over ons | adverteren | sitemap | contact

Windmolens langs de A2 kansrijk


Deel deze pagina

Het gebied tussen het spoor en de A2 vanaf Zaltbommel tot aan de afslag Hedel biedt ruimte aan 6 tot 8 windmolens. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel hebben laten uitvoeren. Of de windmolens ook wenselijk zijn, is onderwerp van nader onderzoek komende half jaar. Nederland wil in 2020 14% duurzame energie produceren, windenergie speelt hierbij een belangrijke rol.

Locatieonderzoek
De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is gevraagd om een locatie te zoeken waar mogelijk windmolens kunnen staan. Daarom is een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van windmolens. Het gebied ten oosten van de A2, globaal tussen afrit Zaltbommel en tankstation de Lucht, blijkt in principe geschikt om in totaal 6 tot 8 windmolens te plaatsen. Afhankelijk van het vermogen per turbine, kunnen hier ruim tienduizend gezinnen van profiteren. Een windmolen met een energieproductie van 3 megawatt kan ca. 1800 huishoudens van energie voorzien.

Verder onderzoek en draagvlak
Beide gemeenten willen nog meer helderheid krijgen over de ruimtelijke gevolgen, de verwachte economische voordelen en de kosten voor de gemeente. Ook willen de colleges dat breed draagvlak voor duurzame windenergie ontstaat. In de komende maanden worden daarom bijeenkomsten georganiseerd voor inwoners en bedrijven. Tijdens deze bijeenkomsten geven de gemeenten ook een nadere toelichting op het haalbaarheidsonderzoek. In het najaar van 2014 zal de nieuwe gemeenteraad gevraagd wat ze vinden van windturbines langs de A2 en of ze dit ruimtelijk mogelijk willen maken.

Initiatiefgroep bewoners
Bewoners die in het Zaltbommelse gebied wonen waarvoor de mogelijkheid van windmolens is onderzocht (zoekgebied), zijn een initiatiefgroep gestart om de windmolens zelf te realiseren. Windunie Development, een corporatie van eigenaren van windmolens, is door hen geselecteerd om ze bij te staan bij dit proces. Het belangrijkste motief voor de keuze voor Windunie is dat deze ontwikkelaar het grootste aandeel van de winst van windmolens ten goede wil laten komen aan bewoners en grondeigenaren in het gebied zelf. De initiatiefgroep gaat de bewoners van het zoekgebied Maasdriel vragen zich aan te sluiten bij deze initiatieven en deel te nemen aan de bestaande initiatiefgroep windenergie Bommelerwaard.

Economische voordelen voor zowel bewoners als tuinbouw
Windenergie heeft economische voordelen voor de Bommelerwaard. Burgers en bedrijven uit de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel kunnen daarvan meeprofiteren, in ieder geval door het afnemen van stroom tegen een gezamenlijk vastgestelde prijs. Wanneer inwoners en bedrijven investeren in windenergie krijgen ze meer rendement dan andere investeerders. Ook biedt het mogelijkheden voor een maatschappelijk duurzaamheidsfonds. In dit fonds wordt jaarlijks een winstaandeel gestort voor maatschappelijke - en duurzaamheidsactiviteiten waarvan de inwoners van Maasdriel en Zaltbommel kunnen meeprofiteren.

Datum
19 december 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Duurzame energieproductie
In 2020 moet 14 procent van de Nederlandse energieproductie duurzaam zijn. Doel is om tenminste 6.000 megawatt aan windenergie op te wekken. Ons land is heel geschikt om windenergie op te wekken.

Wat is duurzame energie?
Duurzame energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Onder duurzame energie verstaan we alle bronnen van energie die oneindig of ‘hernieuwbaar’ zijn, oftewel niet opraken.

Duurzaam:
Bronnen van energie die oneindig of hernieuwbaar zijn, en nooit opraken, zoals:
  • Wind
  • zon
  • biomassa
  • aardwarmte
  • waterkracht

Niet duurzaam:
Fossiele brandstoffen die opraken, zoals:
  • Olie
  • (schalie)gas
  • steenkolen.

Afspraken
De provincies hebben samen met het Rijk afspraken gemaakt hoe de landelijke doelstelling ten aanzien van duurzame energie wordt gehaald. De provincie Gelderland wil in 2020 230 megawatt aan windenergie opwekken, dit komt neer op zo’n 75 tot 100 windturbines. Op dit moment (2013) staan er in Gelderland al 36 windturbines en zijn er 16 in voorbereiding. In alle provincies worden gebieden gezocht voor nieuwe windmolens. In 2050 wil Gelderland ‘energieneutraal’ zijn.

Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden