over ons | adverteren | sitemap | contact

Kasteel Ammersoyen


multifunctioneel kasteel, klooster, fabriek, toevluchtsoord en museum


Deel deze pagina

Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammesoyen
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Ridderzaal
Kasteel Ammersoyen, één van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in Nederland,, daterend uit 1350, vergelijkbaar met o.a. het Muiderslot.

Omstreeks 1026, voerden Landsheer Rothardus de Ambersoi en broer Wiricus het bewind over de 'Heerlijkheid Ambersoi', een nederzetting op de oevers langs de Maas. Een paar eeuwen later, omstreeks 1350, bouwde de familie van Herlaer op de Heerlijkheid Ambersoi een kasteel midden in de bedding van de oude, verlande, Maasarm, ook wel ‘de Meersloot’ genaamd.

Waterburcht
Anders dan andere kastelen die verschillende bouwperioden kennen, werd dit kasteel in één keer gebouwd. Dit is vrij uitzonderlijk en zegt iets over de rijkdom van de bouwer. Het kreeg de vorm van een gesloten burcht met ronde hoektorens en een voorburcht, voorzien van dubbele slotgracht, houtsingels en bomen. De vierkante plattegrond van kasteel Ammersoyen, met op elke hoek een toren en zowel hoofd- als voorburcht in het water, bleek goed verdedigbaar. Het kasteel doorstond meerdere malen glansrijk de vijandelijke aanvallen. Het was vaak ook bij hoog water een toevluchtsoord voor omwonenden en hun vee.

Eigenaren
In 1386 verloor Arent van Hoemen, nazaat van de familie Van Herlaer, het kasteel aan de hertog van Gelre, Willem van Gullik. Oorzaak was een conflict tussen de hertog en Johanna van Brabant. Hertog Willem gaf het aan zijn broer Reinoud IV van Gelre die het weer aan zijn onwettige zoon Willem van Wachtendonk gaf. Deze laatste verkocht het in 1424 aan Johan van Broeckhuyzen, de Heer van Waardenburg. Sindsdien werd het kasteel door overerving doorgegeven. Gedurende bijna twee eeuwen was het kasteel in bezit van het geslacht Van Arkel (1496 – 1694).

De grote brand in 1590
Het verhaal gaat dat deze brand werd gesticht door de zoon van de koetsier die wilde trouwen met Ada, de dochter van kasteelheer Joris (George) van Arkel. Omdat hij hiervoor geen toestemming kreeg ging hij ervandoor met zijn grote liefde. De brand liet een ruïne achter en de vader bezweek aan zijn brandwonden. Van het meisje is nooit meer iets vernomen, dus niemand weet of zij vrijwillig is meegegaan...

Restauratie
De ruïne stond 50 jaar lang leeg. Daarna restaureerde kleinzoon Thomas van Walraven van Arkel in de 17e eeuw het kasteel in de oorspronkelijke middeleeuwse stijl en maakte het weer bewoonbaar. In het rampjaar 1672, het begin van de Hollandse oorlog tegen de Fransen, behoedde Thomas het dorp en het kasteel voor plundering en vernietiging. Hij betaalde hiervoor de hoge prijs van 7.000 gulden en raakte hierdoor in de schulden. Na zijn dood in 1693 verdween het kasteel uit handen van de familie van Arkel. UIteindelijk ging het kasteel over naar familie in België, de Woëlmont familie.

Brandende liefde?
Het verhaal gaat dat de grote brand in 1950 werd gesticht door de zoon van de koetsier die wilde trouwen met Ada, de dochter van kasteelheer Joris (George) van Arkel. Omdat hij hiervoor geen toestemming kreeg ging hij ervandoor met zijn grote liefde. De brand liet een ruïne achter en de vader bezweek aan zijn brandwonden. Van het meisje is nooit meer iets vernomen, dus niemand weet of zij is meegegaan.

Kasteel vergokt?
Men zegt dat Arthur de Woëlmont, de laatste Belgische kasteelheer, het kasteel is verloren met dobbelen aan de pastoor van Ammerzoden, die het vervolgens aan de Zusters Clarissen gaf om het als klooster te gebruiken. Maar dat is weer een heel ander verhaal...
 
Naam:
Kasteel Ammersoyen of Slot Ammersoyen
Gebouwd:
1350
Eigendom:
achtereenvolgens in handen van: familie van Herlaer, Arent van Hoemen, Willem van Gullik, Reinoud IV, Johan van Broeckhuyzen, Heer van Waardenburg, Thomas van Walraven van Arkel, familie van Lichtervelde, Van Vilsteren, De Ribeaucourt en de Woëlmont, parochie van Ammerzoden, Zusters Clarissen, Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.
Zusters Clarissen
De laatste kasteelheer Arthur, de Belgische baron van Woëlmont, verkocht in 1873 zijn kasteel, landerijen en woningen aan de parochie van Ammerzoden die het weer schonk aan de Zusters Clarissen. Dit deed hij niet nadat hij het volledige interieur had verkocht. De zusters vormden het kasteel om tot klooster, dempten de gracht en bouwden een kapel tegen de kerk aan. In 1876 was het kasteel een echt klooster.
Tijdens de tweede wereldoorlog vluchtten de Zusters. De bewoners van Ammerzoden vonden onderdak in het kasteel en schuilden er voor de bombardementen en beschietingen tussen de Duitsers en de geallieerden. De Zusters Clarissen keerden niet meer terug.

Wasmachine- en stofzuigerfabriek
Het kasteel werd na 1945 een tijdje gebruikt als (!) en kwam in 1957 in handen van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Zij lieten het vakkundig restaureren in middeleeuwse stijl, zonder kloosterkapel. Ook de gracht werd weer open gegraven, waarbij veel archeologische vondsten werden gedaan. In 1975 was de restauratie gereed.

Museum
Sindsdien is het kasteel een museum en een locatie voor vergaderingen, trouwfeesten en partijen. Bezoekers kunnen de grachtvondsten bewonderen en kunnen zien hoe de mensen in de middeleeuwen woonden en leefden.Valentijnsdag

Gerelateerde info

Langs de Mersloot 5,5 km
Langs de Mersloot 5,5 km
Ammerzoden
Ammerzoden
Het Baanbrekerspad 10 km
Het Baanbrekerspad 10 km
Kinderuitjes in de Bommelerwaard
Kinderuitjes in de Bommelerwaard
Uitgelicht
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden