over ons | adverteren | sitemap | contact

Zaltbommel wil versneld statushouders huisvesten


Deel deze pagina

Gemeente Zaltbommel wil bijdragen aan het oplossen van het vluchtelingenprobleem door de komende tijd versneld extra statushouders op te vangen in woonunits. Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad. Wethouder Bragt: “Ik vind het vanzelfsprekend dat we als Zaltbommel onze verantwoordelijkheid nemen en ons steentje bijdragen bij het oplossen van het vluchtelingenprobleem. We zochten daarom naar een verantwoorde oplossing.”

De gemeenteraad beslist op 10 december over het voorstel van het college. Als zij akkoord gaan werkt de gemeente Zaltbommel dit plan verder uit. Dan bekijken ze onder andere samen met betrokken partijen wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking met andere gemeenten, hoeveel statushouders ze kunnen opvangen, en welke locaties geschikt zijn voor deze opvang.

Opvang statushouders vermindert druk op asielzoekerscentrum
De wachttijden voor de ruim 13.000 statushouders om vanuit een AZC door te stromen naar een reguliere woning zijn lang en lopen verder op. Meestal is er pas na 5,5 maand een woning voor hen beschikbaar. Door versneld statushouders op te vangen, maken zij in de AZC’s ruimte voor vluchtelingen die nog geen status hebben.

Bestaande woningvoorraad niet belasten
Wethouder Bragt: “De versnelde huisvesting van statushouders mag er niet toe leiden dat andere inwoners de kansen op een woning kleiner zien worden. Statushouders die straks tijdelijk in een woonunit terecht kunnen, stromen daarna alsnog door naar een reguliere woning. Daarom zoeken we creatieve oplossingen. We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheid van tijdelijke woonunits. Dat zijn tijdelijke woningen voor de duur van enkele jaren.” Daarnaast werkt de gemeente Zaltbommel aan het Deltaplan goedkope huurwoningen om de druk op de Zaltbommelse huurmarkt te verlagen.

Voorlopig geen opvang vluchtelingen
Wethouder Bragt: “Voorlopig richten wij ons dus niet op de opvang van niet-statushouders. De gemeente Zaltbommel bezit geen gebouwen die geschikt zijn voor een groot AZC of een grote noodopvang, althans niet in de grootte waar het COA om vraagt. En crisisopvang vraagt veel van zowel de gemeente als van de vluchtelingen, die het gesleep van opvang naar opvang zat zijn. Mensen met een status hebben een verblijfsvergunning voor vijf jaar, voor hen is het zinvol om te investeren in het opbouwen van een leven hier. En voor ons is het ook zinvol om te investeren in deze mensen.”

Taakstelling statushouders
Statushouders hebben recht op een woonruimte. Zij krijgen hiervoor een gemeente toegewezen,ze mogen dus niet zelf kiezen. Voor de huisvesting van deze statushouders zijn gemeentenverantwoordelijk, ze hebben een taakstelling vanuit het Rijk. Dat is al jaren zo. Voor 2015 ginghet in Zaltbommel om 46 personen en in 2016 gaat het om 70 personen. Vluchtelingenwerk inZaltbommel begeleidt statushouders die in de gemeente Zaltbommel komen wonen. Zij makenhen wegwijs in de samenleving en helpen hen om zelfstandig te kunnen leven en wonen inNederland. Ze helpen bijvoorbeeld bij het regelen van taalles, scholen voor kinderen enpraktische zaken.
 
Uitgelicht
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden