over ons | adverteren | sitemap | contact

Wie fotografeert er een spectaculaire spreeuwenwolk?


Deel deze pagina

Spreeuwenwolk
foto: Sovon Vogelonderzoek Nederland
19.000 spreeuwen op één foto. Het kan je zomaar lukken in het najaar. In het Jaar van de Spreeuw organiseren Sovon en Vogelbescherming een fotowedstrijd met als thema spreeuwenwolken. Fotografeer tussen 1 augustus en 1 november een spreeuwenwolk en onderzoek mee.

In het Jaar van de Spreeuw willen Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming meer te weten komen over de spreeuwenwolken. Het tellen van zo’n zwerm spreeuwen is echter geen sinecure. Het gaat vaak om duizenden vogels die als balletdansers op een choreografie zonder leiding dansen in de lucht. Terecht dat zo’n schouwspel vaak veel aandacht trekt, zeker niet alleen van vogelaars.

Vogelbescherming en Sovon willen het Jaar van de Spreeuw dan ook gebruiken om innovatieve telmethoden uit te proberen, zoals het bepalen van aantallen aan de hand van speciale software met pixelherkenning. Daarom willen we iedereen met een fotocamera oproepen zwermen spreeuwen te fotograferen, en ons deze foto’s toe te sturen. De vijf mooiste en meest bruikbare foto’s zullen worden beloond met een attentie.

19.000
Hierboven staat zo'n foto. Met behulp van software werd het aantal spreeuwen op deze foto geteld. Na enig pruttelen en afstellen kwam er een betrouwbare telling uit van 18.800 spreeuwen. Her en der werden achter elkaar vliegende spreeuwen als één vogel gezien, maar de foutmarge was klein. We kunnen stellen dat er ongeveer 19.000 vogels op deze foto staan. Indrukwekkend! Het programma was in ieder geval beter dan de waarnemers, die deze groep op minimaal 10.000 vogels schatten, maar ook aangaven dat het eigenlijk bijna ondoenlijk is om zo'n grote zwerm zonder foto's te tellen. Daar komt nu dus verandering in.

Meedoen
Vanaf 1 augustus tot en met 1 november kun je meedoen aan de wedstrijd. De voorwaarden staan op de wedstrijdpagina van het Jaar van de Spreeuw. Wie fotografeert er zo'n spectaculaire spreeuwenwolk?
Bron:
Vogelbescherming Nederland.


Datum
7 augustus 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden