over ons | adverteren | sitemap | contact

Dwaalroutes langs de Waal


Deel deze pagina

De werkgroep in overleg met beleefmakelaar Johan Kaspers (r)
De werkgroep in overleg met beleefmakelaar Johan Kaspers (r)


Plannen


Dwaalroutes zijn een serie beleefroutes langs de Waal, verdeeld per thema en uitgewerkt in een boekje en app. Een routeboekje is de ruggengraat van alle vier de thema's; een Waalzinnig merk! De volgende thema's zijn al verder uitgewerkt:

Beleef het verleden
De Waal is eigenlijk één grote verhaallijn die voert langs talloze anekdotes, persoonlijke (streek)verhalen en relicten van een bewogen verleden. De verhalen binnen dit thema worden op een aantrekkelijke, originele manier gepresenteerd. De monden van de geesten gaan weer spreken en ook verhalen komen weer tot leven. Bovendien wordt een spelelement ingezet.

Streekproducten en gastronomie
Er wordt een 'strooptocht' uitgestippeld langs diverse producenten van (h)eerlijke streekproducten. De route kan varieren en wordt door de bezoeker zelf samengesteld. De route is gebaseerd op de ingredienten die hij wil ophalen. De strooptocht is af te leggen per fiets, auto, scooter, e.d. De opgehaalde streekproducten met recept zijn vervolgens te bereiden in een mobiele kookstudio langs de Waal.

Uitwaaien en opladen
Er wordt gebruik gemaakt van bestaande Struinroutes. Trajecten hieruit worden 'opgeplust' door (georganiseerde) belevingstochten. Op deze manier komt de deelnemer op verschillende manieren in contact met de plek, zichzelf, het ritme van de seizoenen en de stilte. Deze 'zingevingsroute' wordt gekoppeld aan de 7 chakra's.

Waterrecreatie
Wat de streek (ver)bindt is de Waal. Tussen Zaltbommel en Loevestein wordt al veel gevaren. Doel is om bestaande arrangementen uit te breiden. Dat kan door bij bestaande steigers en insteekhavens langs de waterroute fietsen aan te bieden. Op deze ankerpunten tussen wal en Waal staan leenfietsen klaar (Fietszekerplan) waarmee de dijken en oevers van de Waal beleefd kunnen worden.

Verdere plannen:
Streekmarkt / Waalevenement in najaar 2015
Fietszekerplan
'Rondje Plus', gekoppeld aan een evenement of workshop

Updates


13/03/2014 - Overleg Brakel
De ramingen worden gemaakt voor het uitwerken van de diverse routes en de daarbij horende projecten.

11/02/2014 - Overleg Zaltbommel
De trekkers zetten nog wat puntjes op de 'i' voor het maken van routes en routeboekjes langs de Waal, wordt vervolgd!


06/02/2014 - Overleg Brakel
Prima overleg in Brakel van de Werkgroep RP9: Arjan Nienhuis, Simone Thoolen, Margje Beekenkamp, Didier Huisman en Jan van den Berg. Te gast was beleefmakelaar Johan Kaspers die positief reageerde op de gepresenteerde ideeën.
 
Naam:
Dwaalroutes
Trekkers:
Arjan Nienhuis (Nienhuis Landschapsarchitectuur)
Margje Beekenkamp (De Welldaad, klooster i.o.)
Jan van den Berg (Bommelerwaardgids)
Didier Huisman (brouwerij i.o.)
Denktank:
Simone Thoolen (Bommelerwaardgids)

Het initiatief van Dwaalroutes is in handen van Arjan Nienhuis (Nienhuis Landschapsarchitectuur), Simone Thoolen en Jan van den Berg (Bommelerwaardgids), Margje Beekenkamp (De Welldaad, Zuilichem) en Didier Huisman (brouwerij i.o., Brakel)

Rondje Pontje:

Dwaalroutes is ontstaan uit het samenwerkingsconcept Rondje Pontje. Langs de Waal zijn tien rondjes bedacht waar lokaal wordt samengewerkt aan initiatieven die de beleving van de rivier en de lokale economie moeten versterken. Rondje Pontje 9 en 10 is het traject tussen Zaltbommel en Loevestein.


Gerelateerde info

Nieuws, 1 september 2014: Beleefroutes langs de Waal worden concreet
Rondje Pontje Project wil beleving van de Waal versterken
Rondje Pontje Project wil beleving van de Waal versterken
Rondje Pontje 8
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden