bird
woensdag 29 november | 12.13 uur

De Uitagenda

Kerst met Oerol Kozakkenkoor

oeral kozakkenkoor, oeral kozakken_ensemple uzory_kerkstconcert 231223

ZATERDAG 23 DEC 2023
20.00 uur
Sint-Maartenskerk
Kerkplein Zaltbommel


Kerst met Oeral Kozakkenkoor en het folkloristisch ensemble Uzory

Oeral Kozakkenkoor
Folkloristisch ensemble Uzory uit de Oekraïense stad Mykolajiv
Kerstavond met Oeral Kozakkenkoor en het folkloristisch ensemble Uzory.

Tickets € 15,- p.p
Tickets voor Oekraïeners € 7,50 p.p.

HET OERAL KOZAKKENKOOR
In 1591 werd door Tsaar Fjodor Iwanowitz het regiment der Oeral Kozakken opgericht. Dit regiment ruiters vormde niet alleen een gevechtseenheid, maar diende ook als garde eskadron van de Tsaar. De Oeral Kozakken, geliefd vanwege hun welluidende zang, waren dikwijls aanwezig bij festiviteiten van de Tsaar en zijn grootvorsten, waar ze triomfen vierden door uitvoeringen van Byzantijnse gezangen en Russische Kozakkenliederen. Het regiment was operationeel tot 1917, het jaar van de omwenteling naar een socialistisch regime. Na de daarop volgende burgeroorlog vluchtten vele kozakken naar West Europa.

In 1924 richtte de oud-kozak Andrej Scholuch (zie foto) in Parijs het Oeral Kozakkenkoor op. Dit koor boekte, met name in Duitsland, grote successen. Toen evenwel het koor met uitsterven werd bedreigd werd er nieuw leven ingeblazen door Nicolaj Romanowitz Bessalov, die het koor in 1974 voortzette in Nederland en alle rechten van het oorspronkelijke regiment officieel overgedragen kreeg van Scholuch. Daardoor is het Oeral Kozakkenkoor gerechtigd tot het voeren van het regimentswapen. Na het overlijden van Bessalov in 1978 en Scholuch in 1979 heeft het koor, steeds onder deskundige leiding en gesteund door bekwame adviseurs, de kwaliteit hoog gehouden. Van 1993 tot 2023 was Gregor Bak, die reeds tien jaar als repetitor en later als tweede dirigent aan het koor verbonden was, dirigent van het koor. Heden ten dage wordt het koor door de van Oorsprong Oekraïense pianiste en dirigente Oksana Kryuchkova geleid.

Het uit ca. 30 mannen bestaande koor krijgt in binnen- en buitenland een steeds grotere bekendheid en heeft verschillende radio- en televisieoptredens verzorgd.

FOLKLORISTISCH ENSEMBLE UZORY
Het folkloristisch ensemble Uzory is afkomstig uit de Oekraïense stad Mykolajiv.
De zes leden van de groep zijn muzikale virtuozen die studeerden aan de conservatoria van Kiev en Odessa.

Zij bespelen typische Russische en Oekraïense instrumenten zoals de domra, balalaika, bajan (Russische knopaccordeon), fluit en een variatie aan slaginstrumenten.

Uzory wordt geprezen om het hoge niveau van de uitvoeringen en de hoge muzikale standaard. Het ensemble heeft behalve Russische en Oekraïense folkloremuziek ook klassieke muziek en jazz op het repertoire.

Midden jaren negentig kwamen het Oeral Kozakkenkoor en Uzory met elkaar in contact toen het ensemble optredens gaf in Nederland. Sinds die tijd bestaat er een hechte samenwerking met deze Oekraïense groep. Er worden gezamenlijk concerten gegeven en de laatste 3 CD’s van het Oeral Kozakkenkoor zijn tot stand gekomen met begeleiding van Uzory. In 2004 reisde het Oeral Kozakkenkoor af naar Mykolajiv om met twee optredens deel te nemen aan het 25-jarig jubileum van Uzory. In 2011 trad het Oeral Kozakkenkoor nogmaals samen met Uzory op in Kiev en Mykolajiv.
Kaarten bestellen via www.koopjekaartje.nl

Verder lezen

Tags