over ons | adverteren | sitemap | contact

Sint-Maartensfeest Zaltbommel


11 november 2018, het feest van delen


Deel deze pagina

Zoals ieder jaar zal ook dit jaar de avond van 11 november in Zaltbommel gevuld zijn met lichtjes, muziek, dans en vooral gezang van vele blije kinderstemmetjes. Sint Maarten komt te paard naar de Sint Maartenskerk. In de binnenstad en in de wijken ‘Waluwe' en ‘Spellewaard' heerst een warme en bijzondere sfeer en de straten zijn versierd met lichtjes, vuurkorven en kaarsen. Kinderen gaan zingend langs de deuren en de beiaardier speelt St. Maartensliedjes op het carillon. Intussen is in de kerk van alles te beleven.

Leren om samen te delen
Sint Maarten is het eerste feest van de grote advent. Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen. Wanneer de kinderen met de lampionnen langs de deuren gaan krijgen ze snoepgoed. In de kerk wordt de helft van de ingezamelde snoepjes verzameld om aan de Voedselbank Bommelerwaard te doneren.

Hapjes en drankjes voor het goede doel
De opbrengsten van de hapjes en drankjes, die in de kerk worden verkocht, zijn bestemd voor de Hussein Foundation. De Hussein Foundation verzorgt heerlijke warme erwtensoep, pannenkoeken, saté, warme glühwein, Sint Maartensbier en andere drankjes. Je kunt zelfs een emmertje erwtensoep kopen om mee naar huis te nemen na de lampionnenoptocht.

OPROEP: Neem iets mee voor de Voedselbank zondag 11 november!
Sint Maarten is het feest van Delen. Wat zou het mooi zijn wanneer iedereen iets mee neemt voor de Voedselbank. Bij voorkeur: koffie, thee, rijst, olie, conserven en ontbijtgranen. Vrijwilligers van de Voedselbank zijn aanwezig om uw bijdrage in ontvangst te nemen. Afgeven kan ook bij de feestlocaties in de Waluwe en de Spellewaard.

Programma zondag 11 november 2018


PROGRAMMA BINNENSTAD - SINT MAARTENSKERK

16:30 SInt Maartenskerk open

Vanaf de eerste trans van de kerktoren geven 5 koperblazers van Harmoniekapel Generaal Karel van der Heyden het startsein. Vanaf dat moment is de Sint Maartenskerk open.

17:00 - 20:00 Binnenstad afgesloten voor autoverkeer. Er zijn dansvoorstellingen door leerlingen van Balletschool Paulette Willemse en je kunt ook al terecht voor een hapje en een drankje.

Om 17.40 uur Aankomst Sint Maarten in de kerk.
Hij zal dan de bedelaar ontmoeten en in een fraai schouwspel zijn mantel delen.

17.50 uur Optocht Sint Maarten verlaat de kerk en gaat in optocht naar de Markt waar hij appeltjes uitdeelt samen met de burgemeester.

18.15 uur Zingend langs de deuren + Muziek in de kerk

18.35 Vertrek Sint Maarten

18.45 uur Bezoek Wielewaal Sint Maarten bezoekt Woonzorgcentrum de Wielewaal.

19:00 – 20:30 Delen van snoep in de kerk.


PROGRAMMA DE WALUWE - Feesttent Heer Balderikstraat.

18.00 uur Start lampionnenoptocht door de wijk.
Fiep Westendorplaan / Thijs de Torenwachterstraat. Onder muzikale begeleiding lopen we naar de Feesttent op het plein van de Heer Balderikstraat. In de feesttent worden warme dranken en soep verkocht door de Zaltbommelse IJsclub.

19.05 uur Bezoek Sint Maarten

19:00 – 20:30 Delen van snoep bij feesttent, gratis warme chocomel en glühwein.


PROGRAMMA DE SPELLEWAARD - Feesttent Esplanadepark/ Kazemat

18.05 Harmoniekapel Generaal Karel van der Heyden

18.20 uur Start lampionnenoptocht Kazemat.
Kinderen gaan met hun lampionnen zingend langs de deuren. De festiviteiten vinden plaats in de feesttent aan het Esplanadepark.

19.25 uur Bezoek Sint Maarten.


KERKDIENSTEN OVER SINT MAARTEN

Op zondag 11 november zal de viering in de Sint-Martinuskerk te Zaltbommel en in het kerkelijk centrum Het Anker aan de Vergtweg in het teken staan van het gedachtegoed van Sint-Maarten. Het thema ‘Delen en zorgen voor elkaar’ zal doorklinken in de overwegingen.
Locatie: Sint-Martinuskerk oliestraat 26 Zaltbommel Aanvang: 11.00 uur
Locatie: Het Anker Vergtweg 87 Zaltbommerl Aanvang: 10.00 uur
De legende van Sint Maarten

Maarten of Martinus werd in 316 geboren te Sabaria in het huidige Hongarije. Hij moest een zware tocht ondernemen met het leger. Zo kwam hij op zijn 18e met zijn legeronderdeel aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in twee en gaf een helft aan de bedelaar.

's Nachts verscheen in een droom Christus aan zijn bed met om zijn schouders de halve mantel van de bedelaar. Christus spreekt tot de engelen: "Ziehier Martinus, nog niet eens gedoopt, heeft mij gekleed." Hierop besluit Martinus zich te laten dopen, verlaat het leger en wijdt zijn verdere leven aan het geloof. Martinus werd 81 jaar oud. Hij overleed op 11 november 397. Daarna is hij heilig verklaard.


De viering van Sint Maarten

De sterfdag van Sint Maarten is een feestdag. Sint-Maarten ('Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten') wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn bijna kaal en het is al vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. Met een lampion of uitgeholde suikerbiet in de hand zingen kinderen aan de deuren. In ruil krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Meestal is dat wat snoep, een mandarijn of (vroeger) een stuiver. Zo is het meteen een les in samen delen.

In Zaltbommel wordt het Sint Maarten verhaal nagespeeld. Dan rijdt 'Sint Maarten' op een paard door de straat met allemaal kinderen met lampionnen achter zich aan. In sommige streken wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.


Meer informatie:
Stichting Sintmaartensfeest Zaltbommel
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Nieuws, 12 november 2015: Sint Maarten 2015 (fotoimpressie)
Nieuws, 12 november 2014: Sfeervol Zaltbommel met Sint Maarten (fotoreportage)
Nieuws, 11 november 2013: Sint Maartensfeest Zaltbommel weer sfeervol als vanouds
Sint Maarten
Sint Maarten
(sint) x (sint) = (sint)
Uitgelicht
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden