bird
vrijdag 29 maart | 13.00 uur

Wielerbond KNWU en gemeente Zaltbommel positief over NK Veldrijden

27-12-2022 11:12
uur
Door: Martin van Hemert
veldrijden
Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL – Het Plieger NK Veldrijden in Zaltbommel komt met rasse schreden dichterbij. Naast de organisatoren en de ambassadeurs van het evenement, kijken ook de wielerbond KNWU en de gemeente Zaltbommel reikhalzend uit naar het weekend van 14 en 15 januari. 'Ik hoop op schitterend weer.'

"Ik weet dat het op een fiets gebeurt, maar ik heb er voor de rest geen verstand van." Nee, een doorgewinterde fan van het veldrijden is Kees Zondag bepaald niet. Desalniettemin levert de gemeente een financiële bijdrage aan het sportevenement en faciliteert het waar nodig. De wethouder van sport weet namelijk maar al te goed hoe prestigieus het organiseren van het Nederlands Kampioenschap Veldrijden is in 'zijn' gemeente Zaltbommel. "We vinden het als gemeente erg leuk dat mensen dit soort initiatieven ondernemen. Dat zorgt toch weer voor bekendheid voor Zaltbommel."

(Tekst loopt door onder de foto van wethouder Kees Zondag)

Het is overigens niet de eerste keer dat er in Zaltbommel een veldrit op hoog niveau gaat worden verreden. De voorgaande drie edities van de Uiterwaardencross waren de ideale voorloper voor het NK. Ook Zondag was daarbij van de partij: "Het viel me op dat de mannen en vrouwen keihard aan het fietsen waren en dat er tegelijkertijd een enorme biertent langs het parcours stond. Dat blijkt echt een onderdeel van de traditie te zijn. Dat was best wel grappig. Ik hoop voor Zaltbommel en de organisatie op schitterend weer. Rode koontjes, geen regen en andere troep; gewoon een mooi weekend met zijn allen." 

Succes
Dat hoopt uiteraard ook Albert van Maasakkers. Hij is als consul van het district Zuid-Oost Nederland van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) hét aanspreekpunt voor de organisatie van de diverse veldritten die in Nederland worden georganiseerd.

Hij kent de organisatie van het NK Veldrijden dan ook al enkele jaren en is daarover 'heel positief' gestemd: "Er staat een stevige, goede en jonge organisatie, die veel ambities heeft. Wij hebben er als KNWU veel vertrouwen in dat het NK een succes gaat worden. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we na drie edities van de Uiterwaardencross al hebben besloten om het NK aan Zaltbommel toe te wijzen", aldus Van Maasakkers, die tijdens het NK-weekend op beide dagen in Zaltbommel aanwezig hoopt te zijn. "Verder hoop ik vooral dat we mooie deelnemersvelden hebben in de diverse categorieën."

(Tekst loopt door onder de foto van Albert van Maasakkers)

 

Als het goed is reist een groot deel van de nationale toppers in het veldrijden in het tweede weekend van januari af naar de Bommelse binnenstad. Daarmee gepaard gaan ook de nodige groepen diehard-supporters of juist eenmalige toeschouwers én de broodnodige sponsoren. Het publiek is een onmisbaar element in het veldrijden, vond de organisatie eind 2021, toen het besloot om voor de tweede keer het NK Veldrijden te annuleren in verband met de toen geldende coronamaatregelen: "Wij willen bewust een volwaardig Nederlands kampioenschap organiseren. En dat kan in onze ogen niet zonder een grote aanwezigheid van wielerfans en sponsoren en de sfeer en de ambiance die daarbij horen. Dat is veldrijden zoals het zou moeten.” 

Hoogwater
Het moet vreemd lopen wil het NK Veldrijden begin 2023 niet gehouden kunnen worden. De locatie is daarentegen wel nog een discussiepunt. Het liefst wil de organisatie het evenement kunnen organiseren in de uiterwaarden aan de Waalkade, waar ook de laatste twee edities van de Uiterwaardencross werden gehouden. "De uiterwaarden zijn natuurlijk het Walhalla, dat is het ultieme", zei voorzitter Robert Schimmer daar eerder over in deze krant.

Die locatie is echter niet bereikbaar wanneer er sprake is van hoogwater. In dat geval wijkt de organisatie van het NK uit naar het Schootsveld. De organisatie hakt op 27 december definitief de knoop door over op welke locatie het NK gaat worden gehouden, maar als het aan wethouder Zondag ligt, gaat het evenement sowieso langs de Waalkade worden gehouden; hoogwater of niet. "Dan bellen we gewoon even naar Zwitserland of ze het water daar even willen tegenhouden. Of we zetten een dammetje neer bij Keulen, ook geen probleem."

Tags

KNWU,NK Veldrijden,gemeente Zaltbommel