over ons | adverteren | sitemap | contact

Johan Arie de Jongh, steenfabrikant uit Gameren


Deel deze pagina

Op de plek waar nu bramenstruiken en onkruid welig tieren stond eens de steenfabriek ‘Fa. Gebroeders De Jongh G.F.Zn’. Een verhaal over zijn meest kleurijke eigenaar: Johan Arie de Jongh.

Baksteenfabrieken horen al van oudsher bij de Waal. De dikke lagen klei in de uiterwaarden, bleken uitermate geschikt voor de fabricage van bakstenen. En dat werd al eeuwenlang gedaan. Eerst gewoon in de open lucht. Maar in de loop van de 19e eeuw verrezen overal langs de rivieren fabrieken, zoals in Gameren in 1860.

De rijkste familie van Gameren was de familie De Jongh. Ze waren grootgrondbezitters, beheersten de politiek en hadden al snel de steenfabriek in hun bezit. Ze hadden ook het makkelijkst te onthouden telefoonnummer van Gameren: nummer 1!

In het jaar 1903 erfden de broers Gerrit Johan en Johan Arie de Jongh de fabriek aan de Waal. Ze hadden vrij spel want hun vader had a eerder alle andere mede-eigenaren uitgekocht. Vooral de jongste van de twee - Johan Arie - drukte zijn stempel op de dagelijkse gang van zaken. Van een simpele veldoven werd het bedrijf omgevormd tot een moderne fabriek in bakstenen. Ondanks recessies en wereldoorlogen wisten beide broers er een bloeiende firma van te maken die voor veel werkgelegenheid zorgde in het dorp.

Als Johan 's avonds de deur van de steenfabriek achter zich dichttrok had hij energie genoeg over voor nog tientallen andere functies. Hij vervulde verschillende rollen als wethouder, paardenfokker, landbouwer, ARP-raadslid en bestuurder van allerlei organisaties in de Bommelerwaard. Hij stond bekend als een betrokken mens die als een vader zorgde voor zijn dorp en medewerkers. Zo regelde hij bijvoorbeeld eigenhandig de huisvesting voor zijn personeel, zodat hij zeker wist dat dat goed geregeld was.

In 1942 moest hij een moeilijke beslissing nemen. De Duitse bezetters eisten stenen voor vliegveld Soesterberg. Johan Arie weigerde en als straf werden de leveranties van steenkool stopgezet, waardoor zijn fabriek tot het eind van de oorlog gesloten moest worden.

Zelf zou hij dat eind niet meer meemaken, hij overleed in 1944. De fabriek draaide nog jaren door met wisselende eigenaren en onder andere namen (zoals de Ruiterwaard en Ruga). Het bedrijf stond zelfs nog even onder leiding van Johan’s zoon Pieter, maar dat liep al snel uit op een mislukking. In 1982 viel definitief het doek. De gebouwen werden gesloopt en het terrein werd teruggegeven aan de natuur.
 
Naam:
Johan Arie de Jongh
Geboren:
15 januari 1875 in Gameren
Overleden:
11 juni 1944 in ’s-Hertogenbosch

Uitgelicht
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden