over ons | adverteren | sitemap | contact

Twee arrestaties in onderzoek naar phishing


Deel deze pagina

In een onderzoek naar phishing hield de politie dinsdagochtend een 21-jarige man uit Rosmalen en een 19-jarige man uit Zaltbommel aan. In de zaak zouden slachtoffers voor tienduizenden euro’s gedupeerd zijn.

Het onderzoek kwam in 2015 aan het rollen nadat een bank melding maakte van mogelijke fraude als gevolg van phishing. Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail achter uw bankgegevens te komen. Fraudeurs lokken u naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de crimineel de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Uitgebreid onderzoek
Een onderzoek door de financiële recherche leidde uiteindelijk naar de man uit Rosmalen. De man wordt verdacht van afpersing, oplichting, valsheid in geschrifte en identiteitsfraude. Zo zou hij identiteitsbewijzen van anderen hebben gebruikt om rekeningen te openen op naam van andere personen. Op die rekeningen zou vervolgens geld zijn bijgeschreven dat afkomstig was van de phishing. Deze personen worden in dit soort onderzoeken ook wel money mules genoemd. Door gebruik te maken van andere rekeningen probeert de crimineel de oorsprong van het geld te verdoezelen.

Telefoonabonnementen
De verdachte werd dinsdagochtend aangehouden in zijn woning in Rosmalen, waar de politie een doorzoeking heeft verricht. Een tweede verdachte hield de recherche aan in zijn woning in Zaltbommel. Net als zijn vermeende compagnon uit Rosmalen wordt hij ervan verdacht dat hij anderen onder druk zou hebben gezet, onder andere bij het afsluiten van mobiele telefoonabonnementen.

Omvang
Naar de exacte omvang van de fraude wordt nog onderzoek gedaan, maar de recherche gaat ervan uit dat in deze zaak meerdere slachtoffers voor tienduizenden euro’s gedupeerd zijn. Omdat ook banken financieel worden benadeeld wordt er binnen de publieke sector samengewerkt in de strijd tegen fraude. Dit gebeurt onder meer in deze zaak door de Electronic Crimes Task Force (ECTF), waar banken, politie en Openbaar Ministerie informatie uitwisselen.

Meer informatie
Op de speciale themapagina van de politie vindt u meer informatie over phishing. Er staan onder meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt, maar er wordt ook uitgelegd hoe phishing gemeld kan worden. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.
Datum
15 juni 2016

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden