over ons | adverteren | sitemap | contact

Vier kilometer Bommelerwaards archief gaat vandaag over naar Tiel


Verhuizing Streekarchief Bommelerwaard naar Regionaal Archief Rivierenland


Deel deze pagina

John Leijdekkers (r) en Albert van den Bosch
medewerker van firma UTS Verkroost vult een kar met archiefdozen
Foto 1: De heer J. Leijdekkers (rechts), wethouder van Maasdriel en voorzitter van het streekarchief, en de heer A. van den Bosch, burgemeester van Zaltbommel en secretaris-penningmeester van het streekarchief.

Op de andere foto is een medewerker te zien van de firma UTS Verkroost die een kar vult met archiefdozen.

Op maandag 9 december start de verhuizing van het Bommelerwaardse archief naar Tiel : voorzitter John Leijdekkers (wethouder in de gemeente Maasdriel) en penningmeester Albert van den Bosch (burgemeester van Zaltbommel) van het bestuur van het Streekarchief Bommelerwaard rijden de eerste lorries met dozen naar de verhuiswagen. De firma UTS Verkroost uit Nijmegen heeft de taak om vier kilometer documenten over de historie van de streek zorgvuldig te verplaatsen.

Veel voorbereiding
Na een maandenlange voorbereiding van verpakken, hernummeren, plannen en opruimen, begint op maandag 9 december de daadwerkelijke verhuizing van het Streekarchief Bommelerwaard naar het gebouw van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. De beide diensten worden per 1 januari 2014 samengevoegd en de locatie in Zaltbommel wordt afgestoten.

Onderdeel regionaal archief
De kleine dienst van het Streekarchief Bommelerwaard gaat op in het grotere Regionaal Archief Rivierenland. Met een verzorgingsgebied van maar liefst ruim 200.000 inwoners in acht gemeenten. Daarmee verliest de Bommelerwaard een mooie kleinschalige en hoogwaardige voorziening. Daarvoor in de plaats komt een meer diverse dienstverlening vanuit Tiel. Gehoopt wordt dat de Bommelerwaarders snel hun weg zullen weten te vinden naar de fysieke en digitale studiezaal van het Regionaal Archief.

Digitalisering en specialisatie
De zeer succesvolle en steeds verdergaande digitalisering van de meest belangrijke Bommelerwaardse archiefbronnen maakt de dienstverlening minder locatieafhankelijk dan voorheen. Daarnaast was er de laatste jaren de noodzaak tot bezuinigen, terwijl juist de eisen aan een goed archiefbeheer feitelijk om de inzet van meer middelen vroeg. Het kleine Streekarchief Bommelerwaard kon te weinig specialiseren en bepaalde taken, zoals het toezicht op de vorming van de moderne gemeentelijke archieven, schoot daardoor tekort. Bij het Regionaal Archief Rivierenland zal die inspectietaak beter uitgevoerd kunnen worden en dat is niet alleen erg belangrijk voor een goede bedrijfsvoering van de gemeenten, maar ook voor het historisch onderzoek op de langere termijn.

Sterke punten
Traditioneel heeft het Streekarchief Bommelerwaard zich sterk gefocust op het selecteren en toegankelijk maken van archiefmateriaal. De daaruit voortvloeiende digitale dienstverlening aan het publiek wordt zeer gewaardeerd. Op de website kunnen onder meer de gemaakte archieftoegangen, catalogi, vergunningenbestanden, oude kranten, foto’s en films worden doorzocht. Met de indexering en gedigitaliseerd aanbieden van allerlei stamboomgegevens, liep het Streekarchief zelfs landelijk voorop.

Meer actviteiten en educatie
Het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel is traditioneel erg sterk in externe activiteiten en educatieve dienstverlening. Veel meer dan het Streekarchief Bommelerwaard stimuleert die archiefdienst door rondleidingen, schoolprojecten, lezingen, lesbrieven, cursussen, exposities e.d. actief de belangstelling voor het verleden.

 
Bron
Jan Buylinckx, streekarchivaris Bommelerwaard
Datum
9 december 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Symbiose
Als de samengevoegde dienst er in slaagt om de sterke punten van beide diensten optimaal te combineren, zal dat in het voordeel zijn van alle betrokken gemeenten en de inwoners van de streek. Om dat mogelijk te maken is het afgelopen jaar al veel werk verzet, maar het zal ook de komende jaren nog veel inzet vergen. Het archiefbeheersysteem en inventarisatiesysteem van de Bommelerwaard is geconverteerd naar het door het Regionaal Archief Rivierenland gebruikte systeem. Voor het overige blijft de website van het Streekarchief Bommelerwaard vooralsnog in stand. Voor wat betreft de beeldbank, de krantenviewer en de genealogische data verandert er in eerste instantie dus niets. Het is wel de bedoeling om op den duur t.a.v. die zaken ook te komen tot één systeem, maar de samengevoegde dienst zal tijd nodig hebben om daarin verantwoorde keuzes te maken. Tot die tijd zal er voor gezorgd worden dat de huidige functionaliteit van de Bommelerwaardse systemen gewaarborgd blijft. De gezamenlijke historische musea en verenigingen in de Bommelerwaard hebben daar, evenals de gemeenteraad van Zaltbommel, sterk en met succes op aangedrongen.
Alle medewerkers van het Streekarchief Bommelerwaard gaan mee over naar het Regionaal Archief Rivierenland. Uiteraard zal de dienst proberen hun expertise ten aanzien van de Bommelerwaardse archieven en geschiedenis zo optimaal te gebruiken.

Vriendenstichting gaat zelfstandig door
De beide samengevoegde archiefdiensten kennen een eigen vriendenstichting. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Streekarchief Bommelerwaard heeft besloten om de stichting niet samen te voegen met de Stichting Vrienden van het Regionaal Archief Rivierenland, maar de eigen stichting te laten voortbestaan, onder de gewijzigde naam Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven. Op die manier wil de stichting evenals voorheen bij blijven dragen aan de verwerving, de ontsluiting. de digitalisering en het onder de aandacht brengen van de Bommelerwaardse archieven en documentatiemateriaal. Dat alles in goed overleg en in samenwerking met de vriendenstichting van het Regionaal Archief.

Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Carprof Valentijn
Carprof Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden