over ons | adverteren | sitemap | contact

Wie fotografeert er een spectaculaire spreeuwenwolk?


Deel deze pagina

Spreeuwenwolk
foto: Sovon Vogelonderzoek Nederland
19.000 spreeuwen op één foto. Het kan je zomaar lukken in het najaar. In het Jaar van de Spreeuw organiseren Sovon en Vogelbescherming een fotowedstrijd met als thema spreeuwenwolken. Fotografeer tussen 1 augustus en 1 november een spreeuwenwolk en onderzoek mee.

In het Jaar van de Spreeuw willen Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming meer te weten komen over de spreeuwenwolken. Het tellen van zo’n zwerm spreeuwen is echter geen sinecure. Het gaat vaak om duizenden vogels die als balletdansers op een choreografie zonder leiding dansen in de lucht. Terecht dat zo’n schouwspel vaak veel aandacht trekt, zeker niet alleen van vogelaars.

Vogelbescherming en Sovon willen het Jaar van de Spreeuw dan ook gebruiken om innovatieve telmethoden uit te proberen, zoals het bepalen van aantallen aan de hand van speciale software met pixelherkenning. Daarom willen we iedereen met een fotocamera oproepen zwermen spreeuwen te fotograferen, en ons deze foto’s toe te sturen. De vijf mooiste en meest bruikbare foto’s zullen worden beloond met een attentie.

19.000
Hierboven staat zo'n foto. Met behulp van software werd het aantal spreeuwen op deze foto geteld. Na enig pruttelen en afstellen kwam er een betrouwbare telling uit van 18.800 spreeuwen. Her en der werden achter elkaar vliegende spreeuwen als één vogel gezien, maar de foutmarge was klein. We kunnen stellen dat er ongeveer 19.000 vogels op deze foto staan. Indrukwekkend! Het programma was in ieder geval beter dan de waarnemers, die deze groep op minimaal 10.000 vogels schatten, maar ook aangaven dat het eigenlijk bijna ondoenlijk is om zo'n grote zwerm zonder foto's te tellen. Daar komt nu dus verandering in.

Meedoen
Vanaf 1 augustus tot en met 1 november kun je meedoen aan de wedstrijd. De voorwaarden staan op de wedstrijdpagina van het Jaar van de Spreeuw. Wie fotografeert er zo'n spectaculaire spreeuwenwolk?
 
Bron:
Vogelbescherming Nederland.


Datum
7 augustus 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden