over ons | adverteren | sitemap | contact

Vrienden Streekarchief Bommelerwaard weer bijeen


Deel deze pagina

Dinsdagavond 4 oktober komen de Vrienden van het Streekarchief Bommelerwaard weer bijeen. De tot nu toe gebruikelijke jaarlijkse Vriendendag heeft plaatsgemaakt voor een Vriendenavond.

Ook nu worden de Vrienden weer bijgepraat over de activiteiten en ontwikkelingen bij het Streekarchief. Een belangrijke stap voor het archief is de nieuwe website die op deze avond voor het eerst gepresenteerd wordt en die binnenkort in gebruik wordt genomen. Naast het andere uiterlijk is vooral de nieuwe zoekstructuur van de site belangrijk. Het is straks mogelijk om door alle online databases tegelijk te zoeken. Met één druk op de knop wordt gezocht in de genealogische gegevens, maar tegelijk ook in de digitale kranten, de fotocollectie, de index op bouw- en milieuvergunningen, de bibliotheekcatalogus en de inventarissen van archieven. De gevonden gegevens kunnen vervolgens met behulp van ‘filterlijsten’ en door de resultaten te sorteren verder bestudeerd worden.

Voor de Vrienden is er deze avond een speciale mogelijkheid om enkele dubbele prenten van het archief tegen een Vriendenprijs te bemachtigen. Het afgelopen jaar heeft de Vriendenstichting verschillende aankopen en de digitalisering van objecten van het Streekarchief mogelijk gemaakt, die uiteraard ook getoond worden. Na afloop zijn in het depot deze keer enkele bijzondere kaarten en affiches te zien die het archief heeft laten restaureren en digitaliseren.

De avond begint om 19.30 uur. Vanaf 19.00 is de deur open en bent u van harte welkom op de studiezaal van het streekarchief aan de Van Heemstraweg west 11A in Zaltbommel. Het programma duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Kennismaking genealogie
De komende tijd heeft het Streekarchief Bommelerwaard nog meer activiteiten op het programma staan. Twee dagen na de vriendendag, op donderdag 6 oktober, bezoeken de Bommelerwaardse Rotarians van Rotaryclub Zaltbommel de dienst. Ook de afdelingen bevolkingszaken van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel worden ontvangen om hen bij te praten over de vele genealogische bronnen die het archief toegankelijk heeft en waaraan nog gewerkt wordt. Zo is het archief nu druk bezig om de collectie persoons- en archiefkaarten van de beide gemeenten over de periode 1938-1994 te digitaliseren. Zo’n 135.000 kaarten worden in kleur gescand.

Het genealogische bronnenmateriaal wordt veel gebruikt door onderzoekers. De site van het Streekarchief Bommelerwaard wordt nu door bijna 90.000 bezoekers per jaar geraadpleegd. Dat kan zijn uit hobby, om de eigen ‘stamboom’ na te pluizen, of beroepsmatig, bijvoorbeeld door historici of notarissen die op zoek zijn naar nazaten in verband met een erfenis.

Om het gebruik van de nieuwe website te stimuleren en aansluitend op het jubileumjaar voor de Burgerlijke Stand in Nederland, die dit jaar 200 jaar bestaat, organiseert het sreekarchief enkele bijeenkomsten over genealogie. Het archief biedt vanaf november, elke eerste maandagavond van de maand, zes keer (7 november, 5 december, 2 januari, 6 februari, 5 maart en 2 april) de mogelijkheid om nader kennis te maken met de mogelijkheden van genealogisch onderzoek bij het streekarchief. U kunt zich daarvoor inschrijven door te bellen naar het archief (0418- 541105) of een email te sturen (info@streekarchiefbommelerwaard.nl). Vergeet niet de avond van uw voorkeur door te geven. Bij minimaal 10 en maximaal 25 aanmeldingen gaan de avonden door. Voor Vrienden van het streekarchief is de avond gratis, anderen betalen een kleine bijdrage van € 5.

Echte Bommelerwaarder
Op 16 november wordt het digitaliseren en toegankelijk maken van de primaire genealogische bronnen (de archiefstukken waarin men geboorte/doop, huwelijk, overlijden of begraven kan opzoeken) feestelijk afgesloten. De afgelopen twintig jaar hebben velen gewerkt aan het ontsluiten van deze bronnen. Dat heeft een database opgeleverd met meer dan 1,1 miljoen records!

Ter illustratie van de mogelijkheden van deze database wordt om 19.30 uur het boekje ‘Echte Bommelerwaarders’ gepresenteerd met zestien kwartierstaten van Bommelerwaarders waarvan alle dertig voorouders in de Bommelerwaard zijn geboren.
Bron:
Streekarchief Bommelerwaard
Datum
26 september 2011

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›Edouard Manet
De beroemdste akte uit de Burgerlijke Stand die het streekarchief beheert: in 1863 trouwt de Franse impressionistische schilder Edouard Manet met de Zaltbommelse beiaardiersdochter Suzanne Leenhoff, meer hierover op onze website. Tussen de bijlagen van dit huwelijk ook een eigentijds afschrift van de geboorte-akte van Manet. Dit is een bijzonder document want de originele akte is in Parijs verloren gegaan, tijdens de opstand van de Commune in 1871!
Valentijnsdag
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden