over ons | adverteren | sitemap | contact

Het Munnikenland bij Loevestein


Deel deze pagina

Het Munnikenland in het jaar 1264
Het Munnikenland in het jaar 1264
akkers bij Munnikenland in de avondzon
Het landschap rond Loevestein laat zich lezen als een spannend boek. Er zijn historische sporen zichtbaar hoe middeleeuwse monniken dit gebied op de rivier bevochten, tot ontginning brachten en zeventig jaar later weer opgaven. Hoe dijken werden aangelegd tegen water dat vanuit alle kanten kwam. De vesting Loevestein en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie illustreren hoe het water als bondgenoot werd ingezet tegen vijandelijke legers vanuit het oosten. Vijand of bondgenoot: alles draait hier om het water…

Het gebied rond 1200
Waar Maas en Waal samenvloeien, ligt rond 1200 een verlaten landtong, die bestaat uit een aantal door kreken gescheiden eilanden. De oerkrachten van Maas en Waal zijn hier de baas, zij overspoelen het land, breken oevers af of voegen verse slib toe. Het is er niet alleen stil en verlaten maar ook erg interessant, uit waterstaatkundig, economisch en strategisch oogpunt. Vandaar dat hier door de tijd heen, veel is gebeurd en gebouwd.

Rodichem en Rodengoije
Het gebied staat rond 1200 nog bekend als ‘Rodichem’ of ‘Rodenchem’. Het germaanse ‘hem’ wijst er op dat hier ooit een nederzetting moet zijn geweest. Resten hiervan zijn echter nooit gevonden. Wel zijn in 2004 bij nieuwbouw in Brakel (Weitjes II) resten van Huis Rodichem gevonden. Hier woonden vermoedelijk Tempeliers. Op bovenstaande kaart uit 1264 is de naam van het gebied veranderd in ‘Rodengoije’, Angelsaksisch voor: ‘ruwe waard’. Het is dan niet meer bewoond.

Munnikenland
Rodengoije werd in 1264 in bruikleen genomen door de monniken van het Cisterciënzerklooster van Villers te Viller-la-Ville. Ze kregen het gebied in leen van Willem van Horne, heer van Altena en vader van Dirc Loef. De monniken dempten de kreken, legden kades aan, groeven sloten en ontgonnen en verbouwden het ingepolderde land. Ook bouwden zij hun klooster. Het was een harde strijd. Na 70 jaar gaven ze het, door schulden gedwongen op. In 1333, gaven ze hun bezittingen weer aan de heren van Horne en Altena terug. Wat ze ons nalieten zijn de typisch 13e eeuwse ontginningspatronen én een nieuwe naam van het gebied: ‘Munnikenland’ (uit verkoopakte 1349).

Tempeliers in Munnikenland?
In de Bommelerwaard komen twee locaties voor die wijzen op een mogelijke relatie met ridders van de tempelorde (tempeliers). Het zijn Munnikenland (commanderij van hospitaalridders) en Delwijnen (klooster). Het is niet duidelijk of de tempeliers hier zelf gevestigd waren of dat er alleen contacten bestonden.

Kasteel Munnikenland
In Munnikenland stond ook ooit een kasteel. Als versterking en opslag van per schip aangevoerde goederen. Behalve kasteel, waren er ook schuren, stallen, singels, boomgaarden, grachten en pleinen en bijbehorende landerijen. In 1876 was het kasteel er nog. In 1919 was het verdwenen, op de kasteelheuvel en grachten na. De toenmalige eigenaar (dhr. Peletier) heeft deze toen ook maar laten opruimen. Wat ons rest is een troosteloze, platte en nattige vlakte, die vrijwel niets laat zien van haar rijke cultuurhistorische verleden. In onze gedachten leven de herinneringen aan een rijk verleden voort.
 

Munnikenland special


Lees hier het miniboekje over Munnikenland >

Milites Insula Artusii, het eiland van ridder Artus
Net tegen de dijk van het Munnikenland, in het uiterste westpuntje van de Bommelerwaard, lag een klein eilandje met de naam Milites Insula Artusii (Het eiland van ridder Arthus). Dit werd nooit aan de monniken te leen gegeven. Het lag zo strategisch dat de bouw van een kasteel, Slot Loevestein, gepaster bleek. En zo geschiedde.

Cultuurhistorische restanten in Munnikenland
Ondanks alles wat is verdwenen is er nog genoeg te beleven in Munnikenland. Samen met de prachtige verhalen is het gebied met haar cultuurhistorische restanten een bezoek waard.

Bezienswaardig zijn:
De 13e eeuwse ontginningspatronen, resten van bebouwing, een haven, kasteel Munnikenland (fundamenten), 't Rechthuys (resten in de bodem), de 15e eeuwse Nieuwendijk, de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie waarbij Munnikenland en de Bloemkamperpolder onder water konden worden gezet, een inundatiekom, groepsschuilplaatsen, batterijen Poederoijen en Brakel en de verdedigingspost Sneepkil.

Groepsschuilplaatsen
In de Eerste Wereldoorlog zijn in de oude Nieuwedijk vier betonnen schuilplaatsen aangelegd, een ervan is de groepsschuilplaats Sneepkil. Deze ligt in de nevengeul bij Munnikenland. Vanaf de Wakkere dijk is hij zichtbaar als groene bult in de geul, ongeveer ter hoogte van de voormalige boerderij van de familie Duijzer.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Ruimte voor de rivier project Munnikenland
Ruimte voor de rivier project Munnikenland
Geschiedenis van Slot Loevestein
Geschiedenis van Slot Loevestein
Natuurgebieden rond Loevestein
Natuurgebieden rond Loevestein
Zwerfroutekaart 8, 10, 12 km
Zwerfroutekaart 8, 10, 12 km
De Nieuwe Hollandse Waterlinie in 10 vragen
De Nieuwe Hollandse Waterlinie in 10 vragen
Hollandse Waterlinie route 29 km
Hollandse Waterlinie route 29 km
Beleef de boeiende historie van de waard
Beleef de boeiende historie van de waard
Uitgelicht
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden