over ons | adverteren | sitemap | contact

Voorjaarsschoonmaak bij de bijen: Girl Power!


geschreven door:Koos Tromp, Imker uit Poederoijen


Deel deze pagina

Na de diepe rust op de bijenstal van imkerij de Heerlijkheid Trompenburg was het vandaag 17 maart een drukte van belang. De bijen zijn na een lange winterzit begonnen aan de voorjaars schoonmaak.

Moeder de (bijen)vrouw
Vroeger was in ieder huis moeders de vrouw in het voorjaar bezig het huis op zijn kop te zetten tijdens de min of meer verplichte schoonmaak. Die dan ook nog het liefst voor Pasen achter de rug moest zijn. Druk met matten kloppen, kleding luchten, mottenballen vervangen, gordijnen wassen en het glaswerk zemen nieuwe vloerbedekking erin enz. Heden ten dage is het in de mensen wereld een zeldzaam fenomeen geworden, echter niet bij de honingbijen.

Druk druk druk
Heel de dag zie je deze bijenvrouwen (werksters) driftig in de weer met het naar buiten slepen van overtollig materiaal uit de bijenkorf. De een sleept met een dode soortgenoot, de ander met stukjes oude was, nummer drie poetst de raten nog eens blinkend schoon en nummer vier bouwt alvast een nieuwe raat voor de toekomstige gezinsuitbreiding.

Broednest
Al vroeg in de winter, begin Februari, heeft de koningin de eerst eitjes gelegd. Het zogenaamde broednest neemt in maart al serieuzere vormen aan. Dan gaan de winterbijen aan de slag om voor de baby zomerbijtjes voer te halen.

Bijenbrood met beleg
Het voer is het eerste stuifmeel van de wilgenkatjes en van de voorjaars bloemen zoals sneeuwklokjes, narcissen, winter akonieten en krokussen. Het stuifmeel is het bijenbrood. Het beleg op het bijenbrood is de honing, die in de vorm van nectar uit de bloemen en struiken wordt gehaald.

Nieuwe generatie bijendames
Kortom er wordt een enorme bedrijvigheid aan de dag gelegd door deze oude bijendames, die over enkele weken het loodje leggen na een lange winterzit en deze heftige schoonmaak, om dan plaats te maken voor de aanstormende nieuwe generatie jonge bijenvrouwen die dan het heft in handen nemen en het werk van de oude garde overnemen.

En de mannen dan?
Maar waar zijn dan die bijenmannen (darren) om die oude vrouwen te helpen met het zware voorjaarswerk? Die zijn er niet, want zij zijn in de herfst door de wintervrouwen de deur gewezen. Eerst vriendelijk, daarna met gepaste dwang tot er geen man meer te vinden was in het bijenhuis. Oude bijenmannen kosten veel, lopen alleen maar in de weg en dus heb je er met de schoonmaak alleen maar last van.

Voorjaarsschoonmaak bij de bijen, “power” vrouwenwerk.

Foto: stuifmeelkorrels gefotografeerd onder een elektronen microscoop
 
Uitgelicht
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden