over ons | adverteren | sitemap | contact

Herman de Ruyter en de mislukte inname van Slot Loevestein


Deel deze pagina

We schrijven het jaar 1570 als De Nederlandse Provincien in een heftige strijd verwikkeld zijn met de Spaanse koning Filips II.

Op een koude 9e december 1570 staan vier Franciscaner monniken voor de poorten van Slot Loevestein en vragen om onderdak voor de nacht. De gastvrije slotvoogd Arnt de Jeude laat hen binnen en zorgt voor een heerlijke maaltijd. Maar... het is een list! Aan tafel halen de monniken opeens wapens onder hun pijen vandaan, het zijn watergeuzen!

Hun leider is Herman de Ruyter, een schatrijke veehandelaar uit Den Bosch die al drie jaar lang voortvluchtig is voor de Spanjaarden. Hij eist het kasteel op in naam van Willem van Oranje. De geschrokken slotvoogd weigert zich echter over te geven met de woorden "Ik erken slechts één meester, de koning van Spanje!". Waarna De Ruyter hem eigenhandig neerschiet, voor de ogen van zijn vrouw. Ook het andere mannelijke personeel wordt gedood. Slot Loevestein is in prinsgezinde handen.

Snel arriveert nog een groep van 17 geuzen. Daarna gaat er echter iets mis in het plan van De Ruyter. De rest van de versterking blijft namelijk uit. Het hoge water en het plotseling winterse weer houdt hun opmars tegen.

Ondertussen zit de hertog van Alva niet stil. De gehate Spaanse landvoogd zint op wraak en laat zich dit strategische kasteel niet zomaar afnemen. Hij stuurt een grote overmacht van misschien wel 300 soldaten naar Loevestein. Zij weten wél snel het slot te bereiken. De Ruyter en zijn mannen zitten als ratten in de val.

Toch verdedigen ze zich fel. Ze gooien brandende beddenzakken naar beneden, gevuld met buskruit en weten zo nog veel slachtoffers te maken. Maar de overmacht is te groot. Het kasteel wordt bestormd en De Ruyter sneuvelt in een man-tegen-man gevecht. Zijn mannen worden gedood of gevangen genomen.

En De Ruyter? Als afschrikwekkend voorbeeld wordt zijn hoofd gescheiden van zijn lichaam en op een spies tentoongestteld op de markt van Den Bosch. Zijn lichaam bungelt nog weken voor de poorten van Loevestein.

Ironisch genoeg wordt Slot Loevestein twee jaar later zonder slag of stoot door de geuzen ingenomen. Herman de Ruyter gaat de geschiedenisboeken in als held van het vaderland. Totdat een nóg bekendere naamgenoot zijn faam enigszins doet verbleken. Dat was natuurlijk - u raadt het al - zeeheld Michiel de Ruyter.

 
Naam:
Herman de Ruyter
Geboren:
ca. 1540 in 's-Hertogenbosch
Overleden:
19 december 1570 op Slot Loevestein
Beroep:
Ossenkoper

Al eerder in opspraak
Herman de Ruyter stond bekend als overtuigd calvinist en vurig aanhanger van de Prins van Oranje. Al in 1567 had hij een coup gepleegd in zijn eigen Den Bosch. Hij wist de Antwerpse edelman Anton van Bombergen naar Den Bosch te halen om daar de Spanjaarden te verjagen. Dat lukte slechts twee maanden waarna beide mannen de stad moesten ontvluchten. De Ruyter verbleef drie jaar lang in ballingschap, waarschijnlijk in Kleef. Hij kwam pas weer aan de oppervlakte toen hij in december 1570 - verkleed als monnik - voor de poorten van Slot Loevestein stond...


Don Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel (1507 - 1582), beter bekend als de Hertog van Alva, wist in 10 dagen tijd Slot Loevestein te heroveren.
Uitgelicht
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden