bird
vrijdag 27 januari | 15.14 uur

De Uitagenda

Toneel in Brakel (2)

toneel_brakel_bog_bloemen en bommen

Brakels blijspel vol bommen en bloemen

BOG toneelgroep presenteert; Bommen in de barak

De jaarlijkse uitvoering van de BOG toneelvereniging in Brakel, is een jarenlange traditie in Brakel

De afgelopen jaren kon hij door de Covid maatregelen niet doorgaan, maar in het najaar van 2022 was men blij dat men weer los mocht. Maar even leek het dat de traditionele voorstelling weer niet door kon gaan, omdat Huis Brakel momenteel gesloten is voor een grote verbouwing. Met elkaar werd naar een oplossing gezocht en boven op de zolder van Huis Brakel is een knus huiskamertheater gesitueerd waar deze maand meerdere malen het blijspel ‘Bommen in de barak’ wordt opgevoerd voor het publiek. “Het is echt knus en gezellig, we hebben hier veel contact met de gasten.”

Het blijspel van oorspronkelijk Karel Eens neemt je in een schitterend decor mee naar een plekje net buiten de stad. ‘Een paradijs’ volgens de jonge zwerfster Nina, gespeeld door Rinske Oomen – van het Hoofd. Het is een plaats waar eenieder welkom is.  Ook zwerver Door, gespeeld door Hans Rangelrooij en Toke, door Brenda van Roosmalen – Honcoop overnachten op deze plaats. ‘Als heel de wereld was zoals deze gasten, was het peis en vree’ constateert Eugene.  Eugene, door Gijs Vervoorn en zijn zus Emma, door Diana van Dalen die met passie en verve de hoofdrol pakken en laten ervaren dat iedereen op de wereld een plekje verdiend. Want zijn de woorden van Eugene; ‘niet iedereen heeft geluk in het leven.’

Het bouwvallige huisje ligt ook dagelijks op de ronde van wijkagent Edward, een rol die Cornelis van Dalen, ook dit jaar met veel passie en humor neerzet. Het is een bijzonder kleurrijk geheel, waarin ook Trees en Max niet mogen ontbreken, zonder dat zij een woord spreken zijn ze spraakmakers in dit blijspel. De zorg wordt geboden door zuster Anneke, Caroline Kooijman-Honcoop laat zien dat zorg er voor iedereen is en dat die verder gaat als dat de protocollen van de thuiszorg voorschrijven.

De burgemeester, gespeeld door Bas van Beek, heeft besloten dit unieke paradijsje te koop zetten en deze familie willens en wetens zo snel mogelijk van het toneel te laten verdwijnen. Samen met de slinkse aannemer Vrunckx, een rol die Arnold Dijksta als debutant op het lijf geschreven is en samen met zijn secretaresse Edith, door Betsie van de Anker weet hij de plannen zo te smeden dat hij iedereen tot ontploffen weet te brengen. Hij deinst nergens voor terug en huurt, de juiste mensen in. Een rol die regisseur Arie van Dalen, die normaal alleen achter de schermen zichtbaar, zelfs nu in het duister laat tasten.  Het plan van burgemeester wordt ingeblikt en dat zit verstopt in de doos onder het bed.

Als de haan kraait is er een nieuwe ochtend, en komen de gesmede plannen in de barak op tafel.

De ochtend waar de dochter van aannemer Vrunckx, een rol waarin Tineke Bogers- Schoenmakers op scherpe wijze iedereen de les leert, evenals Door en Nina zich beseffen dat familie eerlijkheid en respect rijker zijn als bezittingen. Tussen alle bedrijven door, ontmoeten we Kim van de Bommelewaardgids, ze maakt een reportage van deze bijzondere Brakelse gebeurtenissen. Erica van Steenis maakt hierin haar debuut en maakt spraakmakend nieuws. Want Bommen in de barak brengt naast een avondje ouderwets blijspel ook een nieuwswaardig feit dat liefde, oprechtheid, eerlijkheid en respect voor eenieder van kostbare waarde zijn, veel kostbaarder als een project wat veel geld brengt of een barak aan de rand van de mooiste stad.

Bommen in de barak speelt in Huis Brakel nog op donderdag 26 en zaterdag 28 januari. Enkele kaarten zijn nog verkrijgbaar via 06-33632737.

 

Verder lezen

Tags