bird
zondag 05 mei | 10.26 uur

Boekbinderij Van Hees - Patist viert honderdjarig bestaan

25-04-2024 16:00
uur
Door: Britta Alink
250424_boekbinderijVanHees
Guido van Hees is sinds mei 2020 de eigenaar van boekbinderij Van Hees - Patist in Zaltbommel. Foto: Koen Vandenput

ZALTBOMMEL - Van vijftigduizend educatieve boekjes voor Campina tot tweehonderd exclusieve kunstboeken. Bij Boekbinderij Van Hees - Patist in Zaltbommel draaien ze er hun hand niet voor om. Het familiebedrijf bestaat deze week precies honderd jaar.

Eigenaar Guido van Hees (29 jaar) liet speciaal voor het jubileum een boekje maken. Hierin staat mooi beschreven hoe zijn overgrootvader Gijs sr. in 1918 al startte met het restaureren van bijbels en kerkboekjes. Op 24 april 1924 werd Boekbinderij G. van Hees officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vanuit het pand in de Ruiterstraat groeide het familiebedrijf gestaag door, totdat het daar bijna uit zijn voegen barstte. In 1978 volgde dan ook de verhuizing naar de plek waar Van Hees op dit moment nog steeds gevestigd is: de Dwarsweg 18 op bedrijventerrein De Ooijk.

Overname
"Als jongetje van 8 jaar wist ik al dat ik het bedrijf van mijn vader over wilde nemen", vertelt Guido. "Toen ik wat ouder werd, begon ik hier al te werken. Ik heb nooit een ander baantje gehad, wilde alleen maar hier zijn." In 2011 werd Guido's vader Mari ernstig ziek, hij overleed zeven jaar later. Mari's broer Helmoed besloot in 2012 uit het bedrijf terug te treden en goede vriend Cor van Rossum nam het over met de bedoeling dat het uiteindelijk weer terug in de familie zou komen. Vier jaar geleden was het zover en sinds die tijd staat Guido aan het roer. Anderhalf jaar geleden nam hij, samen met Cor van Rossum, boekbinder Patist uit Den Dolder over, een familiebedrijf dat geen opvolger meer had. "Nu hebben we alle bindtechnieken in huis", vertelt Guido. "Patist is heel goed in onder andere hardcoverboeken. We binden in Zaltbommel nu naast ons gebruikelijke werk ook luxe kunstboeken. Die gaan de hele wereld over, soms in een heel kleine oplage van maar tweehonderd boeken. Ik heb heel veel geleerd van de mensen van Patist."

Jubileum
Het honderdjarig bestaan wordt op 24 april, precies honderd jaar nadat Guido's overgrootvader het bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel, gevierd met een feestje op het eigen terrein. Medewerkers met aanhang, de hele familie, klanten en ook burgemeester Pieter van Maaren en wethouder Karima Bouchtaoui zullen erbij aanwezig zijn. Met die laatste heeft Guido een bijzondere connectie. De wethouder overhandigde hem immers vorig jaar de all-in Werkgeversprijs Rivierenland voor bedrijven die zich inzetten voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Toekomst
Door de uitbreiding met Patist is de Bommelse boekbinder helemaal klaar voor de toekomst. "We hebben een geweldig team met mensen die weten wat ze doen en die niet te beroerd zijn om die extra stap te zetten", zegt Guido in het jubileumboekje, dat ruim voorzien is van foto's. "Voor nu wil ik verder bouwen op het stevige fundament dat er is, zodat we als de tijd daar is, de investeringen kunnen doen om verder te kunnen groeien."

Inmiddels is Guido samen met zijn vrouw Shannen de trotse vader van zoontjes Neal en Royce. Ze zijn nog maar 3 en bijna 2 jaar oud, maar als het aan Guido ligt, ligt hun toekomst bij het familiebedrijf. "Natuurlijk mogen ze hun eigen keuze maken, maar het zou wel mijn ultieme wens zijn dat ze mij gaan opvolgen", lacht hij. "Dit bedrijf heeft een hele mooie toekomst voor zich liggen."

Tags

Boekbinderij van Hees - Patist,honderdjarig bestaan

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie