over ons | adverteren | sitemap | contact

Geschiedenis van de Abdij van Berne


Deel deze pagina

Abdij van Berne, opgraving in 1962
Opgraving in 1962
De belofte van ridder Fulco van Berne. Stichtingslegende van de Abdij.

We schrijven het jaar 1132. Ridder Fulco van Berne staat aan de oevers van de Maas, achtervolgd door de Hertog van Brabant en de Graaf van Holland. Zij kunnen het slecht waarderen dat Fulco de jonge Bessela heeft geschaakt. Met volle wapenuitrusting springt hij met paard en al in het koude water en doet de volgende belofte: als hij levend de overkant bereikt dan schenkt hij al zijn bezittingen aan de kerk. Wonder boven wonder overleeft hij en houdt woord: de abdij van Berne is een feit.

Ridder Fulco van Berne
Of het echt zo gegaan is zullen we nooit zeker weten. Feit is wel dat Fulco eerst een aantal augustijnen uit Rolduc benadert om in zijn eigen kasteel een klooster te stichten. Deze samenwerking zal niet optimaal geweest zijn want in 1134 worden zij vervangen door een aantal kloosterlingen van een geheel andere orde: de orde van Prémontré, ook wel norbertijnen genaamd. De abt komt over van de nabijgelegen Abdij van Mariënweerd.

Verwoest
In de komende vier eeuwen groeit de abdij uit tot een geestelijk en wereldlijk centrum in de regio. De Norbertijnermonniken wijden zich aan contemplatie en gebed, maar verlenen ook zielzorg, werkten op het land en waren betrokken bij het aanleggen van dijken. Een abrupt einde volgt als tijdens de Tachtigjarige Oorlog de Watergeuzen voor de poort staan. Zij staan onder leiding van de beruchte admiraal Willem van der Marck, Heer van Lumey, die verantwoordelijk was voor de dood van de Martelaren van Gorcum. Ook in Berne ging hij niet zachtzinnig te werk en de abdij werd in 1572 geplunderd en verwoest. Zeven jaar later ging het gebouw helemaal in vlammen op.

In Berne herinnert slechts een oude waterput aan de indrukwekkende Abdij. Het Oude Huis is mogelijk een tiendschuur of brouwerij geweest. Onduidelijk is of het tot de Abdij behoorde.

 
Naam
Abdij van Berne
Waar
Bern, gemeente Zaltbommel
Gesticht
1134, door Fulco van Berne
Verwoest
1572 - 1579, door de Watergeuzen
Huidige abdij
www.abdijvanberne.nl
Nederlands oudste kloostergemeenschap
De monniken hadden toen al een veilig heenkomen gezocht. Het feit dat zij in de loop der eeuwen op meerdere plaatsen bezittingen hadden vergaard werd hun redding. Eerst gingen ze naar Den Bosch in een zogenaamd 'refugiéhuis'. Pogingen om terug te keren naar Bern liepen op niets uit en de abdij verhuisde uiteindelijk naar Heeswijk-Dinther waar hij tot op de dag van vandaag bestaat onder de naam 'Abdij van Berne'. Met bijna 900 jaar is het Nederlands oudste kloostergemeenschap.


Gerelateerde info

Bern
Bern
Beleef de boeiende historie van de waard
Beleef de boeiende historie van de waard
Eiland van Nederhemert
Eiland van Nederhemert
Uitgelicht
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden