over ons | adverteren | sitemap | contact

De oude Waalbrug van Zaltbommel


verbindingen van vroeger, monumenten van nu


Deel deze pagina

De oude Waalbrug wordt gesloopt. Foto Clara van Wijnen
De oude Waalbrug in 1933
Het nieuwe kunstwerk met uitzicht op de brug
Voorloper van de brug, de veerpont Zaltbommel - Waardenburg.
Wat ooit begon als een veerpont, groeide uit tot een oeververbinding van formaat, overleefde stormen en oorlog, en eindigde als een klein stil monument. De oude Waalbrug van Zaltbommel. Met haar betoverende uitzicht op de Waal en op de karakteristieke toren van Zaltbommel.

De robuuste stalen constructie uit 1933, door de jaren heen bejubeld en gehaat, heeft in 2007 uiteindelijk het loodje gelegd door de stille slopershanden. Wat ons rest zijn enkele stalen overblijfselen. Rust nu in vrede, als een klein monument.

De 'oude' Waalbrug bij Zaltbommel, ooit door Martinus Nijhoff in een sonnet bezongen, is één van de vele bruggen die in de crisisjaren over de grote rivieren van Nederland zijn aangelegd. De bouw gaf een impuls aan de economie en leverde werk aan staalfabrieken en arbeiders. De stalen vakwerkbrug was uniek met haar ranke stalen kooi en haar vele klinknagels. De Waalbrug kwam naast twee spoorbruggen te liggen. Een daarvan was toen al antiek (1869). De ander dateert uit 1932.

Op 18 november 1933 opende koningin Wilhelmina onder grote belangstelling de eerste verkeersbrug. Vanaf toen verloor de veerpont over de Waal haar functie. Dagelijks reden 219 auto’s over de brug. Na ruim 60 jaar zouden 80.000 auto’s per dag de brug passeren. De vooruitgang was onontkoombaar. De enorme hoeveelheid auto’s paste niet op de vier smalle rijbanen in de stalen kooiconstructie. Ongelukken en files leidden dan ook tot het besluit om een nieuwe, vervangende brug te bouwen. De huidige ‘Martinus Nijhoffbrug’.

Het zou nog tot 2007 duren voordat de in onbruik geraakte brug werd gesloopt. Eerst stond de brug 10 jaar te koop. Toen was er een serieus plan om de brug voor één gulden aan Suriname te verkopen. Weer wat later wilde een bouwbedrijf de brug verslepen naar Nijmegen, om te dienen als tweede stadsbrug.

Al deze plannen bleken slechts luchtkastelen. Vele jaren
roesten en kostbare gerechtelijke procedures later, hakte de Raad van State definitief de knoop door: de brug moet
gesloopt! Het oude ijzer zou nog wat geld opbrengen, maar dat woog niet op tegen de sloopkosten van ruim vijf miljoen euro... Op 23 november 2009 is een monumentaal kunstwerk voor de Waalbrug onthuld aan de Stadsdijk in Zaltbommel. Een laatste aandenken aan de eerste vaste oeververbinding van Zaltbommel.

"Voor wie herinneren wil: dit was de eerste brug van Zaltbommel”.
 
Naam
De oude Waalbrug van Zaltbommel
Type
De Waalbrug, een robuuste en smalle stalen vakwerkligger brug uit 1933. De eerste verkeersbrug bij Zaltbommel die de veerpont over de Waal verving. Typisch Nederlands: imposant door zijn lengte, maar bescheiden in zijn vormgeving: eenvoudig, functioneel en zakelijk.
Fotografie
De foto's van fotografe Clara van Wijnen zijn te bestellen via
info@claravanwijnen.nl
U kunt deze themaspecial ook als PDF bekijken door op onderstaand plaatje te klikken ('View in fullscreen'):


Fragment gedicht Martinus Nijhoff, 1934
Ik ging naar Bommel om de brug te zien.
Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
die elkaar vroeger schenen te vermijden,
worden weer buren. Een minuut of tien.


De Waalbrug van Zaltbommel in de tijd dat Martinus Nijhoff zijn bekende sonnet schreefHerinnering aan de oude Waalbrug
Delen van de stalen constructie en stenen dekplaten van de oude Waalbrug zijn verwerkt in een monumentaal kunstwerk dat ook gebruikt kan worden als zitbank. Met uitkijk op de nieuwe Martinus Nijhoffbrug en de twee oude spoorbruggen over de Waal. De bank is een knipoog naar de leugenbank die in 1933 bij de opening van de Waalbrug werd geplaatst op de Waalkade.


Gerelateerde info

Martinus Nijhoffbrug Zaltbommel
Martinus Nijhoffbrug Zaltbommel
 Ik ging naar Bommel om de brug te zien
Ik ging naar Bommel om de brug te zien
Zaltbommel
Zaltbommel
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Krant lezen
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden