over ons | adverteren | sitemap | contact

Start onderhoud eerste bolwerken


Deel deze pagina

ZALTBOMMEL- Begin februari gaat dan eindelijk de schop in de grond op de eerste twee bolwerken, het Oranjebolwerk en het Lage Singelbolwerk, waarop de muziektent staat.

Wethouder Simon Buwalda:

“Eind 2019 zal het een park zijn zoals het in de 19e eeuw werd aangelegd door De Virieu. Hij ontwierp het park als landschapspark, met mooie paden en bankjes, afwisselende beplanting en mooie doorzichten.”

Achterstallig onderhoud
Begin februari wordt gestart met het achterstallige groenonderhoud zoals het weghalen van opschot (jonge takkengroei, zaailingen en braamstruiken) en het baggeren van de waterpartijen op de twee bolwerken. Deze werkzaamheden zijn voor 15 maart klaar, dan begint het broedseizoen.

Bankje
n de zomer komt het eerste bankje, een replica van het ‘De Virieu-bankje’, op het oranjebolwerk. En in het najaar wordt een start gemaakt met de beplanting op de bolwerken.

Restauratieplan
De gemeente stelde een integraal plan op voor de restauratie van de bolwerken. Dit plan is het resultaat van verschillende inventarisaties, onderzoeken en gesprekken met omwonenden en belanghebbenden. Deze belanghebbenden zijn onder meer de Heemtuin, Natuurwacht en Wijkraad Binnenstad. In juni 2017 dachten omwonenden en belanghebbenden mee over het plan in hoofdlijnen.

Bolwerken blijven parkgebied
De ideeën, wensen en suggesties die we toen ophaalden zijn zoveel mogelijk meegenomen in het uitgewerkte plan. Zo wilden de meeste mensen de bolwerken als park behouden. En er werd aandacht gevraagd voor de fauna. Die aandacht is er, want in januari vond al een natuurwaardenonderzoek plaats. Een ecoloog bekijkt dan welke planten en dieren er in het gebied leven zodat daar bij de werkzaamheden rekening mee kan worden gehouden.

Toelichting plan
Op 23 januari vanaf 19.00 uur in het Stadhuis aan de Markt in Zaltbommel licht de gemeente het uitgewerkte plan toe aan omwonenden en belanghebbenden. Zij kregen hiervoor een uitnodiging. Andere geïnteresseerden zijn ook welkom. Wel graag aanmelden via info@zaltbommel.nl onder vermelding van ‘Toelichting bolwerken’.

Planning werkzaamheden
Voor het komende jaar staat van alles op de planning voor de bolwerken:
  • De afgelopen weken zijn de bolwerken ingemeten, waardoor er een gedetailleerde tekening van de bolwerken is. Dat is nodig om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren.
  • Studenten van de Hogere Agrarische School in Den Bosch doen vanaf februari onderzoek naar de waterkwaliteit op de beide bolwerken.
  • De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om een informatiecentrum nabij de bolwerken te openen.
  • In mei is het onderzoek van Kunsthistoricus Roland Gieles uit Zaltbommel naar Francois Willem de Virieu en de bolwerken afgerond. De gemeente denkt na over een gepaste wijze om het te presenteren.
  • Naar verwachting wordt in juni het eerste ‘De Virieu- bankje’ geplaatst. Mensen kunnen het eerste bankje dan testen en hun reactie geven. Het is de bedoeling dat deze bankjes straks weer op alle bolwerken staan.
  • In oktober worden de bolwerken beplant met diverse plantensoorten.

Zodra er iets staat te gebeuren bij de bolwerken laat de gemeente dit weten via de gemeentepagina in Het Kontakt, op www.zaltbommel.nl, en op haar Facebookpagina (facebook.com/gemzaltbommel).

Rijksmonument
Het Rijk wees de Zaltbommelse bolwerken aan als Rijksmonument. De komende jaren restaureert de gemeente Zaltbommel de zeven bolwerken die rondom de stad Zaltbommel liggen. Het Oranjebolwerk en het Lage Singelbolwerk, waarop de muziektent staat, zijn als eerste aan de beurt. Dit werk kan nu van start door een subsidie van €475.000,- die de provincie hiervoor op 1 november 2017 toekende.

Alle bolwerken een opknapbeurt
De gemeenteraad stelde structureel geld beschikbaar voor het opknappen van de bolwerken. Wanneer met de volgende bolwerken gestart kan worden, hangt onder andere af van wanneer subsidiegeld beschikbaar is. De gemeente deed op 1 januari 2018 een nieuwe subsidieaanvraag bij de provincie voor de tweede fase van de bolwerken. Een eerste gesprek hierover met de provincie was positief. De beoordeling van de aanvraag volgt nog.

Datum
17 januari 2018

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
The Blend B.V. 
The Blend B.V. 
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden