?> Volop activiteiten tijdens Open Monumentendag 2014 - zaterdag 13 september - Bommelerwaardgids
over ons | adverteren | sitemap | contact

Volop activiteiten tijdens Open Monumentendag 2014


zaterdag 13 september


Deel deze pagina

Luchtfoto Kasteel Waardenburg (foto: Michel Hofmeester)
Op zaterdag 13 september zijn er volop activiteiten in het kader van Open Monumentendag. Even buiten de Bommelerwaard openen Kasteel Waardenburg, Huis Neerijnen, de molen van Waardenburg en het Stroomhuis hun deuren en kunt u genieten van een ritje met de huifkar. In de Bommelerwaard zijn Kasteel Nederhemert, Korenmolen de Hoop, Poldermolen Zuilichem en de St. Maartenskerk te bezichtigen.

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg dateert uit de 17e eeuw. In het kasteel zijn nog veel authentieke elementen te vinden. Een daarvan is de fascinerende Faustkamer. In de periode 2007 – 2009 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen het kasteel grondig gerestaureerd. Het kasteel heeft tegenwoordig een kantoorfunctie. Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers een gedeelte van het kasteel bekijken. Medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn aanwezig om toelichting te geven.

Huis Neerijnen
Huis Neerijnen werd omstreeks 1350 gebouwd. Omstreeks 1600 werd (waarschijnlijk) op de grondvesten van het oude huis een nieuw huis gebouwd. Huis Neerijnen is sinds 1 juni 2014 (weer) eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen en doet dienst als gemeentehuis. Op zaterdag 13 september is het huis voor het eerst sinds lange tijd weer te bezichtigen. Afhankelijk van de toeloop zullen de medewerkers van de gemeente met groepjes door het huis lopen of mogen de bezoekers vrij door (een gedeelte) rondlopen.

Poldermolen Waardenburg
De met riet bedekte korenmolen is één van de acht zeskante molens in Nederland. De molen stamt uit de 18de eeuw (rond 1780). De molenaar geeft uitleg over de molen. Passend binnen het thema van de Open Monumentendag (“Op reis”) kunt u een bijzondere reis maken door natuurgebied ’t Broek, waar de poldermolen staat. Vanaf de molen vaart u met de trekschuit over de Oude Culemborgsevaart. Aan het eind stapt u over op een huifkar, voor een ritje door natuurgebied ’t Broek.

Het Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. In het Stroomhuis kunnen bezoekers kijken naar een dubbelexpositie, te weten van keramiek en fotografie. Voor een hapje en drankje kan men terecht bij UIT- spanning, de horecagelegenheid van het Stroomhuis.

Pompoenmarkt
In de kasteeltuin bij huis Neerijnen wordt de jaarlijkse pompoenenmarkt gehouden. Op de markt worden diverse producten verkocht die uit kasteeltuin afkomstig zijn, zoals appels, peren, diverse jams, chutneys, pompoen- en appeltaarten en natuurlijk een groot assortiment pompoenen. Bezoekers kunnen al wandelend langs deze locaties, maar er worden ook huifkarren ingezet.

 
Datum: zaterdag 13 september.
Tijd: 10.00-17.00 uur.


Datum
9 september 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Binnen de Bommelerwaard

Kasteel Nederhemert
Tussen 10:00 uur - 16:00 uur is een deel van kasteel Nederhemert gratis te bezichtigen onder leiding van een gids, die toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik. Het kasteel uit de 14e eeuw is in gebruik als kantoor en daarom maar zeer beperkt open voor publiek. De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten en starten ieder uur. Let op: de laatste rondleiding start 16:00 uur.

Tevens is er dit jaar een paardentram van het kasteel naar het oude kerkje op het eiland van Nederhemert. De eerste rit is om 11.30 uur en de laatste om 15.30 uur. Het kerkje is opengesteld en uitleg wordt gegeven over de bijzonderheden van dit kerkje.

Korenmolen de Hoop en Poldermolen Zuilichem
Vandaag zijn ook een aantal bijzondere molens geopend zoals de korenmolen De Hoop in Zuilichem en de Poldermolen van Zuilichem. U krijgt uitgebreide uitleg over de werking en het gebouw van de molenaars. Ook hier is de toegang gratis van 10.00 - 17.00 uur.

St. Maartenskerk
Ook het oudste monument van de Gemeente zaltbommel, de statige Sint Maartenskerk, gebouwd tussen 1300 en 1500 op de plaats van een oudere Romaanse kruiskerk uit de elfde eeuw is vandaag geopend voor bezoek.


Gerelateerde info

Kasteel Nederhemert
Kasteel Nederhemert
Nieuws, 12 september 2012: Parkbos Neerijnen wordt opgeknapt
Korenmolen De Hoop in Zuilichem
Korenmolen De Hoop in Zuilichem
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Sint-Maartenskerk Zaltbommel
Poldermolen Zuilichem
Poldermolen Zuilichem
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden