over ons | adverteren | sitemap | contact

Waterschap achterhaalt welke bedrijven Dichloorvos loosden in Afgedamde Maas


Deel deze pagina

Door het analyseren van waterkwaliteitsdata heeft Waterschap Rivierenland achterhaald hoe het verboden gewasbestrijdingsmiddel Dichloorvos eind februari in het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel terecht kwam. Na bedrijfsbezoeken in de polder van Poederoijen zijn door het waterschap en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) enkele boeterapporten opgemaakt.

Waterschap Rivierenland meet de waterkwaliteit in zijn beheergebied met verschillende meetnetten. Zo wordt nagegaan hoe het staat met beleidsdoelstellingen op het gebied van de waterkwaliteit.

Analyse
Na een melding van drinkwaterbedrijf Dunea zijn handhavers direct deze data nagegaan. Dit leverde aanwijzingen op waar verder te zoeken. Op basis van deze aanwijzingen zijn gerichte watermonsters genomen in het gebied van de polder bij Poederoijen. Zo werd het zoekgebied verder verkleind. Uiteindelijk leidde dit tot een aantal gerichte bedrijfsbezoeken door handhavers van het waterschap en medewerkers van de NVWA.

Boeterapport
Bij één bedrijf werd Dichloorvos in het drainagewater aangetroffen. Bij een drietal bedrijven zat het in gewassen. Bij deze drie bedrijven is een boeterapport opgemaakt door de NVWA. Het waterschap heeft bij twee bedrijven een lozingsverbod opgelegd.
Waterschap Rivierenland heeft eind maart controlemonsters genomen in de polder bij Poederoijen. Er is geen Dichloorvos meer aangetroffen in het oppervlaktewater.

Kwetsbaar gebied
De Bommelerwaard is kwetsbaar voor watervervuiling. Door de intensieve tuinbouw in deze gebieden staat de kwaliteit van het oppervlaktewater in deze gebieden onder druk. Daarnaast kunnen incidenten met vervuiling grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de drinkwaterproductie. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft een innamepunt voor drinkwater in de Afgedamde Maas en het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel.

Knelpunten oplossen
Naast handhaven van de waterkwaliteit werkt Waterschap Rivierenland in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) samen met de land- en tuinbouwsector om knelpunten in de waterkwaliteit op te lossen.
bron: Waterschap Rivierenland
Datum
12 juni 2017

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›Gerelateerde info

Nieuws, 12 mei 2017: Campagne Afgedamde Maas is gestart
Uitgelicht
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden