over ons | adverteren | sitemap | contact

Startschot poŽziewedstrijd Bakens aan de Rivier


Thema 2019: de rivier als grens


Deel deze pagina

REGIO - In de week van de poëzie, op vrijdag 1 februari, wordt het startschot gegeven voor de 6e editie van de Stroomhuis poëziewedstrijd. Wim Huijser zet de eerste stap op weg naar deze editie. Hij doet dat met een avond over literatuur en Landschap. Het thema voor 2019, de rivier als grens, biedt mogelijkheden voor weer geheel nieuwe benaderingen van de rivier. Ook In 2019 is de wedstrijd open voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, bij voorkeur in klasverband. De finale vindt plaats op vrijdag 12 april, aanvang 19.15 uur

Startavond
Wim zal zijn recente boek "Liefde voor Landschap en Literatuur" als onderwerp nemen. Daarbij spreekt hij met een gast uit het Rivierenland - Joop van der Donk - om te ontdekken wat het lezen van het landschap zo boeiend maakt. Gegeven dat het Stroomhuis Neerijnen op een heel oude route naar Tours/Santiago*) ligt, is een in deze regio wonende pelgrim – Joop van der Donk - als gast gevraagd. Extra boeiend omdat Wim Huijser werkt aan een nieuw boek over pelgrims in de polder. Ook is Wim bezig met een bloemlezing met poëzie over de rivier: “Denkend aan Holland zie ik breede rivieren”.

Spelregels
De gedichten worden beoordeeld door de jury bestaande uit:
 • Ton Jansen n – hoofdredacteur van de Dikke van Dale
 • Cathérine de Graaff – pianiste
 • Angela van O– oud burgemeester Neerijnen,
 • Ton den Boopijnen - docente Nederlands van het Cambium College

Eisen te stellen aan de inzendingen:
 • Per deelnemer mogen twee gedichten ingezonden worden.
 • De teksten dienen in Word te worden aangeleverd, geen PDF.
 • Gedichten inzenden naar poezie@stroomhuisneerijnen.nl of ebaars@planet.nl; eventueel per post naar Waalbandijk 48, 4175 AC te Haaften voor vrijdag 15 maart.
 • Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op de finale avond – vrijdag 12 april -aanwezig zijn bij de uitslag en prijsuitreiking.
 • Genomineerden dienen bereid te zijn hun gedicht voor te dragen
 • De voordracht zal betrokken worden in het eindoordeel.

Beoordeling
Uiterlijk 5 april zullen de gedichten beoordeeld zijn en een tiental genomineerden geselecteerd zijn. Zij zullen aansluitend geïnformeerd worden.

De finaleavond bestaat uit volgende onderdelen:
 • Open podium met een keuze aan vis gerechten, kosten €17.50 **); reserveren via www.strooomhuisneerijnen.nl – 17 tot 19 uur.
 • Aansluitend om 19.15 de presentatie van de leerlingen (ondersteund door PowerPoint) begeleid door een muzikale bijdrage door leerlingen.
 • De beoordeling van de gedichten
 • De voordracht van de genomineerden, gevolgd door een pauze
 • Einduitslag en voorlezen door de hoogst genomineerden (met PowerPoint) en prijsuitreiking.

Prijzen
Voor de winnaar wacht een vaartocht op de Waal met de Waalschokker “Neeltje Jantje”.
Deelnemers hebben gratis toegang, begeleiders en alle andere bezoekers vanaf 18 jaar €5, met Bibliotheekpas €4. De gedichten zullen ook op de website van het Stroomhuis geplaatst worden.

*) Het Stroomhuis ligt op een oud pad naar Santiago, met in Buurmalsen een Jakobskerk, in Waardenburg een Jacobi gasthuis (sinds de 14e eeuw), in Zaltbommel een Maartenskerk met een plafondschildering van Jacobus als pelgrim.
**) gratis toegang tot het avondprogramma
Datum
23 januari 2019

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › goed doel
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden