over ons | adverteren | sitemap | contact

Waterschap achterhaalt welke bedrijven Dichloorvos loosden in Afgedamde Maas


Deel deze pagina

Door het analyseren van waterkwaliteitsdata heeft Waterschap Rivierenland achterhaald hoe het verboden gewasbestrijdingsmiddel Dichloorvos eind februari in het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel terecht kwam. Na bedrijfsbezoeken in de polder van Poederoijen zijn door het waterschap en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) enkele boeterapporten opgemaakt.

Waterschap Rivierenland meet de waterkwaliteit in zijn beheergebied met verschillende meetnetten. Zo wordt nagegaan hoe het staat met beleidsdoelstellingen op het gebied van de waterkwaliteit.

Analyse
Na een melding van drinkwaterbedrijf Dunea zijn handhavers direct deze data nagegaan. Dit leverde aanwijzingen op waar verder te zoeken. Op basis van deze aanwijzingen zijn gerichte watermonsters genomen in het gebied van de polder bij Poederoijen. Zo werd het zoekgebied verder verkleind. Uiteindelijk leidde dit tot een aantal gerichte bedrijfsbezoeken door handhavers van het waterschap en medewerkers van de NVWA.

Boeterapport
Bij één bedrijf werd Dichloorvos in het drainagewater aangetroffen. Bij een drietal bedrijven zat het in gewassen. Bij deze drie bedrijven is een boeterapport opgemaakt door de NVWA. Het waterschap heeft bij twee bedrijven een lozingsverbod opgelegd.
Waterschap Rivierenland heeft eind maart controlemonsters genomen in de polder bij Poederoijen. Er is geen Dichloorvos meer aangetroffen in het oppervlaktewater.

Kwetsbaar gebied
De Bommelerwaard is kwetsbaar voor watervervuiling. Door de intensieve tuinbouw in deze gebieden staat de kwaliteit van het oppervlaktewater in deze gebieden onder druk. Daarnaast kunnen incidenten met vervuiling grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de drinkwaterproductie. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft een innamepunt voor drinkwater in de Afgedamde Maas en het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel.

Knelpunten oplossen
Naast handhaven van de waterkwaliteit werkt Waterschap Rivierenland in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) samen met de land- en tuinbouwsector om knelpunten in de waterkwaliteit op te lossen.
bron: Waterschap Rivierenland
Datum
12 juni 2017

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›Gerelateerde info

Nieuws, 12 mei 2017: Campagne Afgedamde Maas is gestart
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden