over ons | adverteren | sitemap | contact

Brakel


Dijkdorp aan de Waal


Deel deze pagina

Kasteelruine Brakel
Kasteelruine Brakel
Kasteelruine Brakel
Kasteelruine Brakel
Vissersvrouw, Brakel
In het westen van de Bommelerwaard, direct aan de Waaldijk, ligt het dorpje Brakel. Wie door het oudste gedeelte van het dorp loopt kan de geschiedenis nog voelen. Toch is een flink deel verloren gegaan bij een dijkverzwaring in de jaren 70.

Huisterpen
Brakel ligt gedeeltelijk op een stroomrug van de Waal en gedeeltelijk in de lage kom. Veel boerderijen staan daarom op huisterpen. Ook de kerk, Ook de Nederlands Hervormde kerk, Huis Brakel en het Spijker zijn gelegen op dergelijke kunstmatige verhogingen.

Geschiedenis Brakel
De geschiedenis van Brakel gaat terug tot 870 toen Boudewijn II, de derde Heer van Heusden, hier een slot bouwde. In de 13e eeuw stond hier een burcht, waar ridder Eustachius woonde. Het was een waterburcht, een vierkant ommuurd complex. Aan de ingangszijde had het een zware vierkante toren en aan de andere zijde een rechthoekig woongebouw met twee ronde hoektorens. Na de verwoesting van het kasteel in 1672 door de Fransen, is het in verval geraakt.

Kasteelruine en Het Spijker
Alleen de voorraadschuur van het kasteel, het Spijker, is overeind overgebleven. De indrukwekkende kasteelruïne is te bewonderen via een fraai wandelpad over landgoed Brakel. De ruïne bestaat uit de restanten van de twee ronde hoektorens en de tussenliggende muur die de buitenmuur vormde van het woongebouw. Het Spijker is tegenwoordig een woning van de familie Van Dam.

Landgoed en Huis Brakel
De familie Van Dam-van Brakel was jarenlang actief in het bestuur van het dorp. In 1768 liet de heer van Brakel een statig landhuis bouwen: het Huis Brakel. Het Huis grenst aan Landgoed Brakel, een parkbos met kasteelruïne. Na een ingrijpende verbouwing in 1811 heeft is het park heringericht in de landschapsstijl, met parkbossen en slingerpaden, weilanden en boomgaarden.

Forten
In de buurt zijn twee fraaie forten te bewonderen die onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Batterij onder Brakel en Batterij onder Poederoijen.

Flora en fauna
Stinzeplanten als sneeuwroem en aronskelk komen hier veelvuldig voor. In het parkbos groeit look-zonder-look en staan veel paddestoelen. Veel zangvogels, groene specht, ijsvogel, kerkuil en ooievaar en vele andere dieren profiteren van dit mooie gebiedje.

Oudheidkamer en conferentieoord
De koetsierswoning is nu ingericht als ‘oudheidkamer’. Vanaf 1972 is landgoed Brakel in handen van Geldersch Landschap. Het Huis Brakel en het Spijker zijn in bezit van de gemeente Zaltbommel en in gebruik als dorpshuis en conferentieoord.

Oude Moestuin
De Oude Moestuin tuin dateert uit 1768 en is gelijktijdig met de bouw van Huis Brakel aangelegd. Vrijwilligers (Janny en Willem Ermstrang) hebben de tuin in 1982 gerestaureerd en ingericht met een bijzondere plantencollectie. De tuin is bekend in heel Nederland en is regelmatig opengesteld voor publiek. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud wordt op prijs gesteld. Wilt u weten wanneer de Oude Moestuin opengesteld is? Raadpleeg dan de UITagenda.
 
Plaatsnaam
Brakel
Gemeente
Zaltbommel (per 1999)
Aantal inwoners
3041 inwoners (per 1 januari 2013)
Eerste vermelding
870 als Brakelo
Herkomst naam
Brako, wat varens betekent, en Loo, een bekend achtervoegsel wat bos betekent
Zalmvisserij
De dijkverzwaring heeft het dorp een geheel ander aanzien gegeven. Vrijwel alle buitendijks gelegen huizen zijn afgebroken. Ook de visserij op de rivier, vroeger de voornaamste bron van inkomen, is geheel verdwenen. Men liet een net in de rivier zakken, liet dat een poosje drijven en haalde het er op een zandbank bij Vuren weer uit. Het uithalen van het net was een zwaar karwei. Men gebruikte er een paard voor. Later werd een vlot ingezet. Ving men op één nacht twee zalmen dan werd van een mooie dreef (vangst) gesproken.

Wandelroute 3 km
In het gebied is een wandelroute van 3 kilometer uitgezet. De rode paaltjes route. De route loopt door het bos, langs weiden, boomgaarden, ruïne, Oude Moestuin en het nieuwe park. Het gebied is opengesteld voor wandelaars en fietsers op wegen en paden.

Streekproduct: de Brakelse Krakeling
Met het recept van Opa Van Wijk smaken de krakelingen altijd nog hetzelfde. De typische Brakelse versnapering heeft de smaak van toen met kwaliteitsgrondstoffen van nu.

Bezienswaardigheden Brakel
  • Kasteelruine van Brakel
  • Het Spijker
  • Hervormde kerk
  • Huis Brakel
  • Batterij Brakel of Fort Brakel
  • Batterij onder poederoijen
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Batterij Poederoijen en Batterij Brakel
Batterij Poederoijen en Batterij Brakel
Landgoed Brakel
Landgoed Brakel
Hollandse Waterlinie route 29 km
Hollandse Waterlinie route 29 km
Beleef de boeiende historie van de waard
Beleef de boeiende historie van de waard
Uitwaaien en opladen op het eiland
Uitwaaien en opladen op het eiland
Het Pelgrimspad LAW 7
Het Pelgrimspad LAW 7
Kunstwerken in Brakel
Kunstwerken in Brakel
Ponymarkt Brakel
Ponymarkt Brakel
Proef de streekproducten
Proef de streekproducten
Uitgelicht
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden