over ons | adverteren | sitemap | contact

Ruimte voor de rivier project Munnikenland


Nieuwe natuur rond Loevestein


Deel deze pagina

In het Ruimte voor de rivierproject Munnikenland krijgt de rivier een ruimere jas aangemeten om toekomstige, hogere waterafvoeren beter op te kunnen vangen. Tegelijkertijd vindt in het vergrote overstromingsbed ontkleiïng en natuurontwikkeling plaats.

De waterstandsdaling in Munnikenland zal 11 cm MHW zijn en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied zal aanmerkelijk verbeteren, zo is het idee. Aan dit project werken veel mensen mee. Onder andere: Baksteenfabrikant Wienerberger B.V., Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied.

Aanleiding om dit gebied aan te pakken is het nationale beleid op gebied van watermanagement. Na het hoog water in ’93 en ‘95 heeft de regering besloten de rivieren meer ruimte te geven. Zodat het water niet meer zo hoog zou stijgen. Door de dijken terug te leggen kunnen de rivieren meer water afvoeren en blijven de inwoners van het rivierengebied veilig achter de dijk. Tegelijk met de herinrichting wil de regering meer ruimte bieden aan natuur, cultuur en recreatie.

In Oktober 2008 Spraken Waterschap Rivierenland, Gemeente Zaltbommel en Provincie Gelderland hun voorkeur uit voor één alternief. Eind november 2008 heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dit voorkeursalternatief definitief vastgesteld. Hierna is de uitwerking van het plan gestart. Het voorkeursalternatief omvat onder andere een teruglegging van de dijk bij Buitenpolder het Munnikenland en een forse afgraving van de uiterwaarden in Gandelwaard en Brakelse Benedenwaarden. Er komt meer ruimte voor de natuur en een verbetering van de beleving van het rijke cultuurhistorische verleden. Als gevolg van het plan zullen landbouwgronden verdwijnen. Natuurlijk zijn de agrariërs daar niet blij mee.

In 2009 vindt een verdere uitwerking van het plan plaats en naar verwachting zijn eind 2009 het bestemmingsplan, het ontgrondingsplan en dijkverleggingsplan klaar. Dan volgt een inspraakprocedure. Pas als de procedure rond is kan gestart worden met de realisatie.
In 2015 zal het gebied zijn ingericht. Als gevolg van de dijkteruglegging en het extensieve beheer zullen de natuurlijke processen herstellen en zal natuurontwikkeling vanzelf weer op gang komen.

Toekomstig beheerder van de nieuwe buitendijkse natuurgebieden is Staatsbosbeheer. Streven is een zo extensief mogelijk beheer, waarbij de Waal vrij spel heeft en het proces van afwisselend erosie en sedimentatie, inundatie en begrazing de gewenste natuurontwikkeling op gang zal brengen. Daar waar het vanuit cultuurhistorie gewenst is zullen zichtlijnen naar het Slot Loevestein en de Batterijen Poederoijen en Brakel open gehouden worden en blijven de inundatievelden van de Hollandse Waterlinie herkenbaar.

Meer weten over Munnikenland?
De virtuele maquette van project Munnikenland van Waterschap Rivierenland laat zien hoe de rivier na uitvoering van het project meer ruimte krijgt en daardoor meer water kan afvoeren wanneer dat gewenst is. Download de virtuele maquette en maak de ontdekkingsreis!

Actueel

Jongeren programma
WNF, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Museum Slot Loevestein en Stichting Ark starten een programma met als doel jongeren van 6 tot 16 jaar op inspirerende wijze in aanraking te brengen met het thema klimaatverandering en natuur. Het dynamische rivierenlandschap rond museum Slot Loevestein is een uitgelezen plek om de jeugd aan den lijve te laten ondervinden hoe effectief natuurlijke klimaatbuffers zijn. Hoe bevers en purperreigers het nieuwe overstromingsgebied koloniseren. Behalve de thema’s rivier, veiligheid en natuur zullen ook andere maatschappelijke thema’s in het programma worden verweven.

In het huidige tijdperk van snelle klimaatverandering staan we voor de opgave om duurzame wegen te vinden in de omgang met het water en de rivier. In plaats van te vechten tegen het water zullen we moeten leren meebewegen.

 
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden