bird
maandag 27 juni | 19.44 uur

Anneliese van Oort (PvdA Zaltbommel)

07-03-2022 11:43
uur
Door: Britta Alink
09-pvdaanneliese-1
• Anneliese van Oort.

Hieronder zie je de volledige vragenlijst en antwoorden waarvan in de krant van woensdag 9 maart 2022 een korte samenvatting staat:

Partij: Partij van de Arbeid
Naam: Anneliese van Oort
Leeftijd: 62
Woonplaats: Zaltbommel
Geboren in: Tuil
Opgegroeid in: Eindhoven / Amsterdam
Kinderen:
Huisdieren: 1 kat

Favoriete plek in de gemeente: Sint Maartenkerk

Hoe lang actief in de gemeentepolitiek?
Ik ben bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nieuw in de Raad gekomen

Waarom ben je actief in de gemeentepolitiek?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest, maar vanwege mijn gezin, werk, vrijwilligerswerk én mantelzorgtaken, heb ik niet ruimte gehad om actief deel te nemen.
In 2017 ben ik mij meer met de gemeentelijke politiek bezig gaan houden. In eerste instantie vanaf de publieke tribune. Daarna ben ik op de kandidatenlijst geplaatst. Nu ben ik sinds september 2021 fractievoorzitter van de PvdA.
Als gemeenteraadslid kun je regelmatig het verschil maken voor inwoners. Ik voel me betrokken bij iedere inwoner. Ik luister graag naar de verhalen en persoonlijke beleving van mensen in onze gemeente en wil graag hun stem zijn richting de gemeente. 

Wie is je grote (politieke) voorbeeld? 
Dat gaat een beetje terug in de geschiedenis, ook al is zij nog steeds actief, maar niet meer in de politiek. Hedy d’Ancona. Zij was Staatssecretaris Sociale Zaken ( 1981-82) en minister Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur ( 1989-94) voor de Partij van de Arbeid. Ze hield zich bezig met volwasseneneducatie, arbeidsomstandigheden en emancipatie. Ze is één van de oprichtsters van het feministische blad Opzij. Sinds 2009 zet zij zich in voor Stichting BINK, een stichting die zich bezighoudt met het leed van kinderen in niet-westerse landen. 

Wat is de belangrijkste reden om op jou en jouw partij te stemmen?
De Partij van de Arbeid is in eerste instantie voor gelijkwaardigheid. Dat betekent voor ons, voor mij, dat iedereen ertoe doet, ongeacht wie je bent, wat je bent of hoe je bent. 
De verschillen tussen kansarme en kansrijke mensen wordt steeds groter. De PvdA vindt dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. Daarom wil ik, willen wij, ons met name inzetten voor iedereen die mee wil doen, maar voor wie dat op eigen kracht moeilijk is. Voor wie meedoen, kansen, opleiding en een leuke baan geen vanzelfsprekendheid is. 

Als je de komende 4 jaar iets mag en kunt veranderen in de gemeente, wat zou dat dan zeker moeten zijn?
Natuurlijk vindt de PvdA óók dat we meer moeten bouwen. Maar voor de PvdA moet dat duurzaam zijn én specifiek. Dus géén dure eengezins rijtjeswoningen, maar specifiek voor jongeren bouwen en voor senioren. 
De PvdA wil een “Bommelerwaardpas” voor iedereen die het niet zo breed heeft. Voor korting bij festiviteiten, deelnemende ondernemers en winkeliers uit de Bommelerwaard. 
De PvdA vindt het ook tijd dat onze jongeren weer een jeugdhonk krijgen; voor ontmoeting, ontplooiing en sociale contacten.
Én de PvdA wil een lokaal Energiebedrijf. Want: zon & wind zijn van iedereen.
De PvdA vindt dat inwoners niet alleen de lasten moeten dragen, maar óók de lusten. 

Heb je nog een ‘nabrander’?
Ja ! Een “strippenkaart” voor respijtzorg. En wat is dat dan? Respijtzorg is de vervangende zorg die mantelzorgers ontlast. Voor als je het even niet meer aankunt, maar ook wanneer je naar de kapper wilt, of met een vriendin naar de film. Wij vinden het belangrijk dat onze mantelzorgers ondersteund worden. Met die strippenkaart kunnen mantelzorgers zelf regelen dat iemand bij hen thuis de zorg van hen overneemt.

Stellingen

De gemeente moet meer zorg dragen voor de opvang van statushouders
De PvdA vindt dat mensen in nood geholpen moeten worden. Wij worden zelf immers ook graag geholpen wanneer hoog water onze dijken bedreigt en wij moeten evacueren. Of wanneer er een oorlog in óns land woedt. Mensen die aangemerkt zijn als “echte vluchtelingen” hebben recht op een huis. Hoeveel per gemeente wordt landelijk bepaald. Daar gaat de PvdA niet aan tornen. Waarbij alles op alles moet worden gezet dat zij allemaal mee kunnen doen; de taal snel spreken en financieel onafhankelijk worden.

Een fusie met Maasdriel is goed voor onze gemeente
De afstand tussen bestuur en burger is nu al groot. Die kloof moeten we niet vergroten met een fusie.

Een parkeergarage van drie verdiepingen hoog is noodzakelijk in in plan Bossche Poort in de oude binnenstad.
Wij zijn tegen een derde laag. Alternatieven kunnen in de directe omgeving worden gevonden. Een extra parkeerlaag in de nieuw te bouwen appartementencomplex of over het water. Of meer / beter gebruik van parkeerplaatsen in de binnenstad die nu vaak half leeg staan.

Het is goed wonen in de gemeente Zaltbommel omdat:
Zaltbommel ligt centraal in het land en is met een NS station ook goed bereikbaar., Wij hebben een mooi landschap waar de stad afgewisseld wordt met fraaie kleine dorpen. Met de vele monumenten en bezienswaardigheden, zijn wij niet alleen aantrekkelijk voor onze eigen inwoners, maar aanlokkelijk voor toerisme.

De komende vier jaar is dit voor mijn fractie het belangrijkste onderwerp:
Ons klimaat zal álle aandacht nodig hebben. Maar de PvdA wil met deze focus er wel voor zorgen dat er een juiste verdeling is van lasten en lusten.
Daarom wil de PvdA een lokaal energiebedrijf. Want zon en wind zijn van iedereen! Dus je hoeft niet alleen te kijken naar die windmolen, je deelt ook in de opbrengst van die molen.

 

 

 

 

Tags

anneliese van oort,pvda zaltbommel

Laatste nieuws

080322_Verkiezingen-2022-2

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

09-03-2022 09:09
uur
04_D66TomvanEngelen-1

Tom van Engelen (D66 Maasdriel)

08-03-2022 14:31
uur
03_VVDKoHooijmans-1

Ko Hooijmans (VVD Maasdriel)

08-03-2022 14:11
uur
Meer nieuws hier..

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
metalura-336x336-glazenwanden
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-v2
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px
klaverklinieken-bwg-336x336
movementpodotherapie-banner336x336px
wolplein-banner336x336px