over ons | adverteren | sitemap | contact

Waterplein maakt De Waluwe regenproof


Aanleg waterplein in juni 2019 gereed


Deel deze pagina

ZALTBOMMEL - Tijdens hevige regenbuiten houden inwoners van de Zaltbommelse wijk De Waluwe droge voeten. Het waterplein dat naar verwachting in juni 2019 geopend wordt, kan 1000 m3 regen opslaan. En het grootste gedeelte van de tijd, als er geen wateroverlast dreigt, kan er onder meer gevoetbald worden op het plein.

Wethouder Gijs van Leeuwen:
“Het waterplein lijkt op het eerste gezicht een normaal plein met sportmogelijkheden dat mooi is vormgegeven. Maar het meest opvallende is alleen zichtbaar als het flink heeft geregend. Dan doet het plein dienst als extra wateropslag. Het waterplein is dus nodig om regenwater op te vangen in het geval van hevige buien, en vervult daarnaast ook een sociale functie. Het maakt zo de verbinding tussen de maatschappelijke zone, met daarin 2 middelbare scholen, en in de toekomst een sporthal en zwembad, en de toekomstige woonwijk.”

Sportplein
Het Waterplein komt achter Pand 9. Op het waterplein krijgen het huidige pannaveldje en voetbalveldje en de JOP (Jongeren ontmoetingsplaats) in die wijk een nieuwe plek. Ook komen er free running mogelijkheden.

Eens in de 100 jaar vol
Het waterplein is in feite een betonnen verdiepte bak van 1000m2. Aan het waterplein zit een buizenstelsel. Dat buizenstelsel vangt in eerste instantie alle overtollige regen op. Daarna vult pas het waterplein zich met water. De verwachting is dat slechts eens in de 10 jaar er een klein laagje water (circa 10 cm) in de bak komt te staan, en dat het waterplein hooguit eens in de 100 jaar vol komt te staan. Ook de dakoppervlakken en verhardingen van de middelbare scholen en straks het zwembad met sporthal worden met dit stelsel afgekoppeld.

Regenwater opvangen
De mogelijkheid om regenwater op te vangen is nodig omdat in de wijk De Waluwe in 2030 zo’n 1000 woningen gerealiseerd zijn. Waar huizen gebouwd worden, wordt verharding aangelegd. Als het echt hard regent, kan het regenwater dan niet goed weglopen. Met als gevolg dat de riolen de hoeveelheid water niet meer aankunnen. Dan komt het water op straat te staan of loopt het zelfs huizen in. Daarom moeten gemeenten als er ergens gebouwd wordt, ook altijd zorgen dat regenwater goed weg kan lopen richting sloten of opgeslagen kan worden. Dit is zeker van belang omdat het in de toekomst naar verwachting vaker en harder gaat regenen.

Opvang van water in de wijk
Gemeenten bepalen zelf op welke manier zij de opvang van water in een wijk regelen. In de voorgaande fase van de wijk de Waluwe legde de gemeente hiervoor bijvoorbeeld 18.000 m2 water aan in de vorm van een vijver met in het midden een speel eiland van 1.6 ha, bij het Koning Willem-Alexanderpark (Parkeiland). Het kan ook door bijvoorbeeld sloten of een ondergrondse waterberging aan te leggen. Dit waterplein wordt het derde waterplein in Nederland. Er is ook een waterplein in Tiel en in Rotterdam.

Planning
Aannemer van der Plas uit Giessen start in februari met de aanleg van het waterplein. De verwachting is dat het waterplein rond juni klaar is. Provincie Gelderland ondersteunt het waterplein met subsidie onder de noemer Sportieve buitenruimte.

Samenwerking met toekomstige gebruikers van het waterplein
Het waterplein wordt naar verwachting voornamelijk gebruikt door de jeugd die nu al gebruik maakt van het pannaveld in de Waluwe. De gemeente en de jeugd- en jongerenwerkers betrokken hen daarom bij de inrichting van het plein. De art-klas van het Cambium kleedt de betonnen muur van de bak aan met het thema water. Praktijkschool de Brug verzorgt samen met Prezzent en de gemeentelijke buitendienst het beheer en onderhoud van het plein.
Datum
23 januari 2019

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden