over ons | adverteren | sitemap | contact

Verschijning Drielse Vertellingen 2013


Over o.a. zwembad De Kreek, de sekte van Vrieswijk en soldaat Pearce


Deel deze pagina

Sipke Vrieswijk
Sipke Vrieswijk
Op vrijdagavond 15 november om 20.30 uur worden in het Driels Museum te Kerkdriel de eerste exemplaren aangeboden van het jaarboek Drielse Vertellingen 2013 aan Ken Pearce, een neef van een in Velddriel begraven geallieerde soldaat Patrick Kenneth Pearce en aan burgemeester Prick van Maasdriel. Vrijdagavond wordt in het museum tevens een expositie geopend over de op 22 maart 1945 gesneuvelde Pearce.

Gesneuvelde militair
Het verhaal over Pearce is geschreven door Heidi van Houten, die ook samen met de gebroeders Van Hoften en het Driels Museum, de expositie over hem samenstelde. Familieleden van Pearce komen speciaal over uit Engeland om bij het eerbetoon aan hun verwant, die sneuvelde tijdens een verkenningmissie vanuit fort Crevecoeur tegenover Hedel in de nadagen van de tweede wereldoorlog, te kunnen zijn.

De Gemeente Gods te Velddriel
Het hoofdartikel van de hand van Paul van den Bighelaar handelt over de bekende sekte 'De Gemeente Gods' onder leiding van Sipke Vrieswijk, die zich begin jaren tachtig van de vorige eeuw vestigde in het voormalige klooster aan de Voorstraat te Velddriel. Grote opschudding ontstond toen na enkele jaren bleek dat er zich achter de kloostermuren zaken afspeelden die het daglicht niet konden verdragen. De demonstraties die tegenstanders en benadeelden van de sekte organiseerden in Velddriel veroorzaakten grote opschudding in het dorp en trokken veel aandacht van de regionale en landelijke pers. Toen de grond hem te heet onder de voeten werd vluchtte Vrieswijk met enkele getrouwen. Hij werd uiteindelijk gearresteerd in Engeland, uitgeleverd aan Nederland en daar veroordeeld tot TBS met dwangverpleging.

Sekte Sipke Vrieswijk
Demonstratie van leden van de sekte van Sipke Vrieswijk (Foto: Fotolux Zaltbommel, fotocollectie Regionaal Archief Rivierenland.)

Drielse missionarissen voor het voetlicht
Drielse Vertellingen bevat ditmaal enkele verhalen over geestelijken afkomstig uit de gemeente Driel. Het leven van pater Gerhard Essing wordt beschreven door redacteur Gerard de Leeuw. De in 2005 gestorven Essing was een van de meest bekende missionarissen afkomstig uit Kerkdriel. Hij was veertig jaar werkzaam in Dembidollo in het westen van Ethiopië vanaf 1957 tot 1997.

Jan Buylinckx beschrijft het leven van de in Velddriel geboren monseigneur Machiel Verhoeks (1893-1952), die jarenlang werkzaam was in het voormalige Nederlands Indië. Hij bracht het daar tot apostolisch vicaris en titulair bisschop van Soerabaja. Gedurende de tweede wereldoorlog doorstond hij veel ontberingen gedurende zijn internering in een Japans kamp. In 1947 bracht hij een bezoek aan zijn geboortedorp, waar hem een groots onthaal werd bezorgd.

Eerste motorbrandspuit
Hoe het in 1927 in de gemeente Driel kwam tot de aanschaf van de eerste motorbrandspuit voor de gemeentelijke brandweer, wordt beschreven door Jan Buylinckx. De gemeente zag aanvankelijk op tegen de flinke investering. Toen de knoop eenmaal was doorgehakt bleek de brandbestrijding toch aanzienlijk efficiënter plaats te kunnen vinden dan met de pompen waarbij de watervoorziening met een handpomp moest plaatsvinden.

Zwembad De Kreek
In het laatste artikel van deze Drielse Vertellingen vertelt Jan Buylinckx over de bouw van zwembad De Kreek in Kerkdriel. Begin volgend jaar is het precies 40 jaar geleden dat dat bad werd geopend. De bevolking van Maasdriel moest zich veel moeite getroosten voor de realisering. De bouw kostte uiteindelijk bijna 1,4 miljoen gulden en een van de voorwaarden voor een van de belangrijkste subsidies was dat de bevolking ruim 100.000 gulden bij elkaar moest brengen aan eigen middelen. De actie die daarvoor succesvol gevoerd werd onder de leuze ‘De ton moet vol’, staat bij veel mensen nog in het geheugen gegrift. Het artikel sluit goed aan bij de actualiteit. De discussie over zwembaden in de Bommelerwaard staat in het kader van de samenwerking tussen de gemeenten weer volop in de belangstelling.

Zwembad de Kreek
Glunderende gezichten bij het tellen van de opbrengst van de actiedag in december 1972 voor het nieuwe zwembad. Vlnr. burgemeestr Jos van Gils, Lambert Kruitwagen, agent Henk Egberts, Gerad van Campenhout, Ton Verachtert, agent Van Eck, Toon van Hooft en Marcel Poulisse. (Foto: Fotolux Zaltbommel, fotocollectie Regionaal Archief Rivierenland.)
Datum
12 november 2013

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Cadeau
Drielse Vertellingen vormt weer een perfect cadeau voor Sinterklaas en Kerst. Het jaarboek is vanaf zaterdag te koop voor 8,50 euro bij de bekende verkoopadressen: in Kerkdriel bij de MCD, het Shell station Verachtert, Electro De Rouw en de Read Shop Express. In Velddriel is Drielse Vertellingen te koop bij de Dagwinkel.
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Kerkdriel
Kerkdriel
Kadotips Kerstmis
Kadotips Kerstmis
Uitgelicht
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden