over ons | adverteren | sitemap | contact

Waterschap achterhaalt welke bedrijven Dichloorvos loosden in Afgedamde Maas


Deel deze pagina

Door het analyseren van waterkwaliteitsdata heeft Waterschap Rivierenland achterhaald hoe het verboden gewasbestrijdingsmiddel Dichloorvos eind februari in het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel terecht kwam. Na bedrijfsbezoeken in de polder van Poederoijen zijn door het waterschap en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) enkele boeterapporten opgemaakt.

Waterschap Rivierenland meet de waterkwaliteit in zijn beheergebied met verschillende meetnetten. Zo wordt nagegaan hoe het staat met beleidsdoelstellingen op het gebied van de waterkwaliteit.

Analyse
Na een melding van drinkwaterbedrijf Dunea zijn handhavers direct deze data nagegaan. Dit leverde aanwijzingen op waar verder te zoeken. Op basis van deze aanwijzingen zijn gerichte watermonsters genomen in het gebied van de polder bij Poederoijen. Zo werd het zoekgebied verder verkleind. Uiteindelijk leidde dit tot een aantal gerichte bedrijfsbezoeken door handhavers van het waterschap en medewerkers van de NVWA.

Boeterapport
Bij één bedrijf werd Dichloorvos in het drainagewater aangetroffen. Bij een drietal bedrijven zat het in gewassen. Bij deze drie bedrijven is een boeterapport opgemaakt door de NVWA. Het waterschap heeft bij twee bedrijven een lozingsverbod opgelegd.
Waterschap Rivierenland heeft eind maart controlemonsters genomen in de polder bij Poederoijen. Er is geen Dichloorvos meer aangetroffen in het oppervlaktewater.

Kwetsbaar gebied
De Bommelerwaard is kwetsbaar voor watervervuiling. Door de intensieve tuinbouw in deze gebieden staat de kwaliteit van het oppervlaktewater in deze gebieden onder druk. Daarnaast kunnen incidenten met vervuiling grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de drinkwaterproductie. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft een innamepunt voor drinkwater in de Afgedamde Maas en het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel.

Knelpunten oplossen
Naast handhaven van de waterkwaliteit werkt Waterschap Rivierenland in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) samen met de land- en tuinbouwsector om knelpunten in de waterkwaliteit op te lossen.
bron: Waterschap Rivierenland
Datum
12 juni 2017

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Nieuws, 12 mei 2017: Campagne Afgedamde Maas is gestart
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden