over ons | adverteren | sitemap | contact

Sint Maarten


beschermheilige van de St. Maartenskerk


Deel deze pagina

In Zaltbommel wordt ieder jaar tijdens het feest van Sint Maarten, op 11 november, het bekende verhaal van de manteldeling nagespeeld. Vervolgen gaan de kinderen met hun vrolijke zelfgemaakte lampions in optocht zingend langs de huizen. In ruil krijgen ze snoepgoed. Een deel van het snoepgoed is bestemd voor de voedselbank Bommelerwaard

Tradities
De sterfdag van de heilige Sint Maarten, die ook wel Martinus van Tours, Sint-Martinus, Sinter Merte of Sinte-Mette wordt genoemd, is nu een feestdag. Iedere streek geeft zijn eigen invulling aan dit feest. In Nederland leeft de traditie vooral in Limburg, Noord-Holland en Groningen. In Friesland, Drenthe en Noord-Brabant wordt het feest steeds vaker gevierd. In Gelderland wordt in mindere mate Sint-Maarten gevierd. In Europa wordt het feest ook gevierd in streken van Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Sint Maarten Viering: overal anders
Sint-Maarten wordt overal op een andere wijze gevierd. In sommige plaatsen worden optochten georganiseerd, in andere worden vreugdevuren ontstoken, te vergelijken met paasvuren. Algemeen is de lampionnentocht, vooral in de noordelijke provincies en in Noord-Holland.

Vaste ingredienten: Lampion & liedje
De kinderen maken lampionnen of hollen suikerbieten uit en gaan met de lichtjes langs de deuren. Daar zingen ze speciale Sint-Maartensliedjes en krijgen in ruil snoep of fruit. Vroeger werd het lichtje rondgedragen in een uitgeholde biet. Hoewel dit nog gedaan wordt, zijn kleurige, door de kinderen gemaakte, lampionnen nu het meest gebruikelijk. In Nederland wordende lampionnen vaak tijdens de schooltijd gemaakt, bijvoorbeeld in de les handenarbeid. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van de foekepot om de liedjes die bij de rondgang werden gezongen te begeleiden. Het Sint-Maartengebruik werd toen "foekepotterij" genoemd.

Vreugdevuren
De vreugdevuren zijn vooral typisch voor Limburg, meestal in combinatie met een optocht. Men verzamelt hier in de kerk waar het verhaal van Sint-Maarten verteld wordt. Vervolgens loopt men in een lampionnenoptocht naar een groot vuur (een zogenoemde troshoop) waar 'de arme man' van het vertelde verhaal zich kan warmen. De kinderen krijgen traditioneel een oliebol uitgereikt. In Herk-de-Stad (Sint-Martinus gemeente) worden er met Sint-Maarten pannenkoeken gebakken. In een groeiend aantal dorpen komt het ook voor dat kinderen buiten de viering om van huis naar huis gaan om een lied te zingen en beloond te worden. De Sint-Maarten viering wordt meestal de vrijdag of zaterdag voor de 11e november gevierd om geen overlap te creëren met de start van het carnavalsseizoen (de 11e van de 11e). Ook buiten Limburg komen hier en daar vreugdevuren voor.
 
Lied: Goedenavond ’t is Sint Maarten

Goedenavond ’t is Sint Maarten
Daarom zingen wij ons lied
Daarom komen wij u vragen
Alstublieft vergeet ons niet
Daarom komen wij u vragen
Alstublieft vergeet ons niet

11 november ’t is Sint Maarten
Een wij komen bij u aan
Wilt u ons misschien iets geven
Dat wij dan weer henen gaan
Wilt u ons misschien iets geven
Dat wij dan weer henen gaan


Want wij delen met Sint Maarten
Wat wij krijgen met elkaar
Net zoals Sint Maarten deelde
Met de arme bedelaar
Net zoals Sint Maarten deelde
Met de arme bedelaar

Tekst: P. Krens en A. de VisserDe legende van Sint Maarten

Maarten of Martinus werd in 316 geboren te Sabaria in het huidige Hongarije. Hij moest een zware tocht ondernemen met het leger. Zo kwam hij op zijn 18e met zijn legeronderdeel aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in twee en gaf een helft aan de bedelaar.

's Nachts verscheen in een droom Christus aan zijn bed met om zijn schouders de halve mantel van de bedelaar. Christus spreekt tot de engelen: "Ziehier Martinus, nog niet eens gedoopt, heeft mij gekleed." Hierop besluit Martinus zich te laten dopen, verlaat het leger en wijdt zijn verdere leven aan het geloof. Martinus werd 81 jaar oud. Hij overleed op 11 november 397. Daarna is hij heilig verklaard.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Sint-Maartensfeest Zaltbommel
Sint-Maartensfeest Zaltbommel
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Uitgelicht
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden