over ons | adverteren | sitemap | contact

Subliem optreden door Andrey Nesterenko


Deel deze pagina

Andrey Nesterenko
De jeugdige Russische pianist Andrey Nesterenko heeft op zondag 20 maart een subliem gevoel neergezet voor de Europese muziekgeschiedenis. Tijdens een concert in Stroomhuis Neerijnen bracht hij werken ten gehore van liefst twaalf verschillende componisten. Hun opeenvolgende enorme verschil aan stijlen, vertolkt hij perfect.

De 30-jarige, in Nederland wonende Rusbracht wist zondag op ongelooflijk subtiele wijze en met groot inlevingsvermogen de zielen van zoveel zeer uiteenlopende muzikale tijdperken na elkaar pregnant tot expressie te brengen.

Hij vertolkte zes korte pianowerken uit de 18de en 19de eeuw: Rameau, Bach, Beethoven, Schubert, Liszt en iets van de beide hier nauwelijks bekende Russen Glinka en Balakirev (hun stuk ‘Afscheid van Sint Petersburg’, uit 1840). Het zijn misschien geen stukken die voor die componisten zelf zo representatief zijn, zegt hij, maar wel voor het tijdperk waarin zij leefden en werkten.

Van Beethoven bijvoorbeeld speelt de veelzijdige Nesterenko heel stemmig het Adagio, dat is het eerste deel van diens beroemde Mondschein-sonate, meditatief over de maneschijn dus, uit 1801. Dit terwijl Beethoven vooral bekend staat vanwege zijn talrijke, heel andersoortige symfonieën. Direct daarna brengt Nesterenko een uitgelezen deel uit de ‘Wanderer-Fantasie’ (1822) van Schubert. Dat is een niet minder virtuoos stuk, maar wel iets meer voor bruiloften en partijen. Vervolgens de Hongaarse rapsodie van Liszt. Wat steeds een enorm verschil in temperament.

En alsof er niets aan de hand is, concentreert de jonge Rus zich na de pauze weer overtuigend en vol overgave op een volgende episode van de muziekgeschiedenis: na 1900. Voor de eerste helft van de 20ste eeuw heeft Nesterenko eveneens een keuze uit zes kenmerkende stukken gemaakt. Maar nu van componisten die niet na elkaar, maar gelijktijdig heel verschillende stijlen beoefenden.

Nu gaat het om werken van Rachmaninov (romanticus), Messiaen (surrealistisch werk), Gerschwin (jazzig), Schönberg (experimenteel: twaalf-tonig), Prokofiev (haast al minimal music, maar dan zwaarder aangezet) en Shostakovich (deze keer niet als vaak zo zwaar en somber, maar, in het kader van een ballet: een vrolijke Polka).

Heel knap en enorm inlevend neergezet door deze veel belovende en veelzijdige Nederlands-Russische pianist. Van het dankbare publiek krijgt Nesterenko na afloop als oordeel, eveneens heel lovend: 79 procent ‘uitmuntend‘ en 21 procent ‘goed’.

Komend najaar gaan alle spelers in deze Stroomhuis-serie naar een finale. Dan zal het publiek beslissen wie van hen allen de beste is. Het volgende concert Rivierenland Klassiek, dan weer met een heel ander programma, is op zondagmiddag 17 april in Stroomhuis.
Datum
21 maart 2016

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden