over ons | adverteren | sitemap | contact

Sint Maarten


beschermheilige van de St. Maartenskerk


Deel deze pagina

In Zaltbommel wordt ieder jaar tijdens het feest van Sint Maarten, op 11 november, het bekende verhaal van de manteldeling nagespeeld. Vervolgen gaan de kinderen met hun vrolijke zelfgemaakte lampions in optocht zingend langs de huizen. In ruil krijgen ze snoepgoed. Een deel van het snoepgoed is bestemd voor de voedselbank Bommelerwaard

Tradities
De sterfdag van de heilige Sint Maarten, die ook wel Martinus van Tours, Sint-Martinus, Sinter Merte of Sinte-Mette wordt genoemd, is nu een feestdag. Iedere streek geeft zijn eigen invulling aan dit feest. In Nederland leeft de traditie vooral in Limburg, Noord-Holland en Groningen. In Friesland, Drenthe en Noord-Brabant wordt het feest steeds vaker gevierd. In Gelderland wordt in mindere mate Sint-Maarten gevierd. In Europa wordt het feest ook gevierd in streken van Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Sint Maarten Viering: overal anders
Sint-Maarten wordt overal op een andere wijze gevierd. In sommige plaatsen worden optochten georganiseerd, in andere worden vreugdevuren ontstoken, te vergelijken met paasvuren. Algemeen is de lampionnentocht, vooral in de noordelijke provincies en in Noord-Holland.

Vaste ingredienten: Lampion & liedje
De kinderen maken lampionnen of hollen suikerbieten uit en gaan met de lichtjes langs de deuren. Daar zingen ze speciale Sint-Maartensliedjes en krijgen in ruil snoep of fruit. Vroeger werd het lichtje rondgedragen in een uitgeholde biet. Hoewel dit nog gedaan wordt, zijn kleurige, door de kinderen gemaakte, lampionnen nu het meest gebruikelijk. In Nederland wordende lampionnen vaak tijdens de schooltijd gemaakt, bijvoorbeeld in de les handenarbeid. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van de foekepot om de liedjes die bij de rondgang werden gezongen te begeleiden. Het Sint-Maartengebruik werd toen "foekepotterij" genoemd.

Vreugdevuren
De vreugdevuren zijn vooral typisch voor Limburg, meestal in combinatie met een optocht. Men verzamelt hier in de kerk waar het verhaal van Sint-Maarten verteld wordt. Vervolgens loopt men in een lampionnenoptocht naar een groot vuur (een zogenoemde troshoop) waar 'de arme man' van het vertelde verhaal zich kan warmen. De kinderen krijgen traditioneel een oliebol uitgereikt. In Herk-de-Stad (Sint-Martinus gemeente) worden er met Sint-Maarten pannenkoeken gebakken. In een groeiend aantal dorpen komt het ook voor dat kinderen buiten de viering om van huis naar huis gaan om een lied te zingen en beloond te worden. De Sint-Maarten viering wordt meestal de vrijdag of zaterdag voor de 11e november gevierd om geen overlap te creëren met de start van het carnavalsseizoen (de 11e van de 11e). Ook buiten Limburg komen hier en daar vreugdevuren voor.
 
Lied: Goedenavond ’t is Sint Maarten

Goedenavond ’t is Sint Maarten
Daarom zingen wij ons lied
Daarom komen wij u vragen
Alstublieft vergeet ons niet
Daarom komen wij u vragen
Alstublieft vergeet ons niet

11 november ’t is Sint Maarten
Een wij komen bij u aan
Wilt u ons misschien iets geven
Dat wij dan weer henen gaan
Wilt u ons misschien iets geven
Dat wij dan weer henen gaan


Want wij delen met Sint Maarten
Wat wij krijgen met elkaar
Net zoals Sint Maarten deelde
Met de arme bedelaar
Net zoals Sint Maarten deelde
Met de arme bedelaar

Tekst: P. Krens en A. de VisserDe legende van Sint Maarten

Maarten of Martinus werd in 316 geboren te Sabaria in het huidige Hongarije. Hij moest een zware tocht ondernemen met het leger. Zo kwam hij op zijn 18e met zijn legeronderdeel aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in twee en gaf een helft aan de bedelaar.

's Nachts verscheen in een droom Christus aan zijn bed met om zijn schouders de halve mantel van de bedelaar. Christus spreekt tot de engelen: "Ziehier Martinus, nog niet eens gedoopt, heeft mij gekleed." Hierop besluit Martinus zich te laten dopen, verlaat het leger en wijdt zijn verdere leven aan het geloof. Martinus werd 81 jaar oud. Hij overleed op 11 november 397. Daarna is hij heilig verklaard.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Sint-Maartensfeest Zaltbommel
Sint-Maartensfeest Zaltbommel
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Uitgelicht
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden