bird
maandag 20 mei | 09.25 uur

Dodenherdenking en bevrijdingsdag in beeld (met video's)

08-05-2024 09:56
uur
Door: Martin van Hemert
070524_TourdeWaal-BWGTV
De parachutesprong was één van de hoogtepunten op Bevrijdingsdag. Foto: BWG TV

HEDEL/ZALTBOMMEL - Het team van BWG TV heeft afgelopen weekend twee uitgebreide reportages gemaakt. Deze video's zijn hieronder te vinden.

Op zaterdag 4 mei was BWG TV aanwezig bij de dodenherdenking in Hedel. Muziekvereniging DES (ondersteund door het gelegenheidskoor), basisschool De Zaaier, de gemeente Maasdriel organiseren deze bijeenkomst ieder jaar op 4 mei. Bij het monument aan de Koningin Wilhelminastraat werd stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de vredesoperaties daarna.

Veteranenplatform
Dit jaar voegde het Veteranenplatform Bommelerwaard zich bij de herdenking, waarbij zij ook een krans legden. Ook Joep Beljaars uit Hedel was namens het veteranenplatform bij de plechtigheid aanwezig. Hij diende maar liefst 42 jaar bij de Koninklijke Landmacht, waarvan de laatste twintig jaar in de top van de Landmacht. In onderstaande BWG TV-reportage komt het verhaal van Beljaars uitgebreid aan bod.
Een dag later werd onder andere in Zaltbommel tijdens 'Tour de Waal' de bevrijding van Nederland gevierd. Langs de Waalkade was een compleet legertentenkamp te vinden, dit jaar zelfs met een Canadese WOII-veldkeuken. Aangezien het evenement dit jaar op zondag viel, verzorgde een originele Chaplain (kapelaan) uit het Amerikaanse leger een kerkdienst aan de Waal.

Ook waren er parachutisten aanwezig die snoep uitdeelden, mensen die de oorlog naspeelden door in hun roeiboten de Waal over te steken, een broodjesdropping, het teddyberen-parachutespringen en colonnes met militaire voertuigen. Eén van die colonnes startte bij Slot Loevestein en maakt een ronde door de Bommelerwaard om in Zaltbommel te eindigen. Onderweg stopten de colonnes bij verzorgingshuizen om broodjes uit te delen.

Ook over Tour de Waal maakte BWG TV een videoreportage, deze is hieronder te vinden.

Tags

Dodenherdenking,Bevrijdingsdag,Tour de Waal,BWG TV