over ons | adverteren | sitemap | contact

Sint Maartensfeest Zaltbommel


11 november 2017, het feest van delen


Deel deze pagina

Zoals ieder jaar zal ook dit jaar de avond van 11 november in Zaltbommel gevuld zijn met lichtjes, muziek, dans en vooral gezang van vele blije kinderstemmetjes. Sint Maarten komt te paard naar de Sint Maartenskerk. In de binnenstad en in de wijken ‘Waluwe' en ‘Spellewaard' heerst een warme en bijzondere sfeer en de straten zijn versierd met lichtjes, vuurkorven en kaarsen. Kinderen gaan zingend langs de deuren en de beiaardier speelt St. Maartensliedjes op het carillon. Intussen is in de kerk van alles te beleven.

Leren om samen te delen
Sint Maarten is het eerste feest van de grote advent. Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen. Wanneer de kinderen met de lampionnen langs de deuren gaan krijgen ze snoepgoed. In de kerk wordt de helft van de ingezamelde snoepjes verzameld om aan de Voedselbank Bommelerwaard te doneren.

Hapjes en drankjes voor het goede doel
De opbrengsten van de hapjes en drankjes, die in de kerk worden verkocht, zijn bestemd voor de Hussein Foundation. De Hussein Foundation verzorgt heerlijke warme erwtensoep, pannenkoeken, saté, warme glühwein, Sint Maartensbier en andere drankjes. Je kunt zelfs een emmertje erwtensoep kopen om mee naar huis te nemen na de lampionnenoptocht.

OPROEP: Neem iets mee voor de Voedselbank zaterdag 11 november!
Sint Maarten is het feest van Delen. Wat zou het mooi zijn wanneer iedereen iets mee neemt voor de Voedselbank. Bij voorkeur: koffie, thee, rijst, olie, conserven en ontbijtgranen. Vrijwilligers van de Voedselbank zijn aanwezig om uw bijdrage in ontvangst te nemen. Afgeven kan ook bij de feestlocaties in de Waluwe en de Spellewaard.

Programma Zaterdag 11 november 2017

Sint Maarten komt te paard naar de Sint Maartenskerk. Na afloop brengt hij per bus ook nog een bezoek aan de Wielewaal, de Waluwe en de Spellewaard. Hieronder staat het programma.

Om 16.30 wordt traditiegetrouw vanaf de eerste trans van de toren door 5 koperblazers van Harmoniekapel Generaal Karel van der Heyden het startsein voor het feest gegeven. Vanaf 16.30 uur is de Sint Maartenskerk open. Er zijn dansvoorstellingen door leerlingen van Balletschool Paulette Willemse en je kunt ook al terecht voor een hapje en een drankje.

Vanaf 16.30 uur is de binnenstad afgesloten voor autoverkeer.

Om 17.40 uur komt Sint Maarten aan in de kerk.

Om 17.50 uur verlaat Sint Maarten de kerk en gaat in optocht naar de Markt waar hij appeltjes uitdeelt met de burgemeester.

Om 18.15 uur beginnen de concertjes in de Sint Maartenskerk.

Om 18.35 uur stapt Sint Maarten in de bus.

Om 18.45 uur stopt de bus bij de Wielewaal.

Om 19.05 uur is Sint Maarten in de Waluwe (feesttent Heer Balderikstraat).

Om 19.25 uur is Sint Maarten in de Spellewaard (feesttent Kazemat).

Concertjes in de Sint Maartenskerk
Na afloop van de manteldeling door Sint Maarten zijn er kleine concertjes in de Sint Maartenskerk van 18.15 - 20.00 uur, ook leuk voor (groot)ouders.

Programma De Waluwe
De festiviteiten vinden plaats in de feesttent aan de Heer Balderikstraat.

Om 18.00 uur Verzamelen voor de lampionnenoptocht op het kruispunt van de Fiep Westendorplaan met de Thijs de Torenwachterstraat. Onder muzikale begeleiding lopen we naar de Feesttent op het plein van de Heer Balderikstraat. In de feesttent worden warme dranken en soep verkocht door de Zaltbommelse IJsclub.

Vanaf 18.15 uur Kinderen zingend langs de deuren.

Om 19.05 uur Aankomst Sint Maarten bij de feesttent, manteldeling en appels uitdelen.

Tot 20.30 uur kunnen de kinderen een deel van het snoep of fruit inleveren in de feesttent bij muziek en chocolademelk. Ook volwassenen zijn van harte welkom voor een glaasje glühwein of chocolademelk.

Het ingeleverde snoepgoed gaat naar de Voedselbank Bommelerwaard.

Programma De Spellewaard
De festiviteiten vinden plaats in de feesttent aan het Esplanadepark.
18.05 Harmoniekapel Generaal Karel van der Heyden arriveert.
18.20 uur Start lampionnenoptocht bij de feesttent aan het Esplanadepark.
De legende van Sint Maarten

Maarten of Martinus werd in 316 geboren te Sabaria in het huidige Hongarije. Hij moest een zware tocht ondernemen met het leger. Zo kwam hij op zijn 18e met zijn legeronderdeel aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in twee en gaf een helft aan de bedelaar.

's Nachts verscheen in een droom Christus aan zijn bed met om zijn schouders de halve mantel van de bedelaar. Christus spreekt tot de engelen: "Ziehier Martinus, nog niet eens gedoopt, heeft mij gekleed." Hierop besluit Martinus zich te laten dopen, verlaat het leger en wijdt zijn verdere leven aan het geloof. Martinus werd 81 jaar oud. Hij overleed op 11 november 397. Daarna is hij heilig verklaard.


De viering van Sint Maarten

De sterfdag van Sint Maarten is een feestdag. Sint-Maarten ('Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten') wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn bijna kaal en het is al vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. Met een lampion of uitgeholde suikerbiet in de hand zingen kinderen aan de deuren. In ruil krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Meestal is dat wat snoep, een mandarijn of (vroeger) een stuiver. Zo is het meteen een les in samen delen.

In Zaltbommel wordt het Sint Maarten verhaal nagespeeld. Dan rijdt 'Sint Maarten' op een paard door de straat met allemaal kinderen met lampionnen achter zich aan. In sommige streken wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.


Meer informatie:
Stichting Sintmaartensfeest Zaltbommel
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Nieuws, 12 november 2015: Sint Maarten 2015 (fotoimpressie)
Nieuws, 12 november 2014: Sfeervol Zaltbommel met Sint Maarten (fotoreportage)
Nieuws, 11 november 2013: Sint Maartensfeest Zaltbommel weer sfeervol als vanouds
Sint Maarten
Sint Maarten
(sint) x (sint) = (sint)
Uitgelicht
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
goed doel
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden