over ons | adverteren | sitemap | contact

Rossum


Parel van de Bommelerwaard


Deel deze pagina

kerkje aan de Maasdijk
kerkje aan de Maasdijk
Burchtstraat in Rossum!
Rossum is een dorp dat zowel aan de Waaldijk als aan de Maasdijk ligt. En daarmee is het uniek in Nederland. Maar ook het Slot van Rossum, diverse koren, prachtige boerderijen en een rijke geschiedenis maken het tot een opvallend dorp.

We kijken tweeduizend jaar terug in de tijd. De hele Bommelerwaard was toen Romeins grondgebied. De hele Bommelerwaard? Eh... ja, eigenlijk wel. Zelfs Rossum, dat toen waarschijnlijk Grinnibus heette. In de Kloosterwaard ten oosten van het dorp zijn keramiekscherven en andere restanten gevonden die duiden op bewoning uit die tijd. Volgens historici stond er een Romeins castellum (legerplaats) dat de uiterste noordgrens van het Romeinse Rijk moest bewaken.

Ook uit de Middeleeuwen zijn ons nog veel sporen nagebleven. Zo stond er ongeveer op de plaats van de Romeinse nederzetting een klooster genaamd Mariënacker. In de 9e eeuw gesticht en in de 16e eeuw platgewalst tijdens gevechten als gevolg van de Reformatie. Door de verlegging van de Kloosterdijk kwamen de restanten buitendijks te liggen.

De Van Rossem's
Het geslacht van Rossem, dat vooral bekend werd door de illustere legeraanvoerder Maarten van Rossem, bewoonde een kasteel op de plaats van het huidige 'Slot van Rossum'. De geschiedenis van het oude kasteel is niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat het er in de 13e eeuw al stond. Na een brand in 1524 en totale verwoesting in 1599 bleef er niets dan een ruïne over. De puinhopen maakten in 1745 plaats voor een woonhuis van de rentmeester, wat op zijn beurt in 1850 weer moest wijken voor het huidige witte Slot. Baron van Randwijck, burgemeester van Rossum, vond dat hij het wel zelf kon ontwerpen.
Vanaf september 2013 is het weer mogelijk om in Slot Rossum te trouwen. Het daar gevestigde bedrijf P2 heeft besloten de trouwzaal van het slot weer in ere te herstellen.

Slingerbos
Achter dit voormalige gemeentehuis ligt het Slingerbos. 'Bos' is wel een groot woord, maar met zijn Stinzeflora en majestueuze bomen is het toch een interessant stukje Bommelerwaard. In 2007 kwam de langverwachte opknapbeurt.

Rossum is hedentendage een dorpje met opmerkelijk veel grote woonhuizen en boerderijen die vaak een lust voor het oog zijn. Vooral aan de Burchtstraat, Slotselaan en Maasdijk is nog veel moois te ontdekken. En dan te bedenken dat het zonder de brand van 1929 nog veel aantrekkelijker zou kunnen zijn. Maar ja, we moeten eens tevreden zijn. Het verenigingsleven bloeit als nooit tevoren. Rossum brengt vooral veel zangtalent voort, diverse koren en de Fanfare Juliana zijn daar goede voorbeelden van.

En bent u in Rossum en knort de maag, ga dan eens in De Gouden Molen kijken, het vroeger veerhuis waar nu een uitstekend hotel-restaurant is gevestigd, of de ernaast gelegen Bistro In Petto.
 
Plaatsnaam
Rossum
Gemeente
Maasdriel (per 1 jan. 1999)
Aantal inwoners
2670 (1 jan. 2013)
Eerste vermelding
893 als Rotheheim, maar al eerder in de Romeinse tijd als Grinnes / Grinnibus.
Herkomst naam
'Rothe' = plaats waar bos gerooid is, 'Heim' = woonplaats, verbasterd tot Rothem, Rossem en dus Rossum.
Naam tijdens carnaval
Lorredurp
Streekproducten
In Rossum vindt u een kwekerij van exotische paddestoelenrassen zoals nameco, eryngii, piopino, beukenzwam (grijs en blank), shii-take en pompon blanc. Tevens verkoop aan huis, rondleidingen en workshops.

Bezienswaardigheden
  • Slot van Rossum
  • Kasteel van Rossum
  • Slingerbos
  • RK Kerk
  • Klooster Mariënacker
  • Oude boerderijen


Gerelateerde info

Op zoek naar de holwortel in 't Slingerbos
Op zoek naar de holwortel in 't Slingerbos
Klooster Sint MariŽnacker
Klooster Sint MariŽnacker
Eeuwenoude voetstappen in de Bommelerwaard
Eeuwenoude voetstappen in de Bommelerwaard
Het Maarten van Rossumpad LAW 4
Het Maarten van Rossumpad LAW 4
Passie voor paddestoelen: Paddestoelenrijk Rossum
Passie voor paddestoelen: Paddestoelenrijk Rossum
Proef de streekproducten
Proef de streekproducten
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
The Blend B.V.†
The Blend B.V.†
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden