bird
zondag 24 september | 01.34 uur

De Uitagenda

Startavond Klompenpad

klompenpad_startavond_kerkwijk

Loop je ook graag een blokje om in je eigen omgeving? Wil je meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Kerkwijk, Delwijnen en Bruchem? Kom dan naar de startavond op woensdag 4 oktober. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente Zaltbommel willen samen met bewoners en partijen in het gebied een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. De avond begint om 19.30 uur in dorpshuis in Kerkwijk. Burgemeester Pieter van Maaren is hierbij ook aanwezig. Je kunt je aanmelden via de website slgelderland.nl/projecten/klompenpad-kerkwijk-delwijnen-bruchem.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn 151 Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers om het boerenland als wandelaar echt te beleven. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving kunnen ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en zijn daarmee een stimulans aan de lokale economie.

Het nieuwe Klompenpad in het gebied rondom Kerkwijk, Delwijnen en Bruchem wordt het vijfde Klompenpad in de gemeente Zaltbommel naast het Hamarithapad in Nederhemert, Jordenpad in Poederoijen, Nywelepad in Nieuwaal en het binnenkort te openen Halostapad in Aalst. Via overstappunten zijn de Klompenpaden met elkaar te combineren zodat een netwerk van Klompenpaden in de gemeente Zaltbommel ontstaat. De Klompenpaden worden mogelijk gemaakt door de gemeente Zaltbommel, de provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij.

Cultuurhistorie en landschap

Op de startavond op 4 oktober wordt het project toegelicht door SLG. Je krijgt de kans om mee te denken met jouw kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en je kunt je ideeën voor de route aan dragen. Alle input van de avond zal verzameld worden op een centrale kaart. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor je je op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Aanmelden startavond

Alle bewoners van Kerkwijk, Delwijnen of Bruchem zijn van harte welkom om meer te horen over het nieuw te ontwikkelen Klompenpad. Wil je deelnemen aan deze informatieavond? Dan kun je je aanmelden via het aanmeldformulier op onze website: slgelderland.nl/projecten/klompenpad-kerkwijk-delwijnen-bruchem.

Kijk voor meer informatie over Klompenpaden op www.klompenpaden.nl/.

Verder lezen

Tags