over ons | adverteren | sitemap | contact

Sint-Maartensfeest Zaltbommel


11 november 2019, het feest van delen


Deel deze pagina

Zoals ieder jaar zal ook dit jaar de avond van 11 november in Zaltbommel gevuld zijn met lichtjes, muziek, dans en vooral gezang van vele blije kinderstemmetjes. Sint Maarten komt te paard naar de Sint Maartenskerk. In de binnenstad en in de wijken ‘Waluwe' en ‘Spellewaard' heerst een warme en bijzondere sfeer en de straten zijn versierd met lichtjes, vuurkorven en kaarsen. Kinderen gaan zingend langs de deuren en de beiaardier speelt St. Maartensliedjes op het carillon. Intussen is in de kerk van alles te beleven.

Leren om samen te delen
Sint Maarten is het eerste feest van de grote advent. Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen. Wanneer de kinderen met de lampionnen langs de deuren gaan krijgen ze snoepgoed. In de kerk wordt de helft van de ingezamelde snoepjes verzameld om aan de Voedselbank Bommelerwaard te doneren.

Hapjes en drankjes voor het goede doel
De opbrengsten van de hapjes en drankjes, die in de kerk worden verkocht, zijn bestemd voor de Hussein foundation. Deze stichting spant zich in voor de bouw van een weeshuis in Burundi. Er is heerlijke warme erwtensoep, pannenkoek en drinken verkrijgbaar. Je kunt zelfs een emmertje erwtensoep kopen om mee naar huis te nemen na de lampionnenoptocht.

OPROEP: Neem iets mee voor de Voedselbank zondag 11 november!
Sint Maarten is het feest van Delen. Wat zou het mooi zijn wanneer iedereen iets mee neemt voor de Voedselbank. Bij voorkeur: zonnebloemolie,pasta, rijst en ontbijtgranen, appelstroop, jam, hagelslag, koffie, thee en conserven (vis, soep, fruit). Vrijwilligers van de Voedselbank zijn aanwezig om uw bijdrage in ontvangst te nemen. Afgeven kan ook bij de feestlocaties in de Waluwe en de Spellewaard.

Programma 11 november 2019


PROGRAMMA BINNENSTAD - SINT MAARTENSKERK

16:30 SInt Maartenskerk open

Vanaf de eerste trans van de kerktoren geven 5 koperblazers van Harmoniekapel Generaal Karel van der Heyden het startsein. Vanaf dat moment is de Sint Maartenskerk open.

17:00 - 20:00 Binnenstad afgesloten voor autoverkeer. Er zijn dansvoorstellingen door leerlingen van Balletschool Paulette Willemse en je kunt ook al terecht voor een hapje en een drankje.

Om 17.40 uur Aankomst Sint Maarten in de kerk.
Hij zal dan de bedelaar ontmoeten en in een fraai schouwspel zijn mantel delen.

17.50 uur Optocht Sint Maarten verlaat de kerk en gaat in optocht naar de Markt waar hij appeltjes uitdeelt samen met de burgemeester.

18.15 uur Zingend langs de deuren + Muziek in de kerk
Terwijl de kinderen langs de deuren gaan keert de rust in de kerk terug en zijn er muiekoptredens. 17:30- Hugo Bakker op het orgel, 18:15- Klassiek Duo Robin Lammertink en Laurens Krah. 18:40 - Zwajé en Bommel Brass, 19:00 Zaltbommels Kamerkoor, 19:30 - The Wieners, 19:55 Afsluiting en doeldelzakspelers.

18.35 Vertrek Sint Maarten

18.45 uur Bezoek Wielewaal Sint Maarten bezoekt Woonzorgcentrum de Wielewaal.

19:00 – 20:00 Delen van snoep in de kerk.


PROGRAMMA DE WALUWE - Feesttent Heer Balderikstraat.

18.00 uur Start lampionnenoptocht door de wijk.
Fiep Westendorplaan / Thijs de Torenwachterstraat. Onder muzikale begeleiding lopen we naar de Feesttent op het plein van de Heer Balderikstraat. In de feesttent worden warme dranken en soep verkocht door de Zaltbommelse IJsclub.

19.05 uur Bezoek Sint Maarten

19:00 – 20:00 Delen van snoep bij feesttent, gratis warme chocomel en glühwein.


PROGRAMMA DE SPELLEWAARD - Wijkhuis de Spellewaard


18.20 uur Start lampionnenoptocht Kazemat.
Kinderen gaan met hun lampionnen zingend langs de deuren. Hart van de festiviteiten is Wijkhuis De Spellewaard, dé ontmoetingsplek voor de hele wijk.Er staan vuurkorven en zijn verschillende activiteiten.

19.25 uur Bezoek Sint Maarten.


PROGRAMMA BIJ HET STADSKASTEEL

18:30 uur - 20:00 uur
Vandaag is de tuin van het Stadskasteel in Zaltbommel sfeervol met lampjes verlicht. Het Museum wil zijn gastvrijheid en gezelligheid delen met iedereen die samen na de Sint Maarten optocht wil genieten van warme vuurtjes, drankjes en gezellige muziek. Gratis entree.


ZONDAG 10 NOVEMBER: KERKDIENSTEN OVER SINT MAARTEN

Op zondag 10 november zal de viering in de Sint-Martinuskerk te Zaltbommel (aanvang: 11:00 uur) en in het kerkelijk centrum Het Anker aan de Vergtweg (aanvang 10:00 uur) in het teken staan van het gedachtegoed van Sint-Maarten. Het thema ‘Delen en zorgen voor elkaar’ zal doorklinken in de overwegingen. Ook in Rossum, Kerkdriel en Velddriel zal de viering in het teken staan van de boodschap van Sint-Maarten.
De legende van Sint Maarten

Maarten of Martinus werd in 316 geboren te Sabaria in het huidige Hongarije. Hij moest een zware tocht ondernemen met het leger. Zo kwam hij op zijn 18e met zijn legeronderdeel aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in twee en gaf een helft aan de bedelaar.

's Nachts verscheen in een droom Christus aan zijn bed met om zijn schouders de halve mantel van de bedelaar. Christus spreekt tot de engelen: "Ziehier Martinus, nog niet eens gedoopt, heeft mij gekleed." Hierop besluit Martinus zich te laten dopen, verlaat het leger en wijdt zijn verdere leven aan het geloof. Martinus werd 81 jaar oud. Hij overleed op 11 november 397. Daarna is hij heilig verklaard.


De viering van Sint Maarten

De sterfdag van Sint Maarten is een feestdag. Sint-Maarten ('Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten') wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn bijna kaal en het is al vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. Met een lampion of uitgeholde suikerbiet in de hand zingen kinderen aan de deuren. In ruil krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Meestal is dat wat snoep, een mandarijn of (vroeger) een stuiver. Zo is het meteen een les in samen delen.

In Zaltbommel wordt het Sint Maarten verhaal nagespeeld. Dan rijdt 'Sint Maarten' op een paard door de straat met allemaal kinderen met lampionnen achter zich aan. In sommige streken wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.


Meer informatie:
Stichting Sintmaartensfeest Zaltbommel


Gerelateerde info

Nieuws, 12 november 2015: Sint Maarten 2015 (fotoimpressie)
Nieuws, 12 november 2014: Sfeervol Zaltbommel met Sint Maarten (fotoreportage)
Nieuws, 11 november 2013: Sint Maartensfeest Zaltbommel weer sfeervol als vanouds
Sint Maarten
Sint Maarten
(sint) x (sint) = (sint)
Uitgelicht
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden