over ons | adverteren | sitemap | contact

Kasteel van Delwijnen


Deel deze pagina

Het voormalige Kasteel van Delwijnen
Het voormalige Kasteel van Delwijnen
Ooit stond in Delwijnen een kapel, een fraai kasteel, een molen, verschillende ridderhofsteden en wie weet zelfs een klooster van de Tempeliers! De geschiedenis van het kasteel in Delwijnen begint verrassend genoeg in het Frankrijk van de 13e eeuw. Ridder Raoul de Châtillon (1225 - 1283 raakte in onmin met de Franse koning, die hem vervolgens voor 'coquin' (schurk) uitmaakte. Dat was tegen het zere been van Raoul die op zijn beurt enkele edelen om zich heen verzamelde en de troepen van de koning een gevoelige slag toebracht.

De Cocq van Delwijnen
De koning toonde zich een slecht verliezer. "Le Coq à chanté de bon matin (de haan heeft vroeg gekraaid)", sprak hij en deed de ridder in de ban. Raoul was zijn leven in Frankrijk niet meer zeker en week op verzoek van zijn neef Otto II van Gelre uit naar de Lage Landen. Vanaf dat moment noemde hij zich Rudolf De Cocq, als een soort 'geuzennaam'. Hij betrok het kasteel te Rhenoy.

De nakomelingen van Rudolf de Cocq verkregen veel bezittingen in het Gelderse rivierengebied. Ze voegden telkens de naam van hun bezit toe aan hun geslachtsnaam en zo ontstonden de families De Cocq van Waardenburg, De Cocq van Neerijnen, etc. Zo ontstond ook de tak De Cocq van Delwijnen, toen het Kasteel van Delwijnen werd gebouwd.

Het Hoge Huys

Kasteel Delwijnen - ook bekend als het 'Hoge Huys' - werd gebouwd op een kasteelheuvel met een brede gracht erom heen. Het had een forse omvang, de basis van de heuvel had een doorsnede van maar liefst 47 meter. Ook de woontoren schijnt behoorlijk groot te zijn geweest. Het kasteel was geen lang leven beschoren. Al in het jaar 1520 werd het verwoest in de strijd tussen Gelre en de Bourgondiërs.
 
Naam
Kasteel Delwijnen
Gebouwd
Vermoedelijk rond 1360, sommige bronnen spreken van eind 13e eeuw
Oorspronkelijke eigenaar
Familie De Cocq van Delwijnen
Verwoest
Kasteel in 1520
De kasteelheuvel in 1994
Kasteelheuvel
Alles wat restte was de kasteelheuvel. Eind vorige eeuw waren er plannen om van het terrein een rijksmonument te maken, vanwege de grote archeologische waarde van het gebied. De eigenaar van de grond was het daar echter niet mee eens. Terwijl de procedure nog liep besloot hij de grond te egaliseren ten dienste van kassenbouw. Zodoende verdwenen de laatste resten van het kasteel van Delwijnen.

Bezienswaardigheden
  • Vluchtheuvel
  • Oude boerderijen
  • Delwijnse Molen
  • Kasteel Delwijnen


Gerelateerde info

Beleef de boeiende historie van de waard
Beleef de boeiende historie van de waard
Delwijnen
Delwijnen
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden