over ons | adverteren | sitemap | contact

Zaltbommel viert feest in de laatste week van april


Deel deze pagina

In de laatste week van april is het volop feest in de gemeente Zaltbommel ter ere van Koningin Beatrix en onze aanstaande Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Vanaf 12 april is het al feest in het gemeentekantoor met een ware tentoonstelling over ons Koningshuis. Binnenkort worden in nagenoeg alle kernen Koningsbomen geplant. Eind april staat de gemeente Zaltbommel geheel in het teken van het Koningshuis en de troonswisseling. Alle leerlingen van de basisscholen krijgen een mok ter gelegenheid van de troonswisseling aangeboden door de gemeente. Verschillende basisscholen starten vrijdag 26 april met een ontbijt. Daarna starten op verschillende scholen de Koningspelen. Later die ochtend is de landelijke lintjesregen. De dag daarop, zaterdag 27 april, ontvangt de Zaltbommelse burgemeester alle gedecoreerden tijdens een Oranjereceptie. Vanwege de troonswisseling op 30 april is deze receptie een paar dagen vervroegd. Op 27 april wordt ook de Fontein bij de Bossche Poort in ere hersteld. En op 30 april vieren bijna alle kernen in de gemeente feest, georganiseerd door de plaatselijke oranjeverenigingen. Een aantal kernen beginnen de festiviteiten op 30 april traditiegetrouw met een aubade.

Tentoonstelling
Vanaf vrijdag 12 april tot dinsdag 14 mei houden de kunstenaars van atelier ’n Bont palet van dagcentrum de Harmonika expositie over het Koningshuis. De kunstenaars vonden de aanstaande troonswisseling een mooie gelegenheid om zich te verdiepen in het koningshuis en de rituelen daar omheen. Zij hebben hun gedachten en ideeën op het witte doek gezet. De kleurrijke doeken die hierdoor ontstaan zijn worden tentoongesteld in de publiekshal van het gemeentekantoor.

Koningsbomen
In bijna alle kernen van onze gemeente wordt een Koningsboom geplant. Een linde ter aandenken aan de troonswisseling. De kernen krijgen deze Koningsbomen aangeboden van de gemeente en worden, zodra alle locaties bekend zijn, geplant. De oranjeverengingen van de diverse kernen organiseren zelf een activiteit of onthulling op of rond 30 april.

Fontein in ere hersteld
Ter herinnering aan de 100-jarige onafhankelijkheid van Nederland in 1913 hebben enkele inwoners in Zaltbommel destijds het initiatief genomen om een gedenkteken op te richten. Dit gedenkteken ‘De fontein’ staat aan de rand van de binnenstad van Zaltbommel bij de Bossche Poort. Nu wij dit jaar vieren dat Nederland 200 jaar een koninkrijk is laat de gemeente de fontein restaureren en weer spuiten. Op zaterdag 27 april wordt de gerestaureerde fontein feestelijk weer in gebruik genomen.

Koningin Beatrixhof
In de kern Delwijnen in het plan ’t Gemeent komt een Koningin Beatrixhof. Hiertoe heeft het college van B&W op advies van de commissie Naamgeving afgelopen week besloten. Het Koningin Beatrixhof komt te liggen nabij ’t Gemeent nummer 21.

Feest in alle kernen
Ook dit jaar hebben de oranjeverenigingen zich ingezet voor een mooie Koninginnedag. Een aantal kernen start op 30 april met een aubade, sommige onthullen de Koningsboom en weer andere kernen kijken gezamenlijk op een scherm naar de abdicatie en de inhuldiging. Elke kern viert op hun eigen manier feest. “Ik ben trots op de inzet en creativiteit van de oranjeverenigingen in deze gemeente. Ieder jaar weten zij er weer een mooi Oranjefeest van te maken”, aldus burgemeester Van den Bosch.

Bijzondere activiteiten verdienen een strik
Burgemeester is, namens het Nationaal Comité Inhuldiging, op zoek naar bijzondere initiatieven in onze gemeente die passen bij het thema: ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning’. De Zaltbommelse burgemeester mag aan vijf bijzondere initiatieven een oranje strik uitreiken. De oranje strik is een officiële erkenning voor feestelijke activiteiten voor een groot publiek. Heeft uw organisatie een bijzonder initiatief of kent u een organisatie met een bijzonder initiatief dat past bij het thema? Meld het bij de gemeente.
Bron:
Gemeente Zaltbommel
Datum
9 april 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
The Blend B.V. 
The Blend B.V. 
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden