over ons | adverteren | sitemap | contact

Hedel


het paardendorp van de Bommelerwaard


Deel deze pagina

De Maasbrug bij Hedel (foto Gem. Maasdriel)
Aan de Maas, in het uiterste zuiden van de Bommelerwaard ligt het dorp Hedel. Het is een van de oudste bewoningskernen van de regio en bekend vanwege zijn grote Paardenmarkt in het najaar. Het oude dorp heeft zwaar te lijden gehad van de bombardementen in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Toch is er nog genoeg interessants te zien.

Hedilla
In 815 hoort Hedilla bij de bezittingen van het Klooster Lorsch bij Mainz. Later werd het een Hoge Heerlijkheid. Wat zoveel inhoudt dat de heer hier het gebied mocht besturen. Zelfs tot in de 16e eeuw heeft de heer hier zijn eigen munt geslagen. In 1699 kwam aan de positie van de heer een einde. Hedel kwam in de handen van de Staten van Gelderland.

Kasteel van Hedel
Het kasteel van Hedel werd al voor 1336 genoemd, maar werd in 1794 door de Fransen verwoest. De resten van het kasteel zijn in het begin van de 19e eeuw afgebroken. Bij het uitgraven van de fundamenten zijn later de slotgracht en oude muntstempels teruggevonden. De fundamenten van het kasteel zijn rond 1980 hersteld en opgemetseld. De muntstempels liggen in het museum van Hedels Historie (in het oude gemeentehuis).

Frontlinie
Door haar ligging aan de Maas en langs een belangrijke verbindingsweg van en naar Utrecht, op de grens tussen Brabant en Gelre, was Hedel vaak het strijdtoneel tussen rivaliserende partijen. Ook in de tweede wereldoorlog was dat het geval. Bijna het gehele dorp is verwoest, waaronder vele mooie boerderijen. Het dorp is daarna weer opgebouwd, gebruikmakend van het oude stratenpatroon. Opvallend is de speciale stalen brug, ooit ontworpen als onderdeel van het Rijkswegenplan uit 1927 en nu aangemerkt als “Nederlands werelderfgoed”.

Mix van inwoners
Hedel heeft een mix van protestantse, hervormde en katholieke inwoners. Protestante inwoners van Hedel maken gebruik van de gotische Nederlands Hervormde kerk uit de 17e eeuw. De Katholieken maakten gebruik van de grote neogotische kerk, die op de voorhof van het kasteel, de ‘Neerhuizing’, stond en in de oorlog verwoest werd. Hij is nadien vervangen door een nieuwe kerk die nog steeds in gebruik is.

Pal naast de Katholieke kerk is het leuke kleindierwandelpark te vinden. Jong en oud kan zich vermaken in deze mini-dierentuin met lama's, struisvogels en heilige ibissen. Even verderop, in het voormalige raadhuis, bevindt zich Historisch Museum Hedel.

Paardenmarkt
Elke eerste maandag in november (na Allerzielen) wordt de Hedelse Paardenmarkt gehouden, één van de grootste paardenmarkten van Europa. Vele tienduizenden Nederlanders en Belgen bezoeken dan het dorp. In de Lange Voorstraat worden ruim duizend paarden getoond en verkocht. De kermis draait dan op volle toeren en er zijn typische Hedelse paardenmoppen te koop.
 
Naam
Hedel
Gemeente
Maasdriel
Inwoneraantal
4849 inwoners (per 1 januari 2013)
Eerste vermelding
In het jaar 814 als 'Hatalle' en 'Hedilla'
Herkomst naam
Samentrekking van Hee (water =) en Lo (Loofbos op een oeverwal)
Dorpshuis
Gelre's End
Paardje van Hedel
Het bronzen paard dat voor het oude gemeentehuis van Hedel stond (zie foto), werd in de nieuwjaarsnacht 2011-2012 gestolen. Het beeld is met geweld verwijderd. Gelukkig is er sinds 8 januari 2015 weer een beeld voor het Historisch museum, toen werd het nieuwe paardje onthuld door burgemeester Henny van Kooten. Het nieuwe paard is ontworpen door Elly Corstjens.


Bezienswaardigheden
  • Kleindierwandelpark
  • Historisch Museum Hedel
  • Kasteelterrein
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Paardenmarkt Hedel
Paardenmarkt Hedel
Kleindierwandelpark Hedel
Kleindierwandelpark Hedel
Fruitteeltbedrijf de Sterregaard
Fruitteeltbedrijf de Sterregaard
Biologische varkenshouderij  van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Uitgelicht
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden