over ons | adverteren | sitemap | contact

Vrij baan voor de Maas in Hedelse Bovenwaard


Deel deze pagina

Hedelse Bovenwaard
Vanaf half september tot eind oktober is de Hedelse Bovenwaard even niet toegankelijk voor publiek. Dan start Natuurmonumenten in opdracht van Rijkswaterstaat met de uitvoering van het project Stroomlijn. De werkzaamheden hebben tot doel om de rivier veiliger te maken in tijden van hoge waterstanden.

Er worden daarom maatregelen getroffen om de doorstroomsnelheid te garanderen. De weelderige begroeiing belemmert nu een veilige doorstroom van dat water. Een deel van die begroeiing wordt daarom de komende weken verwijderd, zodat ook bij hoogwater buiten de uiterwaard de voeten droog blijven.

Stroombanen zonder obstakels
Het project Stroomlijn heeft zeker niet tot doel om de natuur in de Hedelse Bovenwaard, die na jarenlange zandwinning is teruggekeerd, aan te tasten. Er is voor het gebied precies berekend welke stroombanen vrij moeten zijn van ruigtes, struiken en bomen. In dit geval gaat het om twee stroombanen, waarvan er één heel dicht langs de Maas loopt en de andere baan recht door de grote plas gaat. In beide stroombanen worden zoveel mogelijk obstakels verwijderd.

Natuur wordt alleen maar mooier
Het wordt zeker geen kaal gebied. Zo blijft het dichte bos rond de getijdegeul midden in de Bovenwaard in tact en wordt er voornamelijk bos gekapt in het westelijk deel van het natuurgebied. Dat zijn vooral wilgen en enkele populieren en meidoornstruiken. Verder worden er verspreid in het gebied ruigtes gemaaid en bomen opgesnoeid, zodat het water er onderdoor kan stromen. Op de open delen kunnen in de toekomst mooie stroomdalgraslanden ontstaan. Dat zijn graslanden die thuishoren in een rivierengebied en die zich kenmerken door bijzondere planten zoals kruisdistel en wilde marjolein.

Meer bos voor de bever
De bevers, die hier alweer zes jaar een burcht bewonen, zullen geen last ondervinden van de werkzaamheden. De machines komen niet in de buurt van hun burcht. In de toekomst wordt het gebied zelfs aantrekkelijker voor bevers, omdat in het deel tegen de A2, waar het bij hoog water niet zo snel stroomt, het bos de ruimte krijgt. Er komen dus op termijn meer bomen bij, waar bevers hun tanden in kunnen zetten!

Intensieve nazorg
Om te voorkomen dat het gebied weer dichtgroeit met wilgen, worden runderen van plaatselijke boeren ingezet. Zo zorgt Natuurmonumenten dat ook in de toekomst de stroombanen open blijven voor een veilige afvoer van het Maaswater.
Bron
Natuurmonumenten
Datum
19 september 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
The Blend B.V. 
The Blend B.V. 
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden