over ons | adverteren | sitemap | contact

Ruimte voor de rivier project Munnikenland


Nieuwe natuur rond Loevestein


Deel deze pagina

In het Ruimte voor de rivierproject Munnikenland krijgt de rivier een ruimere jas aangemeten om toekomstige, hogere waterafvoeren beter op te kunnen vangen. Tegelijkertijd vindt in het vergrote overstromingsbed ontkleiïng en natuurontwikkeling plaats.

De waterstandsdaling in Munnikenland zal 11 cm MHW zijn en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied zal aanmerkelijk verbeteren, zo is het idee. Aan dit project werken veel mensen mee. Onder andere: Baksteenfabrikant Wienerberger B.V., Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied.

Aanleiding om dit gebied aan te pakken is het nationale beleid op gebied van watermanagement. Na het hoog water in ’93 en ‘95 heeft de regering besloten de rivieren meer ruimte te geven. Zodat het water niet meer zo hoog zou stijgen. Door de dijken terug te leggen kunnen de rivieren meer water afvoeren en blijven de inwoners van het rivierengebied veilig achter de dijk. Tegelijk met de herinrichting wil de regering meer ruimte bieden aan natuur, cultuur en recreatie.

In Oktober 2008 Spraken Waterschap Rivierenland, Gemeente Zaltbommel en Provincie Gelderland hun voorkeur uit voor één alternief. Eind november 2008 heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dit voorkeursalternatief definitief vastgesteld. Hierna is de uitwerking van het plan gestart. Het voorkeursalternatief omvat onder andere een teruglegging van de dijk bij Buitenpolder het Munnikenland en een forse afgraving van de uiterwaarden in Gandelwaard en Brakelse Benedenwaarden. Er komt meer ruimte voor de natuur en een verbetering van de beleving van het rijke cultuurhistorische verleden. Als gevolg van het plan zullen landbouwgronden verdwijnen. Natuurlijk zijn de agrariërs daar niet blij mee.

In 2009 vindt een verdere uitwerking van het plan plaats en naar verwachting zijn eind 2009 het bestemmingsplan, het ontgrondingsplan en dijkverleggingsplan klaar. Dan volgt een inspraakprocedure. Pas als de procedure rond is kan gestart worden met de realisatie.
In 2015 zal het gebied zijn ingericht. Als gevolg van de dijkteruglegging en het extensieve beheer zullen de natuurlijke processen herstellen en zal natuurontwikkeling vanzelf weer op gang komen.

Toekomstig beheerder van de nieuwe buitendijkse natuurgebieden is Staatsbosbeheer. Streven is een zo extensief mogelijk beheer, waarbij de Waal vrij spel heeft en het proces van afwisselend erosie en sedimentatie, inundatie en begrazing de gewenste natuurontwikkeling op gang zal brengen. Daar waar het vanuit cultuurhistorie gewenst is zullen zichtlijnen naar het Slot Loevestein en de Batterijen Poederoijen en Brakel open gehouden worden en blijven de inundatievelden van de Hollandse Waterlinie herkenbaar.

Meer weten over Munnikenland?
De virtuele maquette van project Munnikenland van Waterschap Rivierenland laat zien hoe de rivier na uitvoering van het project meer ruimte krijgt en daardoor meer water kan afvoeren wanneer dat gewenst is. Download de virtuele maquette en maak de ontdekkingsreis!

Actueel

Jongeren programma
WNF, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Museum Slot Loevestein en Stichting Ark starten een programma met als doel jongeren van 6 tot 16 jaar op inspirerende wijze in aanraking te brengen met het thema klimaatverandering en natuur. Het dynamische rivierenlandschap rond museum Slot Loevestein is een uitgelezen plek om de jeugd aan den lijve te laten ondervinden hoe effectief natuurlijke klimaatbuffers zijn. Hoe bevers en purperreigers het nieuwe overstromingsgebied koloniseren. Behalve de thema’s rivier, veiligheid en natuur zullen ook andere maatschappelijke thema’s in het programma worden verweven.

In het huidige tijdperk van snelle klimaatverandering staan we voor de opgave om duurzame wegen te vinden in de omgang met het water en de rivier. In plaats van te vechten tegen het water zullen we moeten leren meebewegen.

 

Munnikenland special


Lees hier het miniboekje over Munnikenland >

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Het Munnikenland bij Loevestein
Het Munnikenland bij Loevestein
Zwerfroutekaart 8, 10, 12 km
Zwerfroutekaart 8, 10, 12 km
Struinroutes langs de Waal 20, 30 en 42 km
Struinroutes langs de Waal 20, 30 en 42 km
Natuurgebieden rond Loevestein
Natuurgebieden rond Loevestein
Uitgelicht
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
The Blend B.V. 
The Blend B.V. 
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?

Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden