes op de N322 aan te leggen, zit ook Grote Ingh in het PIP. En daar wringt de schoen, want hierdoor mag de Grote Ingh voor niets anders worden gebruikt dan voor het vestigen van tuinbouwbedrijven.

En dan zijn ook nog eens de omwonenden van de Grote Ingh niet bepaald blij. Om hun onvrede over de huidige staat van het gebied te uiten, stelden ze een petitie op, waar zestig handtekeningen onder staan.

Woningnood
Dat blijken echter niet de enige handtekeningen die worden gezet met betrekking tot de Grote Ingh, want ook gedeputeerde Harold Zoet en verantwoordelijk wethouder Michiel Alexander de Raaf plaatsen hun handtekening en wel onder de intentieovereenkomst over de glastuinbouwontwikkelingsgebieden in Maasdriel. Deze overeenkomst bestaat uit zes punten.

(Tekst loopt door onder de foto van Michiel de Raaf en Harold Zoet)
In die punten is de optie opgenomen om ervoor te zorgen dat Grote Ingh niet langer in het PIP zit, waardoor er ruimte komt voor andere ontwikkelingen. "De bodemgesteldheid blijkt in de Grote Ingh uitermate geschikt voor woningbouw. De woningnood is hoog en in Kerkdriel kunnen we op dat gebied een mooie slag maken", stelt De Raaf verheugd.

Veilingweg
Een ander onderdeel van de intentieovereenkomst gaat over een specifiek gebied langs de Veilingweg in Velddriel. Dit gebied tussen de N831 en de A2 zit ook in het PIP en moet juist het nieuwe tuinbouwgebied van Maasdriel gaan worden. Het is de bedoeling dat diverse - bij voorkeur Maasdrielse - ondernemers uit de glastuinbouw en de champignonteelt zich daar gaan vestigen en clusteren. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld energie en warmte kunnen delen. 

De eerste Maasdrielse geïnteresseerde ondernemer heeft zich gemeld en dat is maar goed ook, vertelt De Raaf: "De provincie wil zekerheid dat er van deze mogelijkheid gebruik gemaakt wordt; niet dat je drie Maasdrielse ondernemers belt die vervolgens niet willen. Daarom heb ik de sector op het hart gedrukt om te zorgen er op tijd bij te zijn. De ondernemers in Maasdriel hebben er lang genoeg op gewacht, nu verdienen ze het om hier te kunnen clusteren", besluit De Raaf.

Tags

Grote Ingh,Veilingweg,gemeente Maasdriel,Michiel de Raaf