bird
maandag 27 juni | 19.35 uur

Ardie van Liempt (PvdA Maasdriel)

04-03-2022 17:23
uur
05_PvdAArdievanLiemptLR-1
• Foto: aangeleverd

Hieronder zie je de volledige vragenlijst waarvan in de krant van woensdag 9 maart een korte samenvatting staat.

Partij: Partij van de Arbeid
Naam: Ardie van Liempt
Leeftijd: 61      
Woonplaats: Kerkdriel
Geboren in: Kerkdriel
Opgegroeid in: Kerkdriel
Getrouwd/samenlevend met: nee      

 

Kinderen:

Drie kinderen, begin dertigers

Huisdieren: nee

Favoriete plek in de gemeente:                       

De uiterwaarden met de dijken.

Hoelang ben je actief in de gemeentepolitiek?

Ik word een nieuwkomer in de raad maar ben al jarenlang actief in de achterban of afdelingbestuur. Ik ben burgerlid geweest bij de raadscommissies  financien en welzijn, sociale zaken en onderwijs

Waarom ben je actief in de gemeentepolitiek?

Ik wil invloed hebben op hoe de maatschappij in mijn omgeving wordt ingericht. Ok, in Den Haag en Brussel wordt het beleid wel gemaakt maar de gemeente bepaalt in een groot aantal gevallen wat JIJ en IK daar van merken. En die invloed is veel groter dan velen soms denken. Ik wil meepraten omdat ik denk dat het anders en beter kan. Mijn motieven als PvdA’er zijn dan het delen van kennis, geld en macht, emancipatie van groepen, en het eerlijk verdelen van de lasten en de lusten. Klinkt misschien ouderwets maar nog steeds erg belangrijk. 

Wie is je grote (politieke) voorbeeld?

Ik heb geen groot voorbeeld maar grote bewondering voor personen als Nelson Mandela en Yitzak Rabin (Israel). Die hun ‘haat’ tegen de ander opzij zetten en afspraken met hen maken omdat ze beseffen dat beide partijen daar beter van worden en verder kunnen.

Wat is de belangrijkste reden om op je partij te stemmen?

De PvdA vindt dat het eerlijker en socialer moet en iedereen mee moet kunnen doen. De PvdA beseft dat iedereen wel een steuntje kan gebruiken, en sommigen wat meer. Die krijgen ze. De PvdA wil veel meer sociale huur en sociale koop en meer woningen gericht op jongeren en ouderen. En dus veel minder dure eengezinswoningen. De PvdA wil de woningmarkt beter afschermen om de kansen van Maasdrielenaren op een woning te vergroten. Voorzieningen als dorpshuizen kosten nu eenmaal geld maar zijn te belangrijk voor de leefbaarheid om te privatiseren of te laten versloffen. Het stimuleren van (duurzaam en zinvol) werk op ieder niveau, bijv. in het toerisme, maar wel tegen fatsoenlijke voorwaarden. Zuinig zijn op de mooie omgeving, natuur en milieu en het open landelijke karakter van de gemeente. Deze combinatie maakt de PvdA uniek in de gemeente. 

Als je de komende vier jaar iets mag en kunt veranderen in de gemeente, wat zou dat dan zeker moeten zijn?

De PvdA wil veel doelgerichter bouwen. Bouwen naar behoefte, niet voor de portemonnee van de ontwikkelaars. De PvdA wil de “Bommelerwaardpas” invoeren. Iedereen die het niet zo breed heeft, krijgt hiermee korting bij festiviteiten en bij deelnemende ondernemers en winkeliers uit de Bommelerwaard. De PvdA wil jeugdhonken voor jongeren, voor ontplooiing en sociale contacten. De PvdA wil een lokaal Energiebedrijf. De PvdA vindt dat inwoners niet alleen de lasten moeten dragen maar óók de lusten. Van zon en wind moet iedereen mee kunnen profiteren.

Heb je nog een ‘nabrander’?

Zorg. Wij willen de zorg meer gecombineerd inzetten en de betrokken organisaties beter laten samenwerken. Via kleine teams, toegankelijk, weinig overhead, dichtbij, dus zo’n beetje de Buurtzorg-aanpak. Een gecombineerde aanpak is erg nodig want problemen komen nooit alleen. En een “strippenkaart” voor respijtzorg. Wij vinden het belangrijk dat onze mantelzorgers ondersteund worden. Respijtzorg is de vervangende zorg die mantelzorgers ontlast en ingeschakeld kan worden om ook wat tijd voor jezelf te hebben. Met die strippenkaart regelt de mantelzorger dat iemand bij hen thuis de zorg even overneemt.

 

STELLINGEN

 

De gemeente Maasdriel moet meer zorg dragen voor de opvang van statushouders.

Het gaat hier om echte vluchtingen die uit een oorlogsgebied gebied komen en huis en haard zijn ontvlucht. Die moeten we helpen, zoals wij zelf ook geholpen willen worden: mijn (groot)ouders bij het evacueren in de oorlog en wijzelf bij de watersnood. Maasdriel moet dus simpelweg voldoen aan de opgelegde verplichtingen voldoen.

Een fusie met Zaltbommel is goed voor onze gemeente.

Dat is niet zeker en daarom zien we niets in herindeling. Herindelingen maken daarnaast de kloof tussen inwoners en bestuur steeds groter. De PvdA vindt samenwerking met andere gemeenten belangrijk. Onder de voorwaarde dat we als raad mede het beleid kunnen bepalen en niet alleen mogen optreden als betaler. 

De windmolens komen bij Hoenzadriel op een goede locatie in onze gemeente.

Nee. De PvdA wil windmolens langs de A2 en nooit in de uiterwaarden.

De hoeveelheid recreatie en toerisme gaat ten koste van de leefbaarheid in onze gemeente.

Recreatie en toerisme zijn een goede stimulans voor de plaatselijke economie en werkgelegenheid. Met de voorwaarde dat de ontwikkelingen volledig passen binnen het open landschappelijke karakter van onze omgeving. Als zaken toch ten koste gaan van de leefbaarheid, dan draaien we die terug. De PvdA zal daarom ontwikkelingen, die niet te terug te draaien zijn, tegenhouden. De PvdA is om die reden ook tegen de verkoop van de Kreek. Want als die ‘privatisering’ misgaat (en dat gaat onherroepelijk gebeuren) is de schade níet meer te herstellen. 

Voor de Zuidelijke Ontsluitingsroute (ZOR) moet alles wijken.

Nee. De PvdA is tegen de huidige aanpak omdat het voorgestelde traject niet alle problemen oplost en de overlast nog veel te lang in stand blijft. We zetten daarom allereerst in op een snelle verplaatsing van de grint- en zandhandel en later op een eventuele ontsluiting verderop.

Het is goed wonen in de gemeente Maasdriel, omdat:….
We wonen in een mooie plattelandsgemeente met aantrekkelijke kernen, redelijke voorzieningen, actieve verenigingen, een goede bereikbaarheid en de voorzieningen van een grote stad om de hoek. We hebben veel betrokken inwoners die omkijken naar elkaar en gelukkig kunnen we nog wat ‘velen’ van elkaar. Maar de leefbaarheid staat onder druk: er is een groot tekort aan woningen, dorpshuizen en verenigingen hebben het erg zwaar en staan soms op het punt van verdwijnen, teveel mensen kunnen niet (genoeg) meedoen.  

De komende vier jaar is dit voor mijn fractie het belangrijkste onderwerp:

Eerlijkere kansen voor iedereen om mee te doen zodat we echt met álle inwoners kunnen genieten van dat goede wonen. De energietransitie vraagt veel. De PvdA wil daarom een lokaal energiebedrijf zodat ook de kleine beurs profiteert van de voordelen van de gratis wind en zon.

Tags

Laatste nieuws

080322_Verkiezingen-2022-2

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

09-03-2022 09:09
uur
04_D66TomvanEngelen-1

Tom van Engelen (D66 Maasdriel)

08-03-2022 14:31
uur
03_VVDKoHooijmans-1

Ko Hooijmans (VVD Maasdriel)

08-03-2022 14:11
uur
Meer nieuws hier..

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
metalura-336x336-glazenwanden
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-v2
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px
klaverklinieken-bwg-336x336
movementpodotherapie-banner336x336px
wolplein-banner336x336px