over ons | adverteren | sitemap | contact

Streekarchivaris Sil van Doornmalen: ‘Kaarten hele gebied straks digitaal’


Deel deze pagina

Een eerste deel van de duizenden kaarten, tekeningen en prenten die het RAR in de collectie heeft, is vanaf komend jaar op de vernieuwde RAR-website te zien, vertelt archivaris Sil van Doornmalen (1965). “Mensen zoeken eerst op internet, je wilt dat ze vinden waarnaar ze zoeken. Digitaal bekijken is bovendien het behoud voor oude documenten.”

“We willen vooral zorgen dat er veel beschikbaar is voor studie of onderzoek. Al bij het streekarchief Bommelerwaard was ik als adjunct-streekarchivaris verantwoordelijk voor het digitaliseren van kaarten, prenten en foto’s. Die collectie was kleiner, omdat het plaatselijke museum een heel grote collectie gedrukt materiaal heeft. Je moet niet willen dubbelen, we werken tenslotte met gemeenschapsgeld. We werken en werkten goed samen.

Dit jaar hebben we een eerste selectie van 800 kaarten gemaakt van materiaal dat we door het bedrijf Picturae uit Heiloo digitaal laten fotograferen. We hebben eerst kaarten op wat groter formaat laten opnemen, kleine kaarten kunnen we ook zelf nog doen. Zo is er een kaart bij die drie meter lang is en zo'n 65 centimeter hoog. Hij is in 1829 getekend en beeldt de Linge af, van Tiel tot Gorinchem. Die kaarten zijn straks in één keer te bekijken via de website.

De keus viel verder op objecten die al zijn beschreven en verzorgd, en op oude handgetekende werken. Het is materiaal van de zeventiende eeuw tot aan nu. Sommige kaarten zijn straks alleen digitaal op de studiezaal te bekijken: daar rust nog auteursrecht op, dus die mogen we niet online zetten. Het is materiaal uit het hele gebied, niet alleen mooie kaarten van Tiel of Culemborg, iedereen moet iets kunnen vinden en bekijken.

Al die bestanden komen ook mooi uit voor een nieuw project waarmee het RAR bezig is: we maken een atlas van de hele streek aan de hand van historisch kaartmateriaal. De scans zijn er de basis voor.”
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden