over ons | adverteren | sitemap | contact

Subliem optreden door Andrey Nesterenko


Deel deze pagina

Andrey Nesterenko
De jeugdige Russische pianist Andrey Nesterenko heeft op zondag 20 maart een subliem gevoel neergezet voor de Europese muziekgeschiedenis. Tijdens een concert in Stroomhuis Neerijnen bracht hij werken ten gehore van liefst twaalf verschillende componisten. Hun opeenvolgende enorme verschil aan stijlen, vertolkt hij perfect.

De 30-jarige, in Nederland wonende Rusbracht wist zondag op ongelooflijk subtiele wijze en met groot inlevingsvermogen de zielen van zoveel zeer uiteenlopende muzikale tijdperken na elkaar pregnant tot expressie te brengen.

Hij vertolkte zes korte pianowerken uit de 18de en 19de eeuw: Rameau, Bach, Beethoven, Schubert, Liszt en iets van de beide hier nauwelijks bekende Russen Glinka en Balakirev (hun stuk ‘Afscheid van Sint Petersburg’, uit 1840). Het zijn misschien geen stukken die voor die componisten zelf zo representatief zijn, zegt hij, maar wel voor het tijdperk waarin zij leefden en werkten.

Van Beethoven bijvoorbeeld speelt de veelzijdige Nesterenko heel stemmig het Adagio, dat is het eerste deel van diens beroemde Mondschein-sonate, meditatief over de maneschijn dus, uit 1801. Dit terwijl Beethoven vooral bekend staat vanwege zijn talrijke, heel andersoortige symfonieën. Direct daarna brengt Nesterenko een uitgelezen deel uit de ‘Wanderer-Fantasie’ (1822) van Schubert. Dat is een niet minder virtuoos stuk, maar wel iets meer voor bruiloften en partijen. Vervolgens de Hongaarse rapsodie van Liszt. Wat steeds een enorm verschil in temperament.

En alsof er niets aan de hand is, concentreert de jonge Rus zich na de pauze weer overtuigend en vol overgave op een volgende episode van de muziekgeschiedenis: na 1900. Voor de eerste helft van de 20ste eeuw heeft Nesterenko eveneens een keuze uit zes kenmerkende stukken gemaakt. Maar nu van componisten die niet na elkaar, maar gelijktijdig heel verschillende stijlen beoefenden.

Nu gaat het om werken van Rachmaninov (romanticus), Messiaen (surrealistisch werk), Gerschwin (jazzig), Schönberg (experimenteel: twaalf-tonig), Prokofiev (haast al minimal music, maar dan zwaarder aangezet) en Shostakovich (deze keer niet als vaak zo zwaar en somber, maar, in het kader van een ballet: een vrolijke Polka).

Heel knap en enorm inlevend neergezet door deze veel belovende en veelzijdige Nederlands-Russische pianist. Van het dankbare publiek krijgt Nesterenko na afloop als oordeel, eveneens heel lovend: 79 procent ‘uitmuntend‘ en 21 procent ‘goed’.

Komend najaar gaan alle spelers in deze Stroomhuis-serie naar een finale. Dan zal het publiek beslissen wie van hen allen de beste is. Het volgende concert Rivierenland Klassiek, dan weer met een heel ander programma, is op zondagmiddag 17 april in Stroomhuis.
 
Uitgelicht
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden