over ons | adverteren | sitemap | contact

Zaltbommel wil starters helpen op de woningmarkt


Deel deze pagina

De gemeente Zaltbommel wil starters op de woningmarkt gaan helpen met de starterslening. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op 19 november 2013.

De starterslening is bedoeld voor kopers die niet eerder een eigen woning hebben gehad en die hun eerste woning niet volledig kunnen financieren met een hypotheek. Als de gemeenteraad instemt met het collegevoorstel dan kunnen de eerste leningen naar verwachting verleend worden vanaf maart 2014.

Als de gemeenteraad instemt met het verstrekken van de startersleningen, dan kunnen starters op de woningmarkt straks maximaal € 25.000 lenen. Dit is afhankelijk van de draagkracht. Om voor de lening in aanmerking te komen, mag de woning inclusief bijkomende kosten niet duurder zijn dan € 200.000. Het mag zowel een nieuwbouw als bestaande woning zijn. In totaal stort de gemeente Zaltbommel € 700.000 in een fonds waaruit deze leningen verstrekt kunnen worden. In dit fonds worden ook de rente en aflossing van de starters gestort waarmee weer nieuwe startersleningen verstrekt kunnen worden. Wanneer de gemeenteraad instemt, kunnen de eerste leningen naar verwachting in maart 2014 worden verstrekt.

Lenen wordt nog lastiger voor starters
De Starterslening is een initiatief van gemeenten en de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Met de lening maakt de gemeente het voor de starters op de huizenmarkt gemakkelijker om een eigen huis te kopen. Vaak kunnen mensen deze stap net niet nemen, waardoor ze noodgedwongen bij hun ouders thuis moeten blijven wonen of in een goedkope huurwoning. Ook gebeurt het steeds vaker dat starters die zich inschrijven voor een goedkope woning uiteindelijk afhaken, omdat zij de financiering net niet rond kunnen krijgen. Vanaf volgend jaar wordt het nog moeilijker voor starters. Dit blijkt uit de zogenaamde financieringslastpercentage die het Nibud voor 2014 heeft vastgesteld. Naast dat de Starterslening voor deze groep kan helpen, bevordert het ook doorstroming, zodat meer huurwoningen beschikbaar komen voor inkomensgroepen die daarop aangewezen zijn.

Extra informatie over de starterslening
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning, bestaand of nieuwbouw, en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar. Zaltbommel en SVn bieden de Starterslening aan als aanvulling op de eerste hypotheek van de starter. De Starterslening beweegt mee met de inkomensontwikkeling van de koper. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Nieuwe inkomensruimte wordt gebruikt om eerst rente en daarna aflossing op de hypotheek te voldoen. De praktijk wijst doorgaans uit dat de klant na verloop van tijd de marktconforme rente en aflossing kan betalen.

Beknopt
1. De gemeente stort € 700.000,-- in een revolverend fonds bij SVn ten behoeve van de verstrekking van SVn Startersleningen.
2. De maximale hoogte per te verstrekken starterslening is € 25.000,--.
3. De kosten voor het verkrijgen van de woning in eigendom (koopsom woning + bijkomende kosten) mogen niet hoger zijn dan € 200.000,--.
4. Er worden geen aanvullende eisen gesteld aan de aanvrager van een Starterslening.
5. Starterslening wordt verstrekt voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen (uitgezonderd huurwoningen van de corporaties).

De aanvraag; hoe werkt dat
Alleen bij partijen (gemeenten, provincies en corporaties) die de Starterslening voeren is het mogelijk voor woningkopers om een Starterslening aan te vragen. Wanneer een woningkoper voor de Starterslening in aanmerking wil komen, is het belangrijk na te gaan of hij/zij past binnen de doelgroep om voor een starterslening. Wanneer de woningkoper binnen de doelgroep valt, kan het SVn-aanvraagformulier Starterslening bij de gemeente worden aangevraagd. Nadat het aanvraagformulier door de aanvrager is ingevuld (al dan niet met hulp van tussenpersoon, makelaar of geldgever) en wordt voorzien van de benodigde bijlagen (zoals aangegeven op de meegeleverde checklist), kan het ter verdere afhandeling naar SVn worden gestuurd.

De toewijzingsprocedure
De Starterslening werkt als volgt: Bij een Starterslening verstrekt door een gemeente geeft SVn een advies aan deze partij, over de hoogte van de toe te kennen Starterslening. Op basis van dit advies stuurt de gemeente een toewijzingsbrief Starterslening aan de aanvrager (afschrift aan SVn) met de hoogte van de toegewezen Starterslening en alle overige voorwaarden. Met deze toewijzingsbrief gaat de aanvrager naar de makelaar, tussenpersoon of rechtstreeks naar de 1e geldgever en kan de offerte voor de 1e hypotheek aangevraagd c.q. uitgebracht worden. Voordat de hoogte van de 1e hypotheek wordt vastgesteld, moet dus eerst de hoogte van de Starterslening zijn bepaald.
  • Een door de aanvrager en geldgever ondertekende kopie van de geaccepteerde offerte voor de 1e hypotheek dient binnen 4 weken na verzenddatum van de toewijzingsbrief naar SVn gestuurd te worden.
Bron:
Gemeente Zaltbommel
Datum
26 november 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

De offerte
In de offerte van de Starterslening zijn de volgende voorwaarden vastgelegd waar vervolgens in de offerte van de 1e geldgever rekening mee moet worden gehouden:
  • De 1e hypotheek moet (net als de Starterslening) met Nationale Hypotheek Garantie worden verstrekt.
  • De rentevastheidsperiode voor de 1e hypotheek moet ten minste 10 jaar zijn.
  • De totale financiering (1e hypotheek plus Starterslening) moet binnen de verwervingskosten blijven volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie. De gemeente/corporatie kan beperkende regels vaststellen voor de berekening van de verwervingskosten. 2/2
  • De hypothecaire inschrijving van de 1e hypotheek mag hoger zijn dan het bedrag van de financiering, maar niet hoger dan de maximale verwervingskostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie.
  • De geldverstrekker van de 1e hypotheek dient in de hypotheekofferte en/of de hypotheekakte de volgende tekst op te nemen: “De geldverstrekker verplicht zich na het ingaan van de lening geen gelden meer onder verband van de eerste hypotheekstelling ter leen te verstrekken aan de schuldenaar. Voormelde verplichting rust op de geldverstrekker uitsluitend voor zolang als de door SVn aangegane Starterslening niet volledig is afgelost.”
  • De transportakte en de hypotheekakte voor de 1e hypotheek en de akte voor de 2e hypotheek (Starterslening) dienen in de gebruikelijke volgorde, maar beslist in één en dezelfde afspraak bij de notaris te passeren. Indien eigendom of 1e hypotheek eerder passeren kan de Starterslening geen doorgang vinden.

Nationale Hypotheek Garantie
Aandachtspunten bij een Starterslening mét Nationale Hypotheek Garantie: De Starterslening en de 1e hypotheek moeten worden afgesloten met NHG.
  • De 1e hypotheek mag niet hoger zijn dan de totale verwervingskosten van de woning (volgens de meest actuele NHG-normen), minus de hoofdsom van de Starterslening.
  • De overlijdensrisicoverzekering dient aan de actuele NHG-normen te voldoen en vermeld te worden in de offerte 1e hypotheek (als basis geldt hier de totale financiering inclusief Starterslening).
  • Een eventueel aflossingsvrij deel van de 1e hypotheek moet voldoen aan de actuele NHG- normen. De Starterslening wordt gezien als zijnde een aflossingsdeel en niet als een aflossingsvrij deel.

De uitbetaling
Bij een nieuwbouwwoning wordt de Starterslening gestort in een nieuw te openen Bouwkrediet. Meestal kan hiermee (een deel van) de aankoop van de grond worden betaald. Als het bedrag van de 1e termijn groter is dan het bedrag van de Starterslening, is een bouwkrediet niet nodig en wordt de volledige Starterslening – na aftrek van de kosten – aan de notaris uitbetaald. Bij aankoop van een bestaand pand wordt de Starterslening – na aftrek van de kosten – altijd in één keer aan de notaris uitbetaald.
Valentijnsdag
Uitgelicht
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden