over ons | adverteren | sitemap | contact

Sint-Maartensfeest Zaltbommel


11 november 2013, Het feest van delen


Deel deze pagina

Bedelaartjes
Sint Maarten op de Markt van Zaltbommel
Sint Maarten op de Markt van Zaltbommel
Zoals ieder jaar zal ook dit jaar de avond van 11 November in Zaltbommel gevuld zijn met lichtjes, muziek, dans en vooral gezang van vele blije kinderstemmetjes. Sint Maarten komt te paard naar de Sint Maartenskerk. In de binnenstad en in de wijken ‘Waluwe' en ‘Spellewaard' heerst een warme en bijzondere sfeer en de straten zijn versierd met lichtjes, vuurkorven en kaarsen.Kinderen gaan zingend langs de deuren en de beiaardier speelt St. Maartensliedjes op het carillon. Intussen is in de kerk van alles te beleven.

Leren om samen te delen
Sint Maarten is het eerste feest van de grote advent. Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen. Wanneer de kinderen met de lampionnen langs de deuren gaan krijgen ze snoepgoed. In de kerk wordt de helft van de ingezamelde snoepjes verzameld om aan de Voedselbank Bommelerwaard te doneren.

Hapjes en drankjes voor het goede doel
De opbrengsten van de hapjes en drankjes, die in de kerk worden verkocht, zijn bestemd voor de Hussein Foundation en de wereldwinkel. Ook dit jaar is er weer overheerlijke erwtensoep, zijn er pannenkoeken, koffie, thee en eigengemaakte glühwein. Je kunt zelfs een emmertje erwtensoep kopen om mee naar huis te nemen na de lampionnenoptocht. De vrijwilligers van de Husseinfoundation en de Wereldwinkel staan weer voor u klaar om u van lekkers te voorzien.


Programma Binnenstad

16.30 uur Sint Maartenskerk open De kerk is open, er zijn er dansvoorstellingen en er is erwtensoep en pannenkoeken eten voor het goede doel.

Vanaf 17.00 tot 20:00 uur is de binnenstad afgesloten voor autoverkeer

17.40 uur Aankomst Sint Maarten Sint Maarten komt aan in de kerk en deelt zijn mantel.

17.50 uur Optocht Sint Maarten verlaat de kerk en gaat in optocht naar de Markt waar hij appeltjes uitdeelt samen met de burgemeester.

18.15 uur Muziek in de kerk Na afloop van de manteldeling door Sint Maarten zijn er kleine concertjes in de kerk.

18.30 Vertrek Sint Maarten

18.40 uur Bezoek Wielewaal Sint Maarten bezoekt Woonzorgcentrum de Wielewaal.

18:30 uur Torentuin Dit jaar is de nieuwe TorenTuin sprookjesachtig verlicht. Je kunt er terecht om iets warms te drinken en marshmallows te roosteren boven een knapperend kampvuurtje.


Programma De Waluwe - Feesttent Heer Balderikstraat.

17.30 uur Start lampionnenoptocht door de wijk.

18.15 uur Zingend langs de deuren, warme chocomel en glühwein.

19.00 uur Bezoek Sint Maarten Sint Maarten komt aan bij de feesttent, deelt zijn mantel en deelt appeltjes uit.


Programma de Spellewaard - Feesttent Esplanadepark.

18.30 uur Start lampionnenoptocht Kazemat. Kinderen gaan met hun lampionnen zingend langs de deuren.

19.20 uur Aankomst Sint Maarten. Hij deelt zijn mantel en deelt appeltjes uit.

Stichting Sintmaartensfeest Zaltbommel
www.sintmaartensfeest.nl
De legende van Sint Maarten

Maarten of Martinus werd in 316 geboren te Sabaria in het huidige Hongarije. Hij moest een zware tocht ondernemen met het leger. Zo kwam hij op zijn 18e met zijn legeronderdeel aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in twee en gaf een helft aan de bedelaar.

's Nachts verscheen in een droom Christus aan zijn bed met om zijn schouders de halve mantel van de bedelaar. Christus spreekt tot de engelen: "Ziehier Martinus, nog niet eens gedoopt, heeft mij gekleed." Hierop besluit Martinus zich te laten dopen, verlaat het leger en wijdt zijn verdere leven aan het geloof. Martinus werd 81 jaar oud. Hij overleed op 11 november 397. Daarna is hij heilig verklaard.


De viering van Sint Maarten

De sterfdag van Sint Maarten is een feestdag. Sint-Maarten ('Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten') wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn bijna kaal en het is al vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. Met een lampion of uitgeholde suikerbiet in de hand zingen kinderen aan de deuren. In ruil krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Meestal is dat wat snoep, een mandarijn of (vroeger) een stuiver. Zo is het meteen een les in samen delen.

In Zaltbommel wordt het Sint Maarten verhaal nagespeeld. Dan rijdt 'Sint Maarten' op een paard door de straat met allemaal kinderen met lampionnen achter zich aan. In sommige streken wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.


Muziek in de kerk

De volgende muziekgezelschappen treden op 11 november in de St. Maartenskerk op:


18.15 uur Het Muziek Onderwijs Collectief
Vviool- en pianoleerlingen van het Muziekcollectief Zaltbommel brengen o.a. muziek van J.S. Bach en Gabriel Faure (Dolly suite) ten gehore.

18.35 uur Emerald
Emerald is een vocaal ensemble van twee zangeressen begeleid door piano, Samen zingen ze tweestemmige muziek van verschillende genres: popliedjes en licht klassieke liederen en Franse Bergerettes op ons repetoire staan.

19.10 uur Het Muziek Collectief Trompet Groep
Optrreden door de trompetgroep van de Vereniging Muziekcollectief Zaltbommel.

19.25 uur Thins Waller
Thins Waller is een ensemble bestaande uit drie zangeressen en één pianist. Zij spelen zowel pop-rock ballads als jazzy songs.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

(sint) x (sint) = (sint)
Sint Maarten
Sint Maarten
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Uitgelicht
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
The Blend B.V.
The Blend B.V.
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids ›
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden